Linak modtager DIRAs Automatiseringspris 2018

Linak modtager DIRAs Automatiseringspris 2018

Virksomheden på Als inspirerer andre til at anvende og udvikle robotter og teknologier, lød det i motiveringen, da prisen blev overrakt på Automatikmessen i Brøndby tirsdag

Af Lisbeth Petersen

Brian Mikkelsen, direktør i Dansk Erhverv, brugte ord som ‘verdenselite’, da han i Brøndbyhallen tirsdag morgen åbnede årets Automatikmesse og overrakte DIRA Automatiseringsprisen 2018.
Og repræsentanten for prismodtageren, produktchef i Linak, Torben Levisen, sendte takken videre til Linaks ejer og direktør Bent Jensen med ordene:

- Når vi får en ide i produktionen, får vi næsten altid penge til den af Bent Jensen.

Virksomheden på Als leverer såkaldte lineære aktuatorløsninger, dvs. løfte- og bevægelsesmotorer, til en lang række forretningsområder som bl.a. hospitalssenge, landbrugsmaskiner og industriel automatisering. Og Linak modtager årets pris fra den danske industrirobotsammenslutning DIRA for sin omfattende og vedholdende automatisering af produktionen.

- Linak har udviklet en kultur, hvor medarbejdere i mange lag stræber efter at indføre mere automation til gavn for virksomhedens produktivitet og fastholdelse af arbejdspladser. Topledelsen automatiserer strategisk produktionen af højvolumen-serier fra starten, samtidig med at virksomhedens teknikere tester nye kollaborative robotløsninger på små serier. Det vil juryen gerne se meget mere af i Danmark, lyder det fra juryen, som uddyber:

- Under vores justerbare skriveborde sidder der ofte et par lineære aktuatorer fra Linak. Og de er sandsynligvis produceret af robotter på Als i Guderup, som nok er den by i Danmark med flest robotter per indbygger. Linak har nemlig gennem de sidste mange år meget bevidst investeret i automation og robotter for at bevare produktionen af de populære aktuatorserier i Danmark. Derfor kan Linak vedvarende vinde ordre og konkurrere på produktionsomkostninger med lavtlønslande som Kina. Samtidig ser Linak klogt nok fremad ved at lave forsøg med fleksible robotter til mindre serier.
Linak inspirerer således andre produktionsvirksomheder til at anvende robotter og underleverandører til at udvikle teknologier, som f.eks. Linak og andre slutbrugere i alle brancher kan anvende.

De to øvrige nominerede til prisen var Inrotech ApS, som udvikler svejserobotter og Inwatec ApS, som har specialiseret sig i automatisering i industrielle vaskerier.

Juryen har i år bestået af:
Juryformand Ole Madsen, Professor på Institut for Mekanik og Produktion, Aalborg Universitet.
Bjørn Godske, Journalist på Ingeniøren med ansvar for produktion.
Nigel Edmondson, Direktør for MADE – Manufacturing Academy of Denmark.
Peter Krogh, Technical Manager ved VOLA A/S.
Direktør Anders Sørensen, Intelligent Marking og vinder af DIRA Automatiseringsprisen 2018.

Læs mere om robotter & automatisering

11/9 2018
 • Thanex

  Thanex

  LAGERINDRETNING
 • Combilift

  Combilift

  Customised material handling solutions
 • DENIOS

  DENIOS

  Miljøbeskyttelse & Sikkerhed Lagring af farlige medier - Arbejdssikkerhed
 • Constructor

  Constructor

  Leverandør af lagerindretning