Nassau fylder 50 årNassau fortsætter med at udvikle porte af høj kvalitet. Både effektivitet og miljø er i fokus. Her er det den nye Nassau 8000 port. Med de mange effektive tætninger minimerer den træk og kondens.

Nassau fylder 50 år

Portvirksomheden Nassau Door blev grundlagt i 1970 og kan derfor snart fejre det 50-års jubilæum, som er lige om hjørnet

Det hele startede i den lille landsby Melby ved Kalundborg, hvor Peter Damgaard grundlagde Nassau. Peter Damgaard var oprindelig uddannet skolelærer, men fik ved et tilfælde øjnene op for en ny type hejseport på en rejse til Norge i 1965.

Herefter blev han medejer af aktieselskabet Windsor Door Danmark, men valgte fire år efter at starte sin egen portvirksomhed under navnet Nassau Door. 

Her foregik produktionen under beskedne forhold i en nedlagt og lavloftet kostald på 80 kvadratmeter.

Hurtig vækst

Den nye portvirksomhed var knap nok startet op, før den første ordre kom i hus: Syv store porte til en ny rutebilstation i Svendborg. På trods af konkurrence fra både ind- og udland samt de håbløse produktionsforhold i kostalden nåede Nassau en omsætning på omkring 700.000 kr. det første år.

Derefter gik det stærkt, og produktionen blev allerede året efter flyttet til en større fabrik i Ringe på Fyn. Den nye fabrik viste sig dog hurtigt at være for lille, og i løbet af få år blev fabrikken i Ringe flere gange udvidet med diverse tilbygninger. Der blev tilmed bygget en ny fabrik i Rudkøbing på Langeland, som stod klar i 1978. 

Eksport 

Nassaus kerneprodukt – hejseporten - var ikke fra begyndelsen en udpræget eksportvare. Det blev den imidlertid hurtig, og virksomheden begyndte så småt at eksportere til Tyskland allerede i 1971, ligesom eksporten til Norge, Sverige og Østrig også blev påbegyndt ret tidligt. 

I 1977 blev Nassau kontaktet af en hollænder, som mente, at Nassauportene kunne sælges på det hollandske marked. Kun tre år efter solgte Nassau for 50 mio. kr. tilsammen i Holland og Belgien, hvilket gjorde Nassau til en international virksomhed i hastig vækst.

Selvom en stor del af Nassau Doors salgsaktiviteter blev flyttet tættere på de enkelte markeder, forblev den overordnede administration i Ringe.

På Børsen

I 1984 lod Nassau sig introducere på Børsen, hvilket blev en af de mest succesfulde børsnoteringer i Danmark det år, og hvilket fik omsætningen til at stige markant. 

I 1989 blev Nassau opkøbt af Micro Matic, der producerede anstikkere til fadølsanlæg.

I 2016 var der atter bud efter Nassau, der endnu engang blev opkøbt, her af den svenske koncern ASSA ABLOY, der er en stor spiller på totalløsninger inden for låse og dørløsninger, og derfor passede de to parter godt sammen.

Nassau havde indtil da kun solgt til erhverv. Men i 2016 blev det besluttet at der skulle prøves kræfter med det private marked i Danmark 

-hawin

 

 

Læs mere om porte

4/11 2019