Endnu en omsætningsrekord på Thyborøn Havn

Endnu en omsætningsrekord på Thyborøn Havn

Regnskabet for 2023 sætter ny omsætningsrekord og lander på 53,25 mio.kr. Det er det bedste resultat i havnens historie som selvstyrehavn. Dermed udbygger havnen i Thyborøn sin position som en af Danmarks største og mest aktive fiskerihavne og betydningsfuld godshavn

Også resultatet er til den gode side i 2023 med 6,49 mio. kr. i overskud, skriver Thyborøn Havn i en pressemeddelelse, som betegner resultatet som ganske flot, da der også er store afskrivninger i regnskabet efter flere års investering i infrastrukturen

Bestyrelsesformand Karl Kristian Bro udtaler i forbindelse med regnskabet, som netop er godkendt på bestyrelsesmødet d. 28. februar:

I 2023 ender Thyborøn Havn som den andenstørste fiskerihavn og har sat ny rekord på godsomsætningen. Samtidig har vi haft det første store installationsprojekt på Offshore Vind, så der er rigtigt meget at glæde sig over i det regnskab, som vi nu sender til vores ejere, Lemvig Kommune”

Bestyrelsen har foreslået årets resultat overført til egenkapitalen, idet den fortsatte konsolidering skal anvendes til fremtidige investeringer for dermed at sikre havnens fortsatte udvikling. Thyborøn Havns egenkapital udgør dermed 154,6 mio. kr.

Gods og skibsafgifter er fortsat i vækst
Det er igen lykkedes at øge godsomsætningen på Thyborøn Havn, der i 2023 endte på hele 1,95 mio. ton. Sten- og grusmaterialer fra Jyske Rev er fortsat den helt store godstype i Thyborøn og har ligget meget stabilt de senere år.

Men også de øvrige godstyper såsom kemikalier, olie, biomasse, teglsten og andre nyere specialprodukter bidrog ligeledes til en høj godsomsætning i 2023. Oven i det har installationen af fundamenter på Vesterhav Nord og Syd bidraget godt til havnens omsætning og betydeligt større skibe sejler i dag i havn.

Det er alt sammen med til at fastholde og udbygge Thyborøn Havns solide position som en af de større godshavne i Danmark. Thyborøn Havn har haft en støt voksende godsomsætning gennem de sidste 10 år, og nærmer sig en størrelse blandt de 10 største godshavne i Danmark.

Det viser klart, at investeringerne i havnen i nye landområder, kajer og øget vanddybde bærer frugt, lyder det i pressemeddelelsen.

Over de sidst 10 år er godsomsætningen vokset fra 0,8 mio. tons om året til hele 1,95 mio. ton i 2023. Det havde ikke været muligt uden de investeringer, der er foretaget især i Sydhavnen og senest med etableringen af nye landarealer og den nye Limfjordskaj III længst mod syd.

2023 blev også et stabilt år for fiskeriet
Også fiskeriet og dermed landingerne i Thyborøn Havn udviklede sig positivt i 2023. Selvom fiskeriet ikke nåede niveauerne fra de store år i 2016-2019, så blev det et godt år for havnen.

Der blev i alt landet fisk for 757,7 mio. kr., hvilket er betydeligt bedre end 2022 og samtidig giver Thyborøn Havn en placering som den andenstørste fiskerihavn i Danmark målt på værdien af den landede fisk.

Med resultatet for 2023 fortsætter Thyborøn Havn sit høje aktivitetsniveau, og det står også klart, at de senere års store investeringer giver værdi for havnens kunder og skaber både omsætning og arbejdspladser i Vestjylland.

I de senere år er der investeret større million beløb i forbedring af arbejdsforholdene både omkring fiskeauktionen, ved fiskemelsfabrikken TripleNine A/S og ved skibsværfterne i Vestre Inderhavn. Et komplet sværgodskajanlæg blev anlagt i 2016 til offshore vind projekter i Sydhavnen, og senest er der foretaget en uddybning af Thyborøn Kanal, anlagt 170.000 nye m2 kajnært oplagringsareal og endnu en kaj på 220 meter er for nyligt også kommet til i Sydhavnen.

Fremtiden tegner lyst og byder på mere aktivitet
Med mere stabile forhold for fiskeriet og et højt aktivitetsniveau på godsområdet, så tegner de kommende år lyst for Thyborøn Havn. Og med erfaringerne fra installationen af fundamenterne på havvindmølleparken Vesterhav Nord og Syd med en kapacitet på 344 MW, samt de nye store kajnære oplagringsarealer i Sydhavnen, står havnen med stærke kort på hånden, når de kommende projekter i Nordsøen skal finde havnekapacitet de kommende år.

Også havnens økonomiske fundament er solidt og muliggør, at havnen fortsat kan udbygge infrastrukturen, så den kan matche de øgede krav, som bl.a. offshore vindenergi projekterne og CO2 besparende godstransport ad søvejen vil kræve i fremtiden. Der er allerede planer om endnu mere vanddybde, flere kajer og flere gode kajnære baglandsarealer.

I pressemeddelelsen udbygger havnen:
-Dertil kommer det solide samarbejdsklima, som præger hele havnen og den brede pallette af velkvalificerede virksomheder, der er etableret på Thyborøn Havn. Det har stor betydning for den service, som havnen kan yde til alle sine kunder, hvad enten der er tale om fiskeri-, gods- eller offshore vindenergisegmentet. Alle kan forvente, at vi i Thyborøn er villige til at gå en ekstra mil for kunderne, både som havn og som virksomhed på havnen. Og det giver stor værdi for alle.

Havnedirektør Jesper Holt Jensen konkluderer:

-Samarbejde og service er nøgleværdi for alle på Thyborøn Havn. Når de krydres med en solid økonomi, en veludbygget infrastruktur og en stor grad af beslutnings- og handlekraft både i havnens organisation, i havnens bestyrelse, hos havnens ejer Lemvig Kommune, og hos havnens mange virksomheder, så er fundamentet lagt til det næste store ryk i udviklingen. Og lidt ubeskedent vil jeg tillade mig at sige, at det er vi faktisk lidt stolte af i Thyborøn.

Fakta om havnen
Thyborøn Havn er en kommunal selvstyrehavn ejet af Lemvig Kommune
Thyborøn Havn råder over et samlet areal på ca. 100 ha
Der er i alt ca. 6 km kajanlæg på Thyborøn Havn
Største vanddybde i bassiner og ved kajer er 9 meter i den indre havn
Største vanddybde er 10 og 11 meter i Sydhavnen
Samlet godsomsætning over kaj i 2023 blev på 1.95 mio. ton
Samlet mængde af fisk over kaj i 2023 blev på 149.722 ton
Værdien af landet fisk over kaj i 2023 blev på 757,7 mio. kr.

-lipe

2/3 2024
  • Skandaleramte Frederikshavn Havn overtages af kommunen

    Skandaleramte Frederikshavn Havn overtages af kommunen

    havne ›Med en gæld på 1,6 mia. kroner og ubetalte regninger har havnen fået ophævet sin status som kommunal selvstyrehavn. En advokatundersøgelse skal nu vise, hvor ansvaret kan placeres, og borgmester Birgit S. Hansen udtaler, at hun 'føler sig taget i røven'
  • Nedbrydelige fiskenet bliver testet i Hirtshals

    Nedbrydelige fiskenet bliver testet i Hirtshals

    havne ›Hirtshals Havn deltager sammen med forskere og fiskere i et seksårigt forskningsprojekt som skal vise, om biologisk nedbrydelige fiskenet kan være en del af løsningen på plastforurening i havene
  • Stormflod har kostet Kolding Havn en million på bundlinjen

    Stormflod har kostet Kolding Havn en million på bundlinjen

    havne ›Havnens årsregnskab for 2023 bærer præg af den generelle afmatning, færre skibe og oktober måneds stormflod. Trods det er der ros fra bestyrelsen til ledelsen for at navigere i et svært marked
  • Port af Aalborg: Tilfredsstillende resultat på trods af udfordrende år

    Port af Aalborg: Tilfredsstillende resultat på trods af udfordrende år

    havne ›Sidste år var det første hele år uden grønlandsskibe i havnen i Aalborg. Det kan ses på årets regnskab, som dog, takket være en stærk slutspurt, betegnes som 'over forventning
  • ADP A/S fremlægger nyt rekordregnskab

    ADP A/S fremlægger nyt rekordregnskab

    havne ›På trods af øgede geopolitiske spændinger, stigende renter og truslen om recession formåede ADP at fastholde godsomsætningen på niveau med 2022. Samtidig indtog havneselskabet også nye markedsandele og øgede nettoomsætningen med intet mindre end 22 procent i forhold til 2022
  • Skagen Havn fejrer fremgang i 2023

    Skagen Havn fejrer fremgang i 2023

    havne ›Havnen har sidste år overgået alle forventninger og leveret en vækst, der slår forrige års historiske resultat. Med en god aktivitet indenfor alle forretningsområder viser resultatet en omsætning på 81,8 millioner kroner og et resultat på 28,7 millioner kroner
  • Militært område etableret på Kalundborg Havn

    Militært område etableret på Kalundborg Havn

    havne ›Frem til og med den 3. maj vil et område af havnen være bevogtet af Forsvaret på grund af en såkaldt værtsnationsstøtte. Ifølge Forsvaret er der tale om en tropperotation, men der er ikke oplysninger om de nærmere detaljer
  • Rekordomsætning på Rønne Havn

    Rekordomsætning på Rønne Havn

    havne ›Bornholms største havn havde sidste år et øget aktivitetsniveau med vækst i flere af sine forretningsområder. Resultatet blev en nettoomsætning på 126 mio. kr. og et overskud på 35 mio. kr., og det er betydeligt mere end det forventede