jungheinrich banner
jungheinrich banner

 

Motorveje giver muligheder på Vestsjælland

Motorveje giver muligheder på Vestsjælland

Logistikrelaterede erhverv udgør en af de drivkræfter som skaber jobs og tiltrækker arbejdskraft til Slagelse Kommune

På få år er det lykkedes Slagelse Kommune at få skabt 1700 nye arbejdspladser og tilflytningen til den vestsjællandske kommune overgås nu kun af storbyerne København, Aarhus og Aalborg. Efter en fokuseret erhvervsindsats er Slagelse desuden rykket hele 69 placeringer op i DI’s erhvervsklimaundersøgelse – og målet er at nå endnu højere. Men dette er kun begyndelsen på udviklingen, lyder meldingen fra EDC Erhverv.

Til oktober forventes Slagelse Kommune at udlægge 440.000 kvm erhvervsgrunde med facadebeliggenhed direkte til den nye motorvej, der er en hovedpulsåre ned til Tyskland. Det nye område, der går under navnet Megacenter Vest, skal bidrage til at tiltrække endnu flere virksomheder til Slagelse med yderst attraktiv beliggenhed i vinklen mellem omfartsvejen og Vest-motorvejen.

- Ambitionen er at skabe de bedste rammer, så vi både kan fastholde eksisterende virksomheder og tiltrække nye. Både Megacenter Vest og de andre områder, har høj synlighed. Samtidig kan der arbejdes 24/7, fordi erhvervsområderne er placeret langt fra boligområderne, siger Per B. Madsen, erhvervschef i Slagelse Erhvervscenter.

Industrien i udvikling

Slagelse Kommune består efter kommunesammenlægningen af i alt tre købstæder, Slagelse, Korsør og Skælskør. Alle tre byer ligger attraktivt i forhold til både motorvej, jernbane og Storebælt, det de i Slagelse kalder den Blå Motorvej.

På samme måde som i Slagelse, vil der i Korsør, i de kommende år, blive udbudt nye, større erhvervsarealer.

- Vi arbejder på at udvikle Korsør Erhvervs- og Energipark. Her har vi et 22 ha. udviklingsområde for blandt andet store boksbutikker, men vi vil også gerne tiltrække cleantech-virksomheder, fortæller Per B. Madsen.

Udviklingen i Skælskør er i disse år også inde i en meget positiv udvikling.

- Det er lykkedes os at få en stor virksomhed som Orkla Foods Bähnke til at fastholde sin produktion af blandt andet sennep og ketchup. Ejeren, Orkla Foods Danmark, undersøgte mulighederne for en samling af deres fabrikker, men valgte heldigvis at satse på Skælskør. I den forbindelse blev Beauvais, der producerer fødevarer som marmelade og rødkål, flyttet fra Svinninge til Skælskør med 50 arbejdspladser. Dertil kommer at medicinal- og helsekostproducenten Viminco A/S har satset på Skælskør. Og så er Skælskør også ved at udvikle sig til en kunstnerkoloni, fortæller Per B. Madsen.

Endelig forventer Slagelse Kommune at kunne udvikle Stigsnæs-området, der med næsten tre millioner kvadratmeter også rummer mange muligheder. I forvejen findes her allerede store virksomheder som RGS 90, Inter Terminals og Dongs Energys Kulhavn med 16 meter vanddybde og 400 meter kaj. Havnen, der også ligger relativt tæt på motorvejen, vil en dag få mulighed for at blive udviklet til anden anvendelse.

292 virksomheder søger industri- og logistikejendomme

Den positive udvikling gør, at de lokale erhvervsmæglere oplever en stigende lyst til at købe og leje industri- og logistikejendomme. Aktuelt søger hele 292 virksomheder og 53 investorer efter denne type ejendomme i regionen gennem EDC Erhvervs Køber-/Lejerkartotek.

- Industri- og logistikejendomme er stort herude. Og med E20 løbende midt gennem Slagelse Kommune er logistikken i top. Når den nye motor-/motortrafikvej etableres mellem Kalundborg og Rønnede bliver der endnu flere muligheder for virksomhederne for at distribuere til Tyskland gennem en direkte rute.

- Når Femern-forbindelsen kommer, vil denne synergi blive endnu stærkere. Samtidigt udvikles blandt andet Stigsnæs Havn som industrihavn, og kommunen er meget aktiv i at tiltrække arbejdskraft. Samlet set giver det en kombination af fordele, som får mange virksomheder til at tage skridtet og flytte hertil. Og så står vi klar til at hjælpe, siger Sven Lyse, erhvervspartner i EDC Erhverv Poul Erik Bech.

Masser af kvalificeret arbejdskraft

Et sted, hvor Slagelse også har haft succes er, er på uddannelsesområdet. Faktisk overgås tilvæksten i antal studerende kun af Aalborg og Aarhus. Slagelse har satset målrettet på uddannelser, og er i dag hjemby for blandt andet et af landets største uddannelsescentre, Selandia, som under sloganet ”Made for erhvervslivet” tilbyder mere end 100 uddannelser fordelt på to gymnasier, otte fagskoler, en lang række kurser og et bredt efteruddannelsesprogram.

Selandia alene uddanner 12.000 elever og kursister om året. Samtidig har både Syddansk Universitet med godt 2.000 studerende, University College Sjælland med 8.000 fuldtidsstuderende og Erhvervsakademi Sjælland med omkring 3000 årsstuderende til huse i Slagelse. Om omkring Slagelse Station er et nyt campusområde under udvikling – lige midt i byen.

Derfor er Per B. Madsen heller ikke bange for at løbe tør for arbejdskraft i forhold til de nye virksomheder, der inden for få år forventes at flytte til byen. Dels er planen, at kunne skaffe jobs til de mange nyuddannede, så de vælger at bliver i Slagelse. Og erhvervschefen tror også på, at mange af de fastboende med glæde skifter deres daglige pendling ind mod København ud, hvis de kan få et passende job i Slagelse.

- Vi håber også, at kunne tiltrække arbejdskraft fra hovedstaden. Hvis vi har jobbene, og de opdager, at de kan få en villa med havudsigt, for samme pris som en toværelses lejlighed koster i København, så tror jeg mange vil tage springet, Siger Per B. Madsen.

Det lokale EDC Erhvervscenter i Slagelse tror også på, at udviklingen for alvor går op ad nu.

- Vestsjælland er Danmarks bedst bevarede hemmelighed. Det skal vi have lavet om på, siger erhvervspartner Sven Lyse fra EDC Erhverv Poul Erik Bech i Slagelse.

-hawin

Læs mere om lagerhoteller

14/8 2017