transportmessen banner
transportmessen banner
transportmessen banner

 

Dansk robotfirma indtager et nyt land hver månedFlemming Bischoff Truelsen, CEO i Cobot Lift. Foto: Alexander Banck-Petersen.

Dansk robotfirma indtager et nyt land hver måned

Med 420 procents vækst i robotsalget i det netop afsluttede regnskabsår er virksomheden Cobot Lift i fuld gang med at indtage verdensmarkedet. Siden december 2019 har Cobot Lift solgt sin unikke robotteknologi til industrien i USA, Hviderusland, Polen, Norge og Danmark

En god cocktail her i coronatid er et behersket omkostningsniveau mixet med en stor fleksibilitet og tålmodighed. Og det er præcis, hvad virksomheden Cobot Lift i Slagelse har.

- Vi er et lille firma, der arbejder langsigtet, og vi oplever, at den globale industri er meget optaget af at gøre deres produktion mere robust ved hjælp af automatisering. Flere produktionsvirksomheder har et øget fokus deres forsyningskæde og på at skabe forsyningssikkerhed gennem hjemtagning af produktion, siger Flemming Bischoff Truelsen, CEO i Cobot Lift.

 Flemming Bischoff Truelsen ses her sammen med sin opfindelse og kollagaen robotprogrammør Christian Stokholm.Fotos: Alexander Banck-Petersen.

Hans virksomhed har i gennemsnit indtaget ét nyt land hver måned og har nu forhandlere i 18 lande. Her i Danmark er det Hobro-virksomheden Technicon, der installerer Cobot Lifts produkter i industrien.

- Vi har gennem det seneste år fået mere end 70 henvendelser hele verden om vores produkter. Vi kan se rigtigt spændende tegn på, at vi kan forløse det globale potentiale hos mange af de multinationale kunder, som vi arbejder med bl.a. inden for bilindustri og fødevarer. Her er mønstret, at de først køber et af vores produkter for at undersøge anvendelsesmulighederne i deres produktion, og næste skridt er så udrulning af teknologien på flere fabrikker i samme koncern, siger Flemming Bischoff Truelsen.

En af de virksomheder i Danmark, der høster fordelene af Cobot Lifts produkter, er Danfoss Drives. Her bruges den automatiserede vakuumløfter til at stable fiksturer til test af frekvensomformere.


Cobot Lifts teknologi løste en helt konkret automationsudfordring for os. Vi havde en kollaborativ robot, som kun kunne løfte 10 kilo, og vi havde emner på 15-16 kilo som skulle løftes. Vi overvejede en industrirobot, men det ville ikke blive rentabelt, og der var heller ikke plads i vores produktion. Med Cobot Lift kunne vi øge løfteevnen på vores robot, og processen er nu automatiseret. For os har det været en meget fin løsning, siger Fatos Topalli,produktionsingeniør hos Danfoss Drives i Gråsten.

Opfindelsen giver cobots superkræfter
Det særlige ved Cobot Lifts produkter er, at de giver en cobot superkræfter: En UR10 robot fra Universal Robots får øget sin løfteevne fra 10 til 30 kilo. Cobot Lift kombinerer intelligensen fra en UR robot med styrken fra en vakuumløfter, således at løsningen stadig er kollaborativ og ikke behøver afskærmning.

Løsningen fylder så lige så lidt, som hvis den blev løst manuelt. Det giver industrien den store fordel, at der skal ændres meget lidt i deres produktionslinie for at automatisere nogle tunge løft.

Ambitionerne er høje hos Cobot Lift efter en omsætningsvækst i de seneste 12 måneder på 420 procent. Resultatet på iværksætterens bundlinje blev i 2019-2020-regnskabet et lille overskud på DKK 84.075. Salget i 2020-2021 ventes at lande på en lille håndfuld millioner.
Om fire år ventes det at være vokset til en salgsvolumen svarende til en trecifret millionomsætning.

Den globale industri forventer en catch-up-effekt efter coronaepidemien i tredje og fjerde kvartal af 2020, hvor kunsten bliver at minimere flaskehalseproblemer i produktionen. Her kommer automatisering til at spille en central rolle. Det viser en ny analyse fra Ernest & Young. Pandemiens følgevirkninger har blotlagt sårbarheder, som der nu skal handles på for at være bedre rustet til andre rystelser på verdensmarkedet. 52 % af virksomhedslederne vil i 2020 investere i at styrke deres forsyningskæde og logistik, mens 36 % er parate til at fremrykke investeringer i robot- og automationsløsninger. Samme tendens sås i kølvandet på finanskrisen.


Investorerne bag Cobot Lift er Henrik Elm Gulløv, Anders Bo Rasmussen og Niels Appel, ligesom Vækstfonden har ydet startlån til virksomheden. I sommeren 2019 pitchede Cobot Lift på den internationale matchmaking-event i Odense Investor Summit og fik dér en række kontakter, men virksomhedens salg gik efterfølgende så strygende, at det blev udskudt til senere i vækstfasen at tage endnu en investor ombord. Den positive udvikling i robotvirksomheden vækker fortsat interesse hos investorer.

- Lige nu er i vi i dialog med en række interessante aktører, der ønsker at være en del af vores ejerkreds. Det vigtige for os er, at de et interesserede i at komme med på en global vækstrejse og kan åbne døre i industrien samt i logistikbranchen, fortæller Flemming Bischoff Truelsen, CEO i Cobot Lift.

-lipe

Læs mere om robotter & automatisering

18/5 2020
 • Constructor

  Constructor

  Leverandør af lagerindretning
 • Thanex

  Thanex

  Lagerløsninger til alle brancher
 • BLEVA

  BLEVA

  Markedes bedste udvalg af plastkasser til industrien
 • Hans Schourup

  Hans Schourup

  Lagerindretning - Inspiration og referencer
 • Combilift

  Combilift

  Customised material handling solutions