BS60-døren er brændt ud i 2019Testafbrænding af en EI260-C branddør

BS60-døren er brændt ud i 2019

Den europæiske standard inden for branddøre, EN16034, bliver harmoniseret i efteråret 2016, hvorefter der vil være en overgangsperiode på tre år. Fra 1/9 2019 ophører overgangsperioden, og herefter skal man overholde de europæiske krav, hvis man vil sælge en branddør i Danmark.

Den aarhusianske dørproducent Door System A/S har igennem de sidste tre år satset massivt på at udvikle og teste branddøre efter den nye EN standard.

- Vi har investeret store summer i brandtest, siger direktør Preben Søndergaard og fortsætter:

- Det betyder, at Door System A/S i dag er helt fremme, når det gælder udvikling af EI260 døre.

Hvad er forskellen?
Kort fortalt er den store forskel mellem den europæiske standard EN16034 og den danske standard DS 1052.2, at kravene er væsentlig skærpede i forhold til, hvad en dør skal kunne klare.

Eksempelvis bliver en dør testet fra begge sider mod tidligere kun én side (typisk bagsiden). Ønsker man i tillæg at tilføje elementer til døren, som eksempelvis et vindue, så kræver det en fysisk test af vinduet monteret i døren, før man kan godkende løsningen med vindue. 

Tidligere kunne man nøjes med at teste en 1-fløjet dør og efterfølgende få godkendt døren, som 2-fløjet dør.
Denne praksis forsvinder også med indførelsen af den europæiske standard, så fremover skal både en 1-fløjet og 2-fløjet dør testes.

- Med de erfaringer som Door System har gjort sig, giver det rigtig god mening, at man fysisk skal teste en 2-fløjet dør, understreger Preben Søndergaard og forklarer videre:

- Samlingen mellem de to dørblade er utrolig udsat i tilfælde af en brand, og det har krævet nogle ekstraordinære tilpasninger for at få døren til at holde de 60 minutter, som der kræves for at få døren godkendt til EI260-C. 

Væggen har betydning
Væggen, som branddøren bliver monteret i, er heller ikke uden relevans. Faktisk må man ikke installere en EI260-C branddør i en panelvæg, hvis ikke døren har været testet i panelvæg.

Det skyldes, at en panelvæg i tilfælde af brand vil opføre sig helt anderledes end eksempelvis en betonvæg.

Det er derfor vigtigt, at man som bygherre eller bygherrerådgiver er sikker på, at den pågældende dør har de rette godkendelser, som eksempelvis at være godkendt til montage i panelvæg. 

Brandsikker med BS60?
Direktør Preben Søndergaard mener ikke, at man skal være nervøs over at have en BS60 dør monteret i sin bygning, og det er naturligvis lovligt at sælge BS60 døre frem til oktober 2019.

-  Jeg mener, at det er helt legitimt at stille spørgsmålstegn ved, om en BS60 dør vil kunne bestå den test, som de nye døre bliver udsat for, understreger Preben Søndergaard og forsætter:

- Specielt når der er tale om en 2-fløjet dør eller, hvis branden opstår fra forsiden.

- Med den erfaring og viden som Door System har tilegnet sig i forbindelse med brandtest, synes jeg at det er tankevækkende, at der ikke tidligere har været et krav at teste en 2-fløjet dør, slutter Preben Søndergaard. 

EI260 overtager salget
Door System sælger i dag stort set kun hængslede branddøre som EI260 branddøre, hvilket ifølge Salgschef Søren Rahbek giver rigtig god mening:

- Hvorfor vælge en løsning, som er på vej ud og på mange områder slet ikke er fysisk testet.

Flere virksomheder er også allerede nu ved at få øjnene op for de nye branddøre, og nogle virksomheder har indledt samarbejde med forsikringsselskaber for at optimere brandsikkerheden i virksomhederne.

- Vores erfaringer viser, at der kan være rigtig mange penge at spare i form af reduktion i præmier, derudover skal man ikke glemme, at det ligger danske virksomheder meget på sinde at sikre den højeste brandsikkerhed for deres medarbejdere, udtaler Søren Rahbek.

Door System kan andet end branddøre
Door System er i dag leveringsdygtige i EI260-C hængslede døre i både 1-fløjet og 2-fløjet modeller, samt EI260-C skydeporte.

Dørene kan leveres med godkendt vindue, foruden en masse andre finesser. Virksomheden leverer branddøre til fødevareindustrien, den pharmaceutiske industri og detailhandlen og eksporterer til Skandinavien og England.

Udover branddøre producerer Door System også hurtigporte, køle- og frostrumsdøre, svingdøre og almindelige ståldøre. Alt leveres i rustfri stål eller galvaniseret stål.


-mklarlund

Læs mere om porte

17/5 2016