Nybyggeri skaber velkomment stort, velkomment udbud af lagerlokaler på Sjælland-Lige nu kan vi leje stort set alt ud. Når tomgangen er steget, skyldes det klumper på markedet, siger John Borrisholt, regionsdirektør og partner i EDC Erhverv Poul Erik Bech Sjælland

Nybyggeri skaber velkomment stort, velkomment udbud af lagerlokaler på Sjælland

Ved nytår lå udbuddet af ledige lokaler til lager, logistik og produktion i Region Sjælland på det højeste niveau siden begyndelsen af 2020, viser tal fra Ejendomstorvet.dk. Den øgede tomgang er faktisk godt nyt, mener erhvervsmæglere, der stadig har svært ved at skaffe lokaler til virksomhederne. Og så har energiforbrug fået stor betydning

Del artiklen på

Ved nytår var der udbudt 230.000 kvadratmeter lager- og logistiklokaler i hele Region Sjælland – det højeste i næsten tre år. Særligt gennem 2022 kunne vi registrere et voksende udbud: For et år siden lå udbuddet i procent således lidt under landsgennemsnittet, men nu er udbuddet højere end på landsplan. I Vest- og Sydsjælland er udbuddet af lokaler dog fortsat ret lavt, mens stigningen har været kraftigere i Østsjælland, fortæller Jakob Wegener, administrerende direktør for Ejendomstorvet.dk.

 Adm. direktør for Ejendomstorvet.dk., Jakob Wegener 

Portalen bliver drevet på foreningsbasis af erhvervsmæglerne i Danmark uden krav om overskud – ligesom "søsterportalen" Boligsiden.dk. Aktuelt har Ejendomstorvet.dk et udbud på godt 9.200 lejemål og ejendomme på landsplan, heraf lidt over 1.100 lokaler til lager, logistik, produktion eller værksted. Af dem ligger 79 i Østsjælland, 108 på det øvrige Sjælland og 16 på Lolland-Falster.

Klumper på markedet
På kommuneniveau er der cirka 20 lokaler at vælge imellem i såvel Greve, Køge, Roskilde og Solrød i øst som i Holbæk, Næstved og Slagelse. I en stor industrikommune Kalundborg er der blot 9 steder at vælge imellem, i Ringsted kun 6 lejemål.

-Lige nu kan vi leje stort set alt ud, fx fik vi hurtigt afsat ret store lokaler på 4.000 kvadratmeter i Gadstrup syd for Roskilde. Når tomgangen er steget på det seneste, skyldes det, at der er kommet nogle store klumper på markedet, især større nybyggeri i Greve og Solrød. Det skal markedet nok absorbere, for virksomhederne efterspørger moderne, effektive lokaler, siger John Borrisholt, regionsdirektør og partner i EDC Erhverv Poul Erik Bech Sjælland med afdelinger i Holbæk, Køge, Næstved, Roskilde og Slagelse.

Det øgede udbud af arealer udløser heller ikke bekymring hos Nordicals – med afdelinger i Køge, Næstved, Roskilde og Slagelse.

 Henrik Nikolaisen, adm. direktør for Nordicals Sjælland.

-Virksomhederne skal nok opsuge de ekstra kvadratmeter, blandt andet fordi mange virksomheder gerne vil have mere lagerplads for at undgå de forsyningsproblemer, som opstod sidste år. Vi oplever stadig stor efterspørgsel og mangel på lokaler fx i Kalundborg og i Køge, som ligger attraktivt ved to motorveje og nogenlunde tæt på København, siger Henrik Nikolaisen, administrerende direktør for Nordicals Sjælland.

Han påpeger, at der desuden mangler erhvervsjord ved byer som Holbæk og Slagelse – og glæder sig over, at Ringsted har udlagt store arealer til erhverv. Her går salget af jord hurtigere, end kommunen kan nå at byggemodne med fx vejforbindelser, kloak, vand og varme.

Vigtigt, om belysning sker med gamle rør eller nye pærer
Netop varme og energi er blevet en vigtig faktor for virksomhederne pointerer John Borrisholt fra EDC Erhverv Poul Erik Bech Sjælland:

-Før var fokus ofte på, om lokalerne var effektive, fx med stor loftshøjde, med læsseramper og med gode adgangsforhold. Men med de stigende energipriser i efteråret blev det også vigtigt, om belysningen i en ejendom på måske 10.000 kvadratmeter sker med gamle lysstofrør eller med moderne LED-pærer – og om hallerne bliver varmet op med fjernvarme eller med gasfyr.

I hele Region Sjælland er der 10,2 millioner kvadratmeter ejendomme med lager, logistik, produktion eller værksteder – fordelt med lidt over en fjerdedel i Østsjælland og 72 procent i Vest- og Sydsjælland.

-lipe

Læs mere om lagerhoteller

11/4 2023
 • Hans Schourup

  Hans Schourup

  Lagerindretning - Inspiration og referencer
 • REOLUX DANMARK

  REOLUX DANMARK

  Totalleverandør indenfor lagerinventar
 • Kardex

  Kardex

  Automatiserede lagersystemer der optimerer din lagerlogistik.
 • Constructor

  Constructor

  Leverandør af lagerindretning
 • Reoler A/S

  Reoler A/S

  Pallereoler – Lagerreoler og andet Lagerinventar – Helt enkelt!
 • Hans Høj Lagerinventar

  Hans Høj Lagerinventar

  Lagerinventar til kontor, produktion og lager.
 • Stow Nordic

  Stow Nordic

  Professionelle Lagerløsninger
 • Dan-doors

  Dan-doors

  Sikre og effektive dør- og portløsninger. Kvalificeret rådgivning fra eksperter.
 • Scan-Flex

  Scan-Flex

  Indret lageret med omtanke - tag Scan-Flex med på råd