Kameraspejle giver lastbilchauffører bedre overblik

Trafiksikkerheden kan øges med digitale bakspejle på lastbiler, viser svensk forsøg.

Svenske offentligt ansatte forskere og det private erhvervsliv har i flere år været sammen om udvikling og afprøvning af et digitalt kamerabaseret bakspejl til lastbiler. Formålet har været at øge sikkerheden for både chauffører og andre trafikanter.

Og man er nu så langt, at firmaet Stoneridge Electronics, der har specialiseret sig i elektronik til førerhuse, forbereder en kommerciel lancering af bakspejlet i 2018. Det skriver Magasinet Arbejdsmiljø.

Det digitale spejl blev monteret i begge sider af 70 Scania lastbiler, der inklusive anhængeren var op til 24 meter lange, og de live­streamede billeder blev vist på monitorer i kabinen. Det omfattende forsøgsprogram var udarbejdet og overvåget af forskere fra Rise, som er det svenske forskningsinstitut for blandt andet innovation.

Afprøvningerne skete dels med kontrollerede eksperimenter på Rises særlige forsøgsområde for trafikforskning ved Borås, dels i den almindelige trafik over en periode på toenhalv måned.

Forsøgene og chaufførerne havde samme konklusion – at den digitale løsning havde flere fordele frem for en konventionel. Ud over at være let at vænne sig til reducerede kameraløsningen de skjulte vinkler betragteligt og gav chaufføren større synsfelt og føling med omgivelserne, herunder også den bageste del af anhængeren.

Afprøvningen fandt sted i vekslende vejrlig og døgnet rundt. Mange oplevede det også som en klar fordel, at det ikke betød så meget, at sideruden var beskidt, og at det ikke var nødvendigt at vride kroppen for at få det bedste syn i sidespejlet, hvilket alle oplevede som en forbedring af arbejdsmiljøet.

Kameraet er udstyret med automatisk defroster og selvrengøring, ligesom natmode med infrarødt LED er aktiveret automatisk. Monitoren har en høj opløsning og klarer sig godt også i sollys, fremgår det af forsøgene.

Den svenske stat har støttet projektet med godt syv millioner svenske kroner.

-hawin

______

Læs mere om transport & distribution

16/1 2018