10 år med CoBots

10 år med CoBots

Universal Robots fejrer 10-års jubilæum for salget af verdens første kommercielt levedygtige, samarbejdende robot

Universal Robots markerer et årti med banebrydende samarbejdende robotter, som nu er det hurtigst voksende segment inden for industriel automatisering. Virksomheden står godt rustet til fortsat vækst, da dets cobotter fortsat med at sænke automatiseringsbarrieren inden for en lang række erhvervssektorer.

Da Linatex, en dansk leverandør af teknisk plast og gummi til industriel anvendelse, i december 2008 købte en UR5-robotarm af Universal Robots (UR) med henblik på at automatisere CNC-maskinbetjening, gjorde de noget utænkeligt. I stedet for at installere robotten bag et sikkerhedsbur afskærmet fra mennesker, som normen foreskrev for alle industrirobotter, implementerede de den ved siden af deres ansatte.

Og i stedet for at hyre eksterne programmører, som skulle udføre kompleks kodning, var Linatex i stand til selv at programmere robotten uden nogen forudgående erfaring med programmering. I dag, ti år senere, anvender Linatex stadig en cobot fra Universal Robots.

Universal Robots' medstifter og CTO, Esben Østergaard, leverede selv den første robot efter igennem tre år at have stået i spidsen for et lille teams udviklingsarbejde i en kælder på Syddansk Universitet. Tidligere i år blev han tildelt Engelberger-prisen, "Nobelprisen" inden for robotteknik, for sin banebrydende rolle inden for udvikling af cobotter.

Han husker stadig den spæde start i 2008, hvor det lille team fra Universal Robots leverede de første UR5-modeller i Danmark og Tyskland.

- 10 år kan måske synes som lang tid, og det har helt sikkert været noget af en rejse; men vi er kun lige begyndt,“ siger Østergaard. “Min vision er, at vores cobotter vil fortsætte med at skabe nye anvendelser, som vi slet ikke havde fantasi til at forestille os ved den første lancering.

Esben Østergaard og det voksende team hos Universal Robots lancerede den større model, UR10, i 2012 og modellen til bordbrug, UR3, i 2015 – samme år, hvor Teradyne fik øjnene op for virksomhedens potentiale og opkøbte Universal Robots for USD 285 millioner.

- Vi har været førende inden for samarbejdende robotter, siden begrebet blev indført, siger Universal Robots CTO.

- Vi mener, at det at være samarbejdende i lige så høj grad handler om at være tilgængelig og fleksibel ved at gøre robotter tilgængelige for producenter, som aldrig havde drømt om, at de kunne implementere robotter grundet omkostninger og kompleksitet.

Sænkning af automatiseringsbarrieren

I 2016 Lancerede Universal Robots Universal Robots+, en ny platform, som letter virksomhedens innovative, globale økosystem ved at gøre det muligt for tredjepartsudviklere at skabe produkter – såsom gribere, visionssystemer, software og andet tilbehør – som er certificeret til at arbejde problemfrit sammen med cobotter fra Universal Robots.

UR+ showroomet omfatter nu omkring 130 certificerede UR+ produkter og mere end 390 godkendte udviklingsvirksomheder i UR+ udviklerprogrammet.

I 2017 blev Universal Robots Academy startet for at øge kendskabet til robotter. Det består af ni gratis, interaktive online-kursusmoduler i programmering, opsætning og betjening af cobotter fra Universal Robots.

Programmet er vidt udbredt på verdensplan med mere end 45.000 registrerede brugere fra mere end 130 lande, da modulerne nu er tilgængelige på otte sprog; herunder engelsk, spansk, tysk, fransk, kinesisk, japansk, koreansk og thai. Universal Robots er den eneste leverandør, som tilbyder gratis kurser inden for robotteknologi i det omfang.

En kvalifikationskløft inden for produktionsindustrien er nært forestående, og vi er nødt til at slå bro over denne kløft med alle til rådighed stående midler. At lette skabelse af viden og adgang til vores robotter er et vigtigt skridt i den retning,” siger Østergaard.

Innovation er nødvendigt

Ifølge Robotic Industries Association (RIA) (sammenslutning af virksomheder inden for robotteknologi) er cobotter nu det hurtigst voksende segment inden for industriel automatisering, og der forventes en tidobling af segmentets vækst til 34% af det totale salg af industrirobotter i 2025. Ifølge BIS Research har Universal Robots som »first mover« fastholdt sin position som markedsførende med en global andel af cobot-markedet på 60%, og virksomheden sælger flere cobotter end alle konkurrenterne til sammen.

Da der er et stadigt stigende antal konkurrenter på cobot-markedet – som består af både etablerede spillere inden for branchen og opstartsvirksomheder – er det dog afgørende at være på forkant med udviklingen. I juni lancerede Universal Robots en helt ny generation af sine cobotter, e-Series, som er en platform, der løfter standarden for samarbejdende robotter og muliggør endnu hurtigere udvikling og implementering af et bredere spektrum af anvendelsesområder.

- Efterhånden som producenter i stadig større omfang tager cobotter til sig, ser vi behovet for at understøtte endnu mere krævende anvendelser med større nøjagtighed og integration af værktøj. Lanceringen af e-Series hjælper os med fortsat at fremme implementering af cobotter i nye anvendelser. Det kan virksomheder i alle størrelser drage fordel af, udtaler Østergaard.

Sidste år oplevede virksomheden en vækst på 72%, og tidligere i år markerede virksomheden sit salg af cobot nummer 25.000 ved at levere en særudgave i guld. Til dato har virksomheden solgt mere end 27.000 cobotter i hele verden.

For at fejre Universal Robots' årti som pionerer for indførelsen af cobotter har virksomheden offentliggjort denne infografik, som markerer milepælene for perioden 2008-2018 .

-hawin

 

Læs mere om robotter & automatisering

5/12 2018
 • DENIOS

  DENIOS

  Miljøbeskyttelse & Sikkerhed Lagring af farlige medier - Arbejdssikkerhed
 • Thanex

  Thanex

  LAGERINDRETNING
 • Combilift

  Combilift

  Customised material handling solutions
 • Constructor

  Constructor

  Leverandør af lagerindretning