Stort potentiale for printet elektronik i Danmark

Stort potentiale for printet elektronik i Danmark

Dansk industri udtrykker interesse for printet elektronik, men mangler viden, kompetencer og udstyr. Det viser to nye undersøgelser fra Teknologisk Institut

Printet elektronik er en relativt ny teknologi med et kæmpe potentiale og mange anvendelsesmuligheder. Ved at integrere elektriske komponenter som sensorer og antenner i produkter, der ellers ikke har smarte funktionaliteter, bliver det muligt at udvikle en hel vifte af nye produkter inden for bl.a. medico, wearables, logistik og konstruktion.

Globale virksomheder storforbruger teknologien

- Printet elektronik åbner op for helt nye muligheder, da man i stil med 3D-print kan printe komplekse konstruktioner til priser, der kan konkurrere med masseproducerede produkter. Ganske enkelt fordi printet elektronik kan fremstilles ud fra CAD-tegninger på stort alle materialer – også de bøjelige såsom folie, papir og tekstiler, fortæller sektionsleder Zachary James Davis fra Teknologisk Institut.

I lande som USA og Japan har printet elektronik for længst vundet indpas i fremstillingsindustrien – især inden for produktion af smart products og i globale virksomheder som Samsung og Panasonic. Teknologien optimerer produktionen, nedbringer omkostninger og gør virksomhederne mere konkurrencedygtige og udviklingsparate.

Manglende kompetencer bremser udviklingen

Derfor kan man undre sig over, at printet elektronik, hvis marked på verdensplan forventes at runde 75 milliarder amerikanske dollars i 2030, er en stort set ukendt teknologi i Danmark.

- Vi har været i kontakt med 56 danske virksomheder, som vi betegner som teknologiske frontløbere, for at undersøge, hvorfor printet elektronik ikke er mere udbredt i Danmark. Det viser sig, at der er stor interesse for teknologien. Men virksomhederne bliver bremset af manglende viden, kompetencer og udstyr, siger Leif Jakobsen, seniorspecialist på Teknologisk Institut.

Hjælp til at styrke konkurrenceevnen

Dansk industri risikerer at blive overhalet af udenlandske konkurrenter, som er hurtigere til at implementere printet elektronik i deres produkter og dermed vinder markedsandele. Derfor er det vigtigt, at erhvervslivet begynder at tage teknologien til sig, inden det er for sent.

Globalt set er en tredjedel af de over 17.000 patenter inden for printet elektronik blevet udtaget inden for de seneste år, viser undersøgelsen. Derfor forventes det, at printet elektronik for alvor bliver introduceret på markedet i nærmeste fremtid. Og Teknologisk Institut kan hjælpe udviklingen på vej.

– Vi arbejder intensivt med at udvikle produktionsmetoder for blandt andet printede kredsløb og har stor viden om, hvordan printet elektronik kan indgå i eksisterende eller nye produkter, og hvordan man kan forkorte processen fra ide til masseproduktion.

- Med vores udstyr og kompetencer kan vi give danske virksomheder direkte adgang til viden og faciliteter, og dermed kan vi accelerere implementeringen af printet elektronik i dansk erhvervsliv, siger Christian Kallesøe, sektionsleder på Teknologisk Institut.

40 % forventer at bruge teknologien i fremtiden

I undersøgelsen står det også klart, at de mest avancerede virksomheder har blik for de teknologiske muligheder, der er ved at anvende forskellige overfladematerialer og metoder til at skabe printede kredsløb.

Hele 40 % af de adspurgte virksomheder forventer da også, at integrere printet elektronik i nye eller eksisterende produkter inden for de næste to år.

- Vi er meget positive over den opbakning, teknologien har fra erhvervslivet. Vi står klar til at hjælpe virksomhederne fra udvikling og pilotproduktion af skræddersyede nanomaterialer til printning af komponenter.

- Vi tilbyder også en fuld tekno/økonomisk evaluering, samt en patentkortlægning af virksomhedernes ide, så vi i fællesskab med virksomheden kan vurdere, om ideen er egnet til et udviklingsforløb, slutter Zachary James Davis.

-hawin

Læs mere om logistikløsninger

29/4 2020
 • Constructor

  Constructor

  Leverandør af lagerindretning
 • Combilift

  Combilift

  Customised material handling solutions
 • BLEVA

  BLEVA

  Markedes bedste udvalg af plastkasser til industrien
 • Dansk Niels Bo

  Dansk Niels Bo

  Transportvogne, plastkasser, affaldshåndtering og lagerudstyr.
 • Hans Høj Lagerinventar

  Hans Høj Lagerinventar

  Lagerinventar til kontor, produktion og lager.
 • Lindab

  Lindab

  Industriporte. Stærke og energirigtige porte. Dansk produceret med kort levering
 • Hans Schourup

  Hans Schourup

  Lagerindretning - Inspiration og referencer