Ny funktion halverer billedbehovet i kamerainspektion 

Ny funktion halverer billedbehovet i kamerainspektion 

Med ’Deep Learning-metoden anomaly detection’ forenkler SICK A/S brugen af visionskamera. Teknologien kan lære kameraet, alene at opdage varianter af 'gode emner' uden at skulle definere fejltyper 

Sensor- og visions-teknologivirksomheden SICK A/S har taget et stort skridt mod lettere anvendelse af maskin-vision i den typer opgaver, som ellers typisk har krævet både regelbaserede inspektionsteknik og menneskelig medvirken for at sikre, at der ikke er uvelkomne objekter i et industriprodukt. 

Den tyske division af Sick har udviklet og implementeret softwareløsninger til alle sine smartkameraer i InspectorP6xx serien, som, ud over at foretage den klassiske sortering af emner ud fra klassificering, nu har adgang til kunstig intelligens, også kaldet Deep-/Machine-Learning.  

Algoritmer agerer som menneskelig hjerne 
Løsningen er baseret på såkaldt neurale netværk, der er inspireret af biologiske hjerne-neuroner, og derfor kan efterligne den menneskelige måde at se, opfatte og tage beslutninger på. Softwaren er funderet i SICKS eget App-system, som tillader brugeren enten at udvikle egne applikationer eller blot anvende de færdige apps, som SICK tilbyder, og som ikke kræver viden om hverken visionsteknolgi eller programmerig og kan sammenlignes med brugeroplevelsen, man kender fra smartphones. 

Den nye funktion i appens software kaldes 'Intelligent Inspection'. Den er udbygget med algoritmer for at kunne arbejde med en type neurale netværk - anomaly detection - der evner at se, observere og reagere, når varierende typer objekter fra en på forhånd defineret kvalitetsnorm viser sig i en produktion af f.eks. fødevarer.  

Anomaly detection-algoritmerne har den fordel, at et netværk kan trænes direkte på kameraet, og at de kun har behov for at 'lære', hvordan forskellige varianter af 'gode' emner ser ud. Dermed behøver man ikke definere diverse fejl-objekter for kameraet, og det halverer antallet af nødvendige billeder. Samtidigt gør det hele inspektionsarbejdet hurtigere og mere fleksibelt, da teknologien er indlejret direkte i SICKS kompakte, industrielle smartkameraer. Derfor er kundevirksomhederne ikke længere afhængige af de traditionelle og ofte komplicerede og omkostningsfulde, cloudbaserede PC-løsninger under inspektionsopgaverne i produktionen. 

-lipe 

 

27/11 2022