Dansk virksomhed skal udbrede satellitnetværk til hele verden

Dansk virksomhed skal udbrede satellitnetværk til hele verden

GateHouse Telecom har med støtte fra Styrelsen for Forskning og Uddannelse indgået en millionaftale med det europæiske rumagentur, ESA, om en IoT løsning, der vil bl.a. er interessant for transportbranchen

Med aftalen skal den danske satellitkommunikationsvirksomhed udvikle en løsning, der skal hjælpe med at udrulle satellitbaseret Internet-of-Things netværk til alle verdenshjørner.Udover aftalen med ESA vil GateHouse Telecom også selv poste penge i projektet, og virksomheden forventer i den kommende tid at skulle finde op mod 15 nye medarbejdere til opgaven.

Løsningen skal tage udgangspunkt i en eksisterende teknologi, der i dag benyttes til landbaserede netværk. Denne vil GateHouse Telecom tilpasse til satellitter og på den måde forlænge eksisterende netværks rækkevidde til fjerntliggende regioner, der for nuværende ikke er dækket.

Satelitter tager over, når jordnetværk ikke rækker
- I dag er størstedelen af kommunikationsnetværk båret af landbaserede master eller kabler, hvilket gør det enten umuligt eller meget dyrt at kommunikere med enheder i fjerne egne som eksempelvis på havet eller polerne. Her skal GateHouses løsning fungere som netværksoperatørernes forlængede arm ved at lade satellitter tage over, hvor deres jordnetværk ikke rækker længere, så det bliver billigere at levere data til afsides områder, siger business development manager hos GateHouse Telecom Per Koch.

Kommunikation med bl.a. skibe, målestationer og overvågningsenheder
Ifølge ham vil softwareløsningen være særligt interessant for virksomheder, der benytter sig af IoT-løsninger til at kommunikere med eksempelvis skibe til søs, fly i luften eller målestationer og overvågningsenheder i fjerne egne. Det er således et stort marked, GateHouse Telecom nu træder ind på, og derfor har virksomheden også selv valgt at investere i projektet, fortæller Per Koch:



- Vi er utroligt glade for samarbejdet med de danske rum myndigheder og for, at de sammen med ESA har valgt at støtte op om projektet, som vil være med til at fastholde Danmark helt i front inden for satellitkommunikation. Derudover rummer det en rigtig god forretning for os da det globale marked for satellit baseret IoT løsninger forventes at have en samlet størrelse på mellem 35 og 45 milliarder kroner i 2025. Derfor har vi også selv valgt at investere penge i projektet, så vi allerede kan få løsningen på markedet inden for de næste to til tre år.

Nye hænder skal hjælpe med at løfte opgaven
GateHouse Telecom forventer som følge af projektet at ansætte nye medarbejdere til at løfte udviklingsarbejdet og den efterfølgende drift.

- Vi er allerede i gang med at ansætte nye folk, og forventer at skulle finde mellem 10 og 15 nye ingeniører. Men da softwareteknologien bag løsningen har mange anvendelsesområder, forventer vi på sigt at øge vores produktportefølje til eksempelvis også at inkludere bredbåndservices, og det vil med stor sandsynlighed skabe yderligere arbejdspladser. Men vi starter med at udvikle en løsning, der kan levere mindre mængder af data til IoT-enheder, og så kan vi altid videreudvikle på løsningen, når tiden er moden, slutter Per Koch.

Beløbet fra ESA kommer fra en samlet pulje på 23 millioner kroner, som er blevet fordelt mellem ni danske rumvirksomheder.

-lipe

17/2 2020