Øget e-handel påvirker markedet for logistikejendomme

Øget e-handel påvirker markedet for logistikejendomme

Logistikmarkedets aktører har nye krav i forhold til, hvor de ønsker at etablere sig, og hvilke lokaler, de har brug for. Mange placerer afdelinger i byerne, oplever ejendomsrådgiveren Colliers International

I 2018 steg danskernes online køb ifølge FDIH med 13% sammenlignet med 2017, og nåede dermed nye højder.
Men det er ikke bare selve e-handelen, der stiger, det samme gør kravene fra både producenterne og forbrugerne. Det oplever rådgivningsvirksomheden inden for ejendoms- og investering Colliers Innternatinal:

- Begge parter stiller krav om hurtig levering, hvilket for alvor har sat citylogistik og ’last mile distribution’ på dagsordenen i logistikbranchen. Dermed får e-handlen signifikant betydning for hvor logistikvirksomhederne i fremtiden placerer sig og hvordan de indretter sig. Logistikfirmaer har i flere år placeret sig tæt på København, hvilket har betydet lav tomgang og højere lejepriser. Efterspørgslen er stadig størst på de logistikejendomme, som opfylder moderne krav til loftshøjde, arealfordeling og ikke mindst placering. Men som et led i efterspørgslen på lager- og logistiklokaler, ser vi nu også en tendens, hvor flere logistikfirmaer ønsker at placere sig i byerne, lyder det fra virksomheden.

Nye krav om p- og ventepladser til private
DHL var for blot 10 år siden næsten en ren BTB-virksomhed, men i dag omfatter forretningen også leverancer til private. DHL har servicecentre i Københavns lufthavn, Fredericia og Skanderborg, ligesom det er muligt at få udleveret pakker på det danske hovedkontor i Vallensbæk. Derudover har DHL en række samarbejdspartnere. I dag er det således muligt at hente pakker cirka 400 steder i Danmark, blandt andet i de såkaldte SwipBoxes, der typisk er placeret i supermarkeder.

Ifølge Dan Wærn, ejendomsdirektør hos DHL, har e-handelen haft betydning for, hvilke ejendomme DHL i Norden efterspørger:

- Vi stiller i dag nogle andre krav til udformningen af ejendommene. For eksempel har den øgede tilstrømning af privatpersoner, der henter pakker, betydet, at der skal flere p-pladser til, ligesom der skal være velkomstområder og plads til at vente siger Dan Wærn.

Udviklingen fortsætter
Colliers oplever stor efterspørgsel på industri- og logistiklokaler.

- Tomgangen på industri- og logistiklokaler i Storkøbenhavn er rekordlav. Vi gik ud af 2018 med en tomgang på kun 2,7%, siger Helle Andersen, erhvervsmægler, industri- og logistik Colliers, og uddyber:

- Vi vurderer, at tomgangen dækker over beholdningen af gamle og utidssvarende lokaler, som ikke lever op til nutidens krav. Vi har ingen problemer med at udleje nye lokaler, f.eks. har vi netop udlejet de første lokaler i Greve Distributions Center, der netop er opført til at imødekomme brugernes aktuelle behov. Alt i alt oplever Colliers et marked, som de seneste år har været præget af stor udvikling, og det ser ud til at denne udvikling fortsætter inde i byerne.

Om Colliers International
Danmarks største rådgiver inden for erhvervs- og investeringsejendomme.
Beskæftiger sig med formidling af ejendomme, udlejning, lejerrådgivning og vurderinger, ligesom virksomheden udarbejder markedsanalyser og rådgiver om by- og arealudvikling, ejendomsinvesteringsstrategier mv.
Har godt 150 medarbejdere fordelt på kontorer i København, Aarhus, Aalborg, Odense og Vejle, og er en del af Colliers International Group, der er repræsenteret i 68 lande og har 14.000 medarbejdere.
I 2018 omsatte Colliers på verdensplan for 2,8 mia. US dollar

-lipe

Læs mere om transport & distribution

8/4 2019