SMV-analyse: Erhvervsbyggeriet rammer rekordlavt niveau

SMV-analyse: Erhvervsbyggeriet rammer rekordlavt niveau

Med nye tal for juni blev første halvår af 2022 det værste nogensinde, når det gælder byggeri af erhvervsejendomme. Det siger SMVdanmark, som opfordrer kommunerne til at sætte ind over for ventetiden på byggetilladelser

Del artiklen på

Byggeriet af lagerhaller, fabrikker, kontor og andre bygninger til brug for erhvervslivet røg i de første seks måneder af i år for første gang ned under 1 mio. påbegyndte kvadratmeter. Dermed har mængden af erhvervsbyggeri i år aldrig været lavere siden statistikkens indførelse i 1998. Byggeriet af boliger ligger stadig på et pænt højt niveau men er også på vej ned.

Det viser en ny analyse fra SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder, herunder flere tusind inden for byggeriet.

Tallene bekymrer Lasse Lundqvist, konsulent i SMVdanmark.

 Lasse Lundqvist, konsulent i SMVdanmark

-Byggeriet er som regel første varsel, når dansk økonomi er på vej ind i en optur eller nedtur. Når virksomhederne ser sorte økonomiske skyer i horisonten og bliver bekymrede for deres forretning, så udsætter eller opgiver de deres planer om f.eks. at udvide lagerhallen eller bygge nyt hovedkontor. Så det elendige første halvår indikerer, at virksomhederne ser ret pessimistisk på fremtiden, siger han.

En anden del af forklaringen er ifølge Lasse Lundqvist, at det er blevet markant dyrere at bygge, fordi materialepriserne er eksploderet.

- Prisen på byggematerialer er siden starten af 2021 steget med 11,3 pct., hvilket særligt skyldes ekstreme prisstigninger på varer som træ, jern og stål. Det er primært et problem for byggevirksomhederne, fordi de ofte er fanget af et tilbud med en fast pris, de ikke kan vælte over på kunden, men det dulmer selvfølgelig også kundernes lyst til at få bygget, siger han.

Han mener, at der bør holdes skarpt øje med området og han efterlyser, at kommunerne får gang i deres byggesagsbehandling.

-I nogle kommuner har vi ventetider på flere måneder for at få behandlet en ansøgning om en byggesag. I en tid med faldende byggeaktivitet skal det i hvert fald ikke være bureaukratiske snubletråde, der udsætter byggeriet. Så kommunerne må og skal prioritere dette område, siger Lasse Lundqvist.

 

Læs mere om lagerhoteller

22/8 2022
 • Constructor

  Constructor

  Leverandør af lagerindretning
 • REOLUX DANMARK

  REOLUX DANMARK

  Totalleverandør indenfor lagerinventar
 • Scan-Flex

  Scan-Flex

  Indret lageret med omtanke - tag Scan-Flex med på råd
 • Stow Nordic

  Stow Nordic

  Professionelle Lagerløsninger
 • Hans Høj Lagerinventar

  Hans Høj Lagerinventar

  Lagerinventar til kontor, produktion og lager.
 • Reoler A/S

  Reoler A/S

  Pallereoler – Lagerreoler og andet Lagerinventar – Helt enkelt!
 • Dan-doors

  Dan-doors

  Sikre og effektive dør- og portløsninger. Kvalificeret rådgivning fra eksperter.
 • Hans Schourup

  Hans Schourup

  Lagerindretning - Inspiration og referencer
 • Kardex

  Kardex

  Automatiserede lagersystemer der optimerer din lagerlogistik.