Industrien skriger på nye bygninger

Danmark har ikke haft så få tomme lager- og produktionsbygninger i otte år – manglen er særlig stor i Nordjylland, Vest- og Sydsjælland og i Københavns omegn. DI efterlyser nybyggeri,

Hjulene snurrer så hurtigt i dansk erhvervsliv, at blot 2,5 procent af landets fabrikshaller og lagerbygninger står tomme – det laveste niveau i mere end otte år. Det fremgår af en dugfrisk opgørelse fra Ejendomstorvet.dk, Danmarks største portal for erhvervslokaler.


 - Tallene afspejler, at der igen er gang i industrien: Produktionen er tilbage på niveauet før finanskrisen, og de seneste tre år har virksomhederne ansat 14.000 ekstra. Øget produktion og flere ansatte får mange virksomheder til at lede efter nye og større lokaler. Beskæftigelsen er dog stadig 70.000 under niveauet i 2008, og derfor ser vi fortsat flere tomme industribygninger end før finanskrisen. Alligevel er der brug for nybyggeri flere steder, blandt andet fordi der kun er få velbeliggende ledige lokaler tilbage, tæt på god infrastruktur, siger Allan Sørensen, chefanalytiker i Dansk Industri.


I 2007-08 lige før finanskrisen stod kun knap halvanden procent af lager- og industribygningerne tomme – det blev på få år næsten tredoblet i takt med fyringsrunder og konkurser i erhvervslivet. Siden 2012 er der imidlertid kommet liv i masser af tomme bygninger.

 - Gennem fem år har vi næsten kvartal for kvartal kunnet se, at der var færre tomme lagerbygninger og fabrikshaller. Alene det seneste år er tomgangen faldet fra 2,9 til 2,5 procent. Det svarer til rundt regnet 400.000 kvadratmeter – eller 60 fodboldbaner eller 400 parcelhusgrunde – som er blevet fyldt med maskiner, varer og ikke mindst danskere i beskæftigelse, siger Simon Birch Skou, adm. direktør for Ejendomstorvet.dk.

Portalen er ejet af landets ejendomsmæglere ligesom 'søsterportalen' Boligsiden.dk. Aktuelt er omkring 1.600 lokaler og bygninger inden for produktion, lager og logistik udbudt via Ejendomstorvet.dk.

Det seneste års tid har Nordjylland ligget i tæt konkurrence med Vest- og Sydsjælland om at have færrest ledige industri-kvadratmeter – ved indgangen til andet kvartal førte nordjyderne med blot 1,6 procent mod 1,7 procent hos sjællænderne. Københavns omegn ligger med tre procent en tand højere end landsgennemsnittet, men har til gengæld oplevet et fald på hele 40 procent af de tomme bygninger.

Behov for moderne bygninger
 - Der er fremgang i alle landsdele. Både det seneste kvartal og det seneste år er udbuddet faldet mest i Storkøbenhavn, men Region Sjælland og Nordjylland har færrest ledige ejendomme tilbage, hvilket nok er overraskende for de fleste. Vi har et efterslæb, fordi en stor del af bygningsmassen er fra 1960’erne og 1970’erne.

Dagens virksomheder har behov for moderne og effektive bygninger med stor loftshøjde, med læsseramper og med god udvendig plads til fx modulvogntog. Mange steder er der brug for nybyggeri, og Københavns omegn har den særlige udfordring, at der ikke er særlig meget ledig jord, så dér er det nok nødvendigt at rive ældre bygninger ned og bygge nyt igen, siger Regitze Lund, associeret partner og seniorrådgiver med ansvar for logistik i mæglerhuset Newsec Egeskov & Lindquist.
- lipe

23/5 2017