Talende robot leverer materialer til byggepladser

Talende robot leverer materialer til byggepladser

I Helsinki i Finland tester virksomheden Würth om autonome køretøjer kan bruges til at transportere mindre forsyninger fra hovedkontoret til lokale arbejdspladser i byen. Se video:

Af Lisbeth Petersen

Robotten, der skal bruges i piloten, har fået navnet HeRo af "Helsinki Robot" og er en helt, der leverer nul-emissionsleverancer.

Den er bygget og tilpasset af det franske firma TwinswHeel, mens den tekniske del er udviklet af det finsk-franske firma LMAD, der er ved at udvikle en softwareplatform til drift og styring af autonome robotter.

Den engelsktalende robot, model CiTHY L, kan bære leverancer på op til 300 kg.

Virksomheden Würth, som er tysk, multinational leverandør af beslag, byggematerialer, maskiner mv. og dens kundevirksomheders arbejdspladser i Kalasatama-distriktet i Helsinki kan nu bestille små forsyninger som f.eks. skruer eller værktøj fra Würth Center og få dem leveret til stedet af robotten.

HeRo kan spare tid for kunderne, da den kan udføre hasteopgaver og levere ordrer fleksibelt og rettidigt. I fremtiden kan den autonome robot måske også f.eks. bringe frokost ud til medarbejderne.

Se den på tur i videoen:

 

- Autonome robotter kunne være et glimrende supplement til tjenesterne af vores omfattende Würth Center-netværk. At leverancerne er CO2-neutrale så endnu en fordel, siger logistikchef Terhi Vesala fra Würth Oy, og tilføjer:

- Vi udvikler løbende vores drift, og vi er interesserede i at afprøve nye måder at betjene vores kunder på i fremtiden.

- Elektroniske og autonome robotter er fremtiden for distribution. Takket være dem kan detailhandlere og logistikoperatører tilbyde miljøvenlige leveringer, og autonome robotter kan hjælpe virksomheder reducere prisen på last-mile-leverancer og forbedre kunden oplevelse, siger Gergely Horvath fra LMAD, som har udviklet softwaren.

Del af internationalt projekt
Pilotprojektet kører i to måneder og bliver afsluttet i juli. Robotten bliver ledsaget af en assistent for at sikre, at projektet ikke forårsager forstyrrelser eller er til fare for udenforstående. Hvis HeRo er travlt optaget, bliver den assisteret af DB Schenkers fragtcykelbude for at sikre smidige leveringer.

Forsøget med HeRo er en del af det internationale URBANE projekt, som søger nye måder at levere by-logistikydelser til virksomheder og beboere i byer. Udover Helsinki vil by-leveringspilotprojekter også bliver afprøvet i Bologna, Italien, Valladolid i Spanien og Thessaloniki i Grækenland).

25/5 2023