Hurtiggående rulleport slår to fluer med et smækDen nye hurtige Albany rulleport fra ASSA ABLOY sørger for, at man bevarer en effektiv logistik, samtidig med, at man sparer på energien på lagre og i industribygninger.

Hurtiggående rulleport slår to fluer med et smæk

Ny hurtiggående og højisolerende rulleport holder på energien og bevarer effektiviteten på lageret og i produktionen

Af Hans Windeløv

Energibesparelser er et stort tema i handels-, service- og industrivirksomheder. Virksomhederne skal minimere deres energiforbrug og sørge for bæredygtige energimæssige løsninger.

Er man i stand til at forhindre opvarmede lagre og industribygninger i at fyre for gråspurvene, og kan man holde kulden inde på fryse- og kølelageret uden energitab til omgivelserne, er der både miljømæssige gevinster og økonomiske besparelser at hente.

Bibeholder en effektiv logistik

I disse bestræbelser spiller højisolerende industriporte en større og større rolle. En af de portleverandører, som har taget udfordringerne op, er det ASSA ABLOY ejede portbrand, Albany. Albany lancerede ved årsskiftet en helt ny hurtigtgående rulleport, Albany RR3000 ISO, som rummer hele to funktioner i en og samme port.

- Den nye hurtige rulleport består af højt isolerende led. Dermed lever den op til de nye krav til højisolerende porte. Det nye er, at den ruller så hurtigt op og ned, at man undgår energitab samtidig med. På den måde bibeholder man også en effektiv logistik.

- Det er simpelt hen muligt at holde lagerprocesserne kørende med truck ud og ind af porten, uden at det sinker arbejdet eller forbruger nævneværdig meget energi. Og det er vigtigt nu, hvor virksomheder er blevet pålagt at spare på energien, siger Bent Gade Jensen, afdelingsleder hos ASSA ABLOY Entrance Systems Denmark.

Isoleringsegenskaber er in

Som han forklarer, er billedet ændret markant de seneste år med henblik på, hvad man lægger vægt på, når man anskaffer sig en ny port.

- Det handler ikke længere så meget om at få en tjekket port, der får industribygningen til at se harmonisk, interessant og lækker ud. Det er svært nok i sig selv at gøre industrielt beton- og aluminiumsbyggeri interessant. Men der er altså flere, som i dag hæfter sig ved portenes egenskaber end ved deres udseende, industrielle udtryk og samspil med resten af byggeriet. Det handler i høj grad om egenskaberne og funktionaliteten.

- Her er det så vigtigt, at hurtigporte åbner og lukker hurtigt, og at højisolerende porte vitterligt også isolerer supergodt. Alt sammen uden at det går ud over effektiviteten og energiforbruget. Her forener vores port altså begge aspekter. At den så samtidig er både elegant, attraktiv og har en form for enkel finish, fuldender bare hele oplevelsen af porten, siger Bent Gade Jensen.

En kritisk faktor

Han kommer ind på, at en høj åbne- og lukkefrekvens traditionelt bliver betragtet som en kritisk faktor i forbindelse med energiforbruget for højisolerende yderporte.

- Åbner man den isolerende yderport mere end de fem gange i timen, ser man ofte, at lagerprocesserne går mere eller mindre i stå, fordi den er langsom. Samtidig er der så tale om et energitab i al den tid, den står åben. Alternativet er at lade den stå åben og kompensere med en hurtiggående dug.

- Her bliver der nemt tale om et enormt energitab, selv om man får en optimal logistiksituation. Det er her, vores port kommer til sin ret, uddyber Bent Gade Jensen og forklarer, at den nye hurtiggående rulleport endvidere er temmelig stærk og robust.

Den klarer nemt over 500.000 åbninger, hvilket, ifølge Bent Gade Jensen, er langt mere, end man tidligere har set for industrielle rulleporte.

- Portens energimæssige fordele giver sammen med dens holdbarhed en tilbagebetalingstid på to til tre år. Det gør det til en attraktiv investering, forklarer Bent Gade Jensen.

Arkitekter og rådgivende ingeniører er da også ved at få øjnene op for de mange fordele, porten giver.

- Der er høje krav til nybyggeri i dag. Energibesparelser står højt på prioriteringslisten. Arkitekterne skal tænke grønt. Her oplever vi større og større interesse for vore højisolerende porte. Vi kommer tidligere på banen med rådgivning om portene i forskellige projekter og bliver også valgt som leverandør.

- Her regner vi med, at den nye rulleport bliver et interessant bekendtskab, som gør det muligt for os også at komme så tidligt som muligt ind i projekteringen af nyt lagerbyggeri eller nye produktionshaller og andet industrielt byggeri, siger Bent Gade Jensen.

 

 

Få varerne ind, hold vejret ude

Store, energitunge faciliteter står over for vanskelige udfordringer på miljøområdet. Indgangsautomatisering er de første skridt til at reducere overdrevet energiforbrug samt forbedring af bygningers ydeevne og effektivitet. De 50 mm tykke, isolerede paneler på den hurtiggående rulleport er med brudt kuldebro. Det innovative design garanterer optimal ydeevne uden varmetab og kondens.

Forbedret tætning af porten begrænser luftlækage og hjælper med at opnå en bedre U-værdi, hvilket er en fælles måling for varmetab.

Albany RR3000 ISO kan optimere den energimæssige ydeevne i enhver bygning og dermed hjælpe med at opfylde virksomhedens mål for bæredygtighed.

Albany RR3000 ISO har en sømløs konstruktion uden hængsler, beslag eller ruller til kontinuerlig brug og problemfri drift hele dagen, hver dag. Lamellerne er specielt udformet, så de aldrig rører hinanden, når porten ruller op og ned. Porten åbner og lukker med høj hastighed – og i stor højde – og så har den en forbedret varmeisolering og en portåbning på op til syv meter

Med integrationen af en let dug af sikkerhedshensyn og en valgfri sensor til at registrere sammenstød er den mindre følsom over for slitage og ekstremt fintmærkende, så man undgår eventuelle nedbrud.

Læs mere om porte

7/4 2015