Eldrevne færger stiller store krav til robust teknologi

Eldrevne færger stiller store krav til robust teknologi

Norges største rederi Fjord1, der har store ambitioner om grøn færgeoverfart har præsenteret verdens første strækning, der udelukkende er drevet på el

Den moderne færgedrift stiller ekstra store krav til den teknologi, der bruges ombord, og netop derfor valgte Fjord1 Panasonics robuste tablets.

De robuste tablets fra Panasonic betragtes som et af de vigtigste værktøjer for besætningen på færgeoverfarten. Det stiller høje krav til enhedernes pålidelighed, da de blandt andet bruges af kaptajnen til at styre færgerne ind til fortøjning samt til billetsalget ombord.

- Vi bruger blandt andet vores Toughbook M1-tablet til fortøjning, hvilket er helt nyt i færgesammenhæng. Med en brugervenlig applikation styrer vi til- og fralægning af skibene og kan samtidig overvåge vind og vejr generelt, siger Ole Kristian Hauge, skibsfører på den ene elektriske færge, MF Gloppfjord.

Indtil videre har rederiet indsat to eldrevne færger på overfarten mellem Anda og Lote syd for Ålesund.

Sol og regn er intet problem

Fjord1 fragter passagerer op og ned ad den norske vestkyst hele døgnet på alle årets 365 dage. Norges kyst dækker hele vejrpaletten, og da færgerne skal ud i al slags vejr, er det altafgørende for Fjord1 med teknologi, der tåler både sol, vind, regn og kulde. Desuden skal enhederne kunne tåle en del, da de indimellem kan blive tabt eller ryge en tur på dækket.

Fjord1 har cirka 300 enheder fordelt på 50 færger, og de robuste Panasonic tablets har gjort hverdagen for besætningen langt enklere. Enhederne, der blev brugt før, skulle dækkes af plastfilm, for at fungere i det omskiftelige norske vejr. Med de nye enheder er sol og regn ikke længere et problem, når billetkontrollørerne skal tage imod betaling på dækket. De fungerer uanset hvilket vejr.

Lars Bjønnes, daglig leder i Mobitech AS, som har udviklet Fjords1’s billetløsning forklarer, at Panasonics Toughbook blev valgt som følge af færgeselskabets konkrete behov. Det er en Windows-baseret tablet med en følsom touchskærm til udendørs brug, som er skræddersyet til at fungere under krævende forhold. Derudover fungerer de upåklageligt med Fjord1’s egenudviklede billet-applikation, hvilket var et af de største krav fra Fjord1’s side.

- Toughbook M1 er det optimale valg til brug på færger, konkluderer Lars Bjønnes.

23/8 2019