Robotter bliver afgørende for PostNord

Robotter bliver afgørende for PostNord

I en branche, hvor det i den grad er svært at skaffe arbejdskraft til nattearbejde og tunge løft, er postgiganten PostNord ikke i tvivl: Robotter og automatisering bliver afgørende i fremtidens logistikvirksomhed

Del artiklen på

Logistikbranchen er i hård konkurrence i disse år, og prispresset er stort for virksomheder som den svensk-danske post- og logistikvirksomhed PostNord. Her ser man ind i en fremtid, hvor det bliver sværere at skaffe arbejdskraft til at løfte de arbejdsopgaver, der er forbundet med håndtering af pakker.

Sådan lyder det blandt andet fra Christian Østergaard, som er Lead Visionary og Senior Group Strategist for IT-produktion, IoT og kunstig intelligens i PostNord.

- Vi ser ind i en fremtid, hvor det bliver stadig sværere at skaffe medarbejdere, der kan og vil tage nattevagter eller lave tungt, fysisk arbejde. Ligesådan er der hård kost-konkurrence i branchen, hvor flere mindre aktører er rykket ind på lukrative dele af markedet. Derfor er det afgørende for os at teste nye automationsløsninger og holde os ajour med udviklingen, også inden for robotter. Der er ingen tvivl om, at robotter bliver et konkurrenceparameter, der kan bidrage positivt til effektiviseringer i fremtiden, fortæller han.

PostNord har sammen med 13 andre virksomheder deltaget i en ny analyse, som Teknologisk Institut står bag. Analysen har taget temperaturen på robotter og automation i Danmark. Som en del af analysen har Teknologisk Institut spurgt 122 virksomheder om en lang række spørgsmål, hvorefter der er blevet lavet længere interviews med 14 virksomheder.

Trods udfordringer er robotter fremtiden
Med over 27.000 ansatte og en årlig omsætning på flere milliarder kroner er PostNord en af Nordens største virksomheder, der i mange år har leveret breve og pakker for både private og virksomheder.

I øjeblikket arbejder PostNord blandt andet på at teste løsninger, der kan hjælpe med at flytte pakker mellem produktionsområderne på deres terminaler. Derudover tester de også løsninger, der kan klare intern transport autonomt – altså uden menneskelig involvering.

Selvom der kan være nogle udfordringer med at håndtere de mange forskellige former og størrelser, som pakker kommer i, så mener Christian Østergaard alligevel, at robotterne bliver afgørende for fremtiden i en logistikvirksomhed.

Godt at søge viden andre steder
Som en del af Teknologisk Instituts nye analyse har mange forskellige virksomheder kommet med deres erfaringer og råd, når det kommer til robotter og automatisering.

PostNord er ikke en undtagelse.

- Man skal ikke være bange for at spørge andre til råds og søge inspiration blandt kolleger både i og uden for egen branche, lyder det fra Christian Østergaard.

- Folk er ikke bange for at dele ud af sine erfaringer med robotter. Jeg møder stor imødekommenhed i forhold til at diskutere erfaringer og oplevelser med både virksomheder og leverandører. Jeg har især ladet mig inspirere af fremstillingsindustrien, som er et par skridt foran logistikbranchen, når det kommer til at bruge robotter, tilføjer han.

Derudover er det også vigtigt, at medarbejderne i virksomheden tager godt imod teknologien. Og det har de bestemt gjort i PostNord.

- Man skal som virksomhedsleder derfor ikke lade frygten for modstand blandt medarbejderne være stopklods for at investere i automatiserings- og robotløsninger, slår Christian Østergaard fast.

Fem råd fra de interviewede virksomheder
1. Tag små skridt – den første robot er ofte den sværeste

2. Vær ikke bange for at fejle

3. Træk på netværk og andres erfaringer

4. Tænk over fleksibiliteten

5. Opdyrk en innovationskultur og inddrag slutbrugerne blandt medarbejderne i udviklingsarbejdet


Analysen er udført som et led i arbejdet med resultatkontrakt 2021-24, der er finansieret af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.

-lipe

Læs mere om logistikløsninger

24/5 2023
 • Hans Schourup

  Hans Schourup

  Lagerindretning - Inspiration og referencer
 • REOLUX DANMARK

  REOLUX DANMARK

  Totalleverandør indenfor lagerinventar
 • Hans Høj Lagerinventar

  Hans Høj Lagerinventar

  Lagerinventar til kontor, produktion og lager.
 • Scan-Flex

  Scan-Flex

  Indret lageret med omtanke - tag Scan-Flex med på råd
 • Stow Nordic

  Stow Nordic

  Professionelle Lagerløsninger
 • Dan-doors

  Dan-doors

  Sikre og effektive dør- og portløsninger. Kvalificeret rådgivning fra eksperter.
 • Kardex

  Kardex

  Automatiserede lagersystemer der optimerer din lagerlogistik.
 • Constructor

  Constructor

  Leverandør af lagerindretning
 • Reoler A/S

  Reoler A/S

  Pallereoler – Lagerreoler og andet Lagerinventar – Helt enkelt!