Snyd med takograf kan ende med fængselsstraf til lettisk chaufførDen lettiske chauffør blev afsløret ved en kontrol på Køge Bugt Motorvejen

Snyd med takograf kan ende med fængselsstraf til lettisk chauffør

Politiets kontrol af en lastbilchauffør viste omfattende snyd med eget og andres førerkort, der viser, hvem der fører lastbilen på et givet tidspunkt

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Politiet var i sidste uge tidligt på færde ved Karlslunde Rasteplads på Køge Bugt Motorvejen, hvor de bragte en nyere lettisk lastbil til standsning.

Betjente fra kontrollerede, om alt var i orden, men ved kontrol af takografen kunne politiet konstatere, at det isatte førerkort ikke tilhørte den 38-årige lettiske fører bag rattet.

Politiet understreger vigtigheden af, at føreren benytter sit eget, personlige førerkort, så det kan kontrolleres, om chaufføren har overholdt sin køre-/hviletid.

Politiet ransagede derfor lastbilen for at undersøge, om chaufføren ved en fejl kunne have fået forbyttet sit førerkort med en anden chaufførs, men gemt under et gulvtæppe i lastbilen fandt politiet den 38-årige chaufførs personlige førerkort indpakket i aluminiumsfolie.

Omfattende snyd
Politiet gennemgik lastbilens takograf og de registrerede køre-/hviletider, og betjentene kunne se, at der var tale om omfattende snyd med det isatte førerkort, der tilhørte en 62-årig mand fra Letland.

De seneste 28 dage var den 62-åriges førerkort blevet misbrugt 18 gange, og den 38-årige chauffør kunne mistænkes for otte af de 18 forhold.

Politikommissær Henrik Fobian understreger, at det er politiets opfattelse, at misbruget er en overtrædelse af straffelovens bestemmelser om personelfalsk.

Helt uacceptabelt
Han peger på, at politiet ofte gange ser, at førere forsøger at omgå reglerne for køre-/hviletider, og han understreger, at det er helt uacceptabelt:

- Denne sag er et eksempel på et mere fantasifuldt forsøg, men det er i den grad også mere alvorligt. Vores betjente er specialister på området, og de går ikke på kompromis med kontrollens kvalitet. Selv de fantasifulde forsøg bliver opdaget. Vi har sigtet føreren for overtrædelse af straffeloven, og vi overlader det nu til domstolene at vurdere grovheden strafferetligt, siger politikommissæren, der er leder af Tungvognscenter Øst.

Kun ét KORT hvil på et døgn
Den standsede fører er desuden sigtet for overtrædelse af køre-/hviletidsbestemmelserne, idet han blandt andet i løbet af et helt døgn kun foretog ét hvil på en time og fire minutter. Desuden kan føreren formentlig se frem til en frakendelse af førerretten i Danmark.

Lastbilen er tilbageholdt af politiet, indtil den lettiske virksomhed har betalt en bøde på mere end 400.000 kroner.

 

Læs mere om transport & distribution

19/10 2020
  • Dansk Niels Bo

    Dansk Niels Bo

    Transportvogne, plastkasser, affaldshåndtering og lagerudstyr.
  • Combilift

    Combilift

    Customised material handling solutions