Dansk robotguru: Automatisering vigtigere end nogensinde

Dansk robotguru: Automatisering vigtigere end nogensinde

Verdens rå realiteter kræver stor robusthed på arbejdspladserne. Den globale trend er, at flere og flere brancher bruger robotter til at fremtidssikre driften. I Danmark er der fortsat masser af uopdyrket automationspotentiale, og derfor åbner Nordens første og største rendyrkede robotmesse, R-22 i næste uge dørene i Odense

Hvor meget af det, du laver på din arbejdsplads, kunne egentlig gøres på en sundere, hurtigere, bedre eller billigere måde med hjælp fra nye teknologier? Det har de færreste næppe overblik over. Men hvis man spørger Danmarks robot-guru nummer 1, Esben Østergaard om dette, så er det netop et spørgsmål danskerne bør reflektere over og tale om. Uanset om man er landmand, sygeplejerske, tømrer eller industritekniker.

Derfor er Esben Østergaard ambassadør for Danmarks første rendyrkede robotmesse, R-22, som løber af stablen i Odense Congress Center den 23.-25. marts, og som samler 108 udstillere, 110 talere og tusindvis af besøgende under ét tag.

- Potentialet i anvendelsen af robotteknologi er langt fra realiseret endnu her i Danmark. Vi har som land de rette teknologier, kompetencer og intentioner, men vi er simpelthen nødt til at sætte turbo på robot-udrulningen for at komme på omdrejningshøjde i den globale konkurrence, fortæller Esben Østergaard, der kickstartede dansk robotindustris succes med skabelsen af flagskibet Universal Robots. I dag investerer han sine ressourcer og indsigt i at hjælpe robotstartups med at udvikle teknologier, der gør noget positivt for verden, f.eks. klimaet.

- Vi skal lære af hinanden og lade os inspirere af de mange danskere, der for længst har opdaget, at robotter er berigende for både arbejdsmiljøet og effektiviteten på jobbet. Vi vinder ikke i det globale robotkapløb ved at vente og se. Det gælder om at komme ud af startboksen og automatisere nu, uanset hvilken branche man arbejder i.

Det globale robotsalg, som følges af International Federation of Robotics, vokser år for år, men i Danmark er det stagneret de senere år. I 2019 var Danmark ellers godt placeret på den globale robot-rangliste med en sjetteplads målt i robottæthed, men siden er vi sakket markant bagud og ligger nu på en niendeplads med 246 robotter per 10.000 medarbejdere.

Automatiseringen begynder i Odense
I Odense har eventarrangøren Odense Congress Center valgt at gøre noget aktivt for at få sat turbo på automatiseringen på danske arbejdspladser. Et af landets største messe- og konferencesteder bliver således om kort tid fyldt op med robotter og mennesker, der fortæller om både gevinsterne ved, og de konkrete muligheder, for at automatisere især i fem store danske brancher: Landbrug, byggeri, sundhed, energi og industri.

- Målet med R-22 er at inspirere mange flere danske virksomheder til at komme i gang med automatisering af processer og opgaver i deres arbejde. På messen kan de både møde hele den samlede robot-, drone- og automatiseringsbranche, samt høre om andres erfaringer med at implementere robotter, siger Katarina Fruerlund Deylami, Business Unit Manager på R-22.

Den nye messe, der er Nordens største, er blevet til som reaktion på de senere års globale udvikling, forklarer Katarina Fruerlund Deylami:

- Robotter og automatisering øger generelt modstandsdygtigheden. Vi lever i en tid med store forandringer og udfordringer i verden, som også påvirker danske arbejdspladser. Det gælder om at ruste sig på alle fronter for at kunne overvinde alt fra komponentmangel og koks i forsyningskædertil prisstigninger på energi og råvarer, for slet ikke at tale om den voksende konkurrence om arbejdskraft og dermed de øgede krav til godt arbejdsmiljø. At Danmark har et højt lønniveau relativt set gør kun udfordringerne, og nødvendigheden af at komme i gang nu, større, slutter hun.

Blandt de 110 talere på R-22s mange konferencer finder man blandt andet indlæg fra nøglepersoner hos nogle af frontløberne i brug af robotter i Danmark som eksempelvis Aarhus Kommune, Kamstrup og Danfoss.

Der er gratis adgang for alle interesserede til både messen og konferencerne, hvorbåde ledere, medarbejdere på alle niveauer, forskere, politikere, job- og uddannelsessøgende kan dukke op og blive klogere på en fremtid med robotter. R-22 har åbent dagligt kl. 9-16 fra onsdag 23. marts til fredag 25. marts i Odense Congress Center.

-lipe

 

16/3 2022