Endnu et rekordregnskab fra Aabenraa Havn(Foto: Aabenraa Havn)

Endnu et rekordregnskab fra Aabenraa Havn

Med over to millioner tons gods over kaj i 2023 og deraf afledt vækst på både top- og bundlinje sætter Aabenraa Havn ny rekord

Der er god grund til tilfredshed på Aabenraa Havn.

I det netop offentliggjorte årsregnskab er omsætningen på Aabenraa Havn steget næsten 60% fra 31,4 mio. kr. i 2022 til 50,1 mio. kr. i 2023.

Samtidig er overskuddet næsten firdoblet fra 4,3 mio. kr. i 2022 til 15,3 mio. kr. i 2023.

- Aabenraa Havn befinder sig i en meget positiv udvikling.

- Som Sønderjyllands eneste erhvervshavn spiller Aabenraa Havn en vigtig rolle i både regional, national og international infrastruktur og forsyningssikkerhed.

- Det er en rolle, som kun er blevet tydeligere i de senere år, og som det historisk flotte regnskab afspejler, siger Erwin Andresen, der er bestyrelsesformand for Aabenraa Havn.

Stigende efterspørgsel giver travlhed på havnen
Det positive regnskab er drevet af, at Aabenraa Havn i 2023 for første gang har rundet to mio. tons gods over kaj og lander på i alt 2,3 mio. tons.

Det er en stigning på 35 % i forhold til 2022, hvor godsomsætningen var ca. 1,7 mio. tons.

Det er især mængden af bulkgods, der er steget. Bulkgods er fast eller flydende gods, der transporteres upakket som f.eks. korn, skærver, cement og biomasse.

Med rekorden cementerer Aabenraa Havn dermed sin position som en af landets vigtigste bulkhavne.

Samtidig oplever havnen stigende aktivitet inden for sine andre primære forretningsområder som f.eks. håndtering af projektgods som eks. vindmøllekomponenter.

- Vi oplever stigende efterspørgsel på såvel havnens arealer, som håndtering af forskellige godstyper over kaj. Vi har haft rigtig travlt, og der er blevet løbet stærk for at følge med den positive udvikling.

- Det er lykkedes at nå så langt pga. en solid holdindsats fra teamet på Aabenraa Havn, fortæller havnedirektør Henrik Thykjær.

Stærkt fundament
Aabenraa Havn er Sønderjyllands eneste tilbageværende erhvervshavn, og både sønderjysk og nordtysk erhverv især indenfor bygge- og anlægssektoren samt landbruget er afhængig af transport via havnen og søvejen.

Flere end 2.000 arbejdspladser er betinget af det gods, der går over kaj på Aabenraa Havn.

-  Vores særlige position og beliggenhed giver os både et særligt ansvar og et unikt udviklingspotentiale.

- Sammen med det flotte regnskab danner det et stærkt fundament for at fortsætte den positive udvikling i tæt samarbejde med havnens kunder, forklarer bestyrelsesformand Erwin Andresen.

-hawin

 

Fakta om Aabenraa Havn

  • Aabenraa Havn er en såkaldt kommunal selvstyrehavn, der er ejet af Aabenraa Kommune.  Havnen drives som et selvstændigt kommercielt selskab. Havnen og kommunen er helt adskilte enheder både administrativt og økonomisk. Det er bestemt i og reguleret af den danske Havnelov.
  • Aabenraa Havn finansieres ikke af skattekroner men har fire selvstændige indtægtskilder: Skibsafgifter, vareafgifter, salg af maskintimer og lejeindtægter.
  • Havnens økonomi er lukket, hvilket vil sige, at der ikke kan eller må trækkes penge ud af havnen. Alle indtægter går til drift, reinvestering og udvikling af anlæg og infrastruktur på havnen.
  • Aabenraa Havn har sin egen bestyrelse med syv medlemmer. Det er Byrådet, der på sit konstituerende møde godkender bestyrelsesmedlemmerne. Fire medlemmer vælges af Byrådet blandt dets medlemmer, og tre medlemmer (eksterne medlemmer), der skal have særlige kompetencer, som opfylder de af havnen definerede behov, vælges efter indstilling fra havnens bestyrelse. Derudover er der en observatør, der vælges blandt havnens medarbejdere. ­De fire politisk udpegede medlemmer er: Erwin Andresen (S) (formand), Theis Kylling Hommeltoft (A), Arne Leyh Petersen (O) og Thomas Andresen (V). De tre eksterne bestyrelsesmedlemmer er Niels Bergh-Hansen (næstformand), Ole Ingrisch, Michael Frihagen samt Lars Østergaard (observatør).
  • Der er ca. 300 arbejdspladser på selve Aabenraa Havn og flere end 2.000 sønderjyske arbejdspladser er afhængige af søtransport via Aabenraa Havn.
  • Der ligger i alt 40 virksomheder på havnens arealer.  
2/5 2024
  • Rekordsommer for Scandlines

    Rekordsommer for Scandlines

    havne ›Rederiet har i løbet af juni, juli og august transporteret 2,7 millioner passagerer på færgerne mellem Danmark og Tyskland - og det er 100.000 flere end sidste sommer. Både personbiler, lastbiler og busser har bidraget til den travle sæson
  • Fossilfri containerhåndtering indfaset i København

    Fossilfri containerhåndtering indfaset i København

    havne ›Brændstofforbruget i Copenhagen Malmö Ports containerterminal er nu fuldt fossilfrit efter indfasning af HVO100-brændstof. Det reducerer forbruget af fossil diesel med over 286.000 liter og udledningen af CO2e med 640 ton årligt
  • Containermængderne stiger i Gøteborg Havn

    Containermængderne stiger i Gøteborg Havn

    havne ›I 2023 blev der håndteret flere containere på Gøteborg Havn end nogensinde før. Når første halvdel af 2024 opsummeres, viser tallene, at havnen i øjeblikket er på vej mod endnu et rekordår for containermængder
  • APM-Terminals har udvidet i Kalundborg Havn

    APM-Terminals har udvidet i Kalundborg Havn

    havne ›Lejearealet for den Mærkejede containerterminal på Ny Vesthavn er pr. 1.august vokset fra 50.000 til 75.000 m2. Udvidelsen er et led i havnens og APMs samarbejde og vision om at skabe en konkurrencedygtig og ambitiøs havn
  • Laura Mærsks ankomst varsler vækst i Fredericia

    Laura Mærsks ankomst varsler vækst i Fredericia

    havne ›Når verdens første metanoldrevne containerskib den 26. august lægger til kaj i Fredericia for første gang, markerer det en videreudvikling af det strategiske samarbejde mellem de tre parter ADP, Bestseller og Mærsk
  • Mærsk går rettens vej mod Aarhus Havn

    Mærsk går rettens vej mod Aarhus Havn

    havne ›Rederiets APM Terminals, som driver containerhavnen, vil have Retten i Aarhus til at udstede forbud mod, at havnen kan indgå aftaler med andre udbydere af containerhåndteringen
  • Rønne Havn er valgt som udskibningshavn for polske vindmøller

    Rønne Havn er valgt som udskibningshavn for polske vindmøller

    havne ›Baltic Power er den mest avancerede og første offshore vindmøllepark, der skal bygges i Polen. De 76 nye 15 MW vindmøller fra Vestas vil blive udskibet fra Rønne Havn i slutningen af 2024
  • For en ny generation af rejsende går turen over vandet via TikTok

    For en ny generation af rejsende går turen over vandet via TikTok

    havne ›Rederiet Stena Line skaber bølger på TikTok med ny kampagne rettet mod Generation Z, der gennem kreativt og engagerende indhold forsøger skabe forbindelse mellem den yngre svenske og danske generation af potentielle rejsende