Genbrugsplast i grønt eksporteventyr
Plastikaffald fra strandene Murciaregionen i Spanien har gennem danske Hexa-Cover fået nyt liv, og beskytter nu områdets vandforsyning i form af flydebrikker. Foto: PR.

Genbrugsplast i grønt eksporteventyr

Danskproducerede flydebrikker er en international salgssucces, der bidrager til en voksende eksport af dansk grøn teknologi. Hexagoner af genbrugsplast sikrer mod spild af en eftertragtet ressource: vand

Eksporten af dansk grøn energi buldrer fremad. Ifølge Dansk Energi voksede eksporten med 13,5 % i 2019, med bioenergi og vindmøller ofte fremhævet som frontløberne.

Blandt de mindre kendte danske grønne eksportsuccesser er imidlertid genbrugsplast, som gennem bearbejdning af Thisted-virksomhederne Hexa-Cover A/S og Kellpo A/S får en lidt uvant funktion.

Udformet som små sekskantede plasticstykker på 23 centimeter danner flydebrikkerne et kæmpe plastictæppe, der dækker vandreservoirer- og opbevaringstanke og forhindrer på denne måde op til 95 procent af det livsvigtige vand i at fordampe. Brikkerne har samtidig 25 års levetid, og kan efterfølgende omstøbes og genanvendes igen.

Hexa-Cover har siden starten i 2004 oplevet vækst, og denne tog for alvor fart da virksomheden tilbage i 2010 implementerede en ny strategi med fokus på vand. I dag eksporteres Hexa-Cover til 30 lande og på alle kontinenter. 

Fordampning af vand er et verdensomspændende problem

Med stadig varmere temperaturer, voksende befolkninger og et stigende vandforbrug per person, er vand blevet en knap og værdifuld ressource overalt på kloden.

Eksperter antog i 2014, at 40 procent af verdens befolkning led under vandmangel, og dette tal er vurderet til at stige til 60 procent i 2025. 1)

En af de helt store forbrugere af vand er landbruget, som alene i Europa står for 25 % af forbruget af ferskvand, der i de varmeste områder typisk opbevares i store vandreservoirer- og tanke. På grund af stigende temperaturer og stadig tørrere sommerperioder fordamper op til halvdelen af vandet, og tallet stiger fortsat. 

Genbrugsplast lukker det grønne kredsløb i spansk region

Et af de hårdest ramte områder i Europa, er Murcia-regionen i Spanien, hvor der dyrkes store mængder frugt- og grønsager. Indtil nu har vand været billigt i regionen, hvor landbruget står for 85 procent af vandforbruget. Men det er ved at ændre sig.

I det golde og ørkenagtige landskab er vandfordampning blevet et problem, som bønderne ikke længere kan ignorere. Samtidig har flere års skødesløs brug af plastik i landbruget skabt et stort problem: Plastikforurening, hvor store mængder plastik hvert år bliver brændt af eller ender på marker, i naturen, på strandene og i havet, når landmændene fjerner overdækningen fra markerne og drivhusene.

I Murcia besluttede man derfor i 2019 at lave et eksperiment og slå to fluer med ét smæk ved at indsamle plastikaffald fra naturen, for så at genbruge plastikken til overdækning af vandreservoirer.

Hexa-Cover blev valgt som samarbejdspartner på grund af deres know-how med produktion af flydebrikker af genbrugsplast. Projektet blev en stor succes og beviste, at løsningen sikrer mere og renere vand til landbruget og reducerer mængden af plastikforurening i naturen.

- Det grønne aftryk har altid været en essentiel del af vores projekter. Vi benytter i dag teknologi, der gør det muligt at genbruge selv meget nedbrudt plastik af ringe kvalitet og give det nyt liv frem for at sende mere jomfrumateriale i omløb, siger Ole Petersen, CEO i Kellpo, der har produceret flydebrikker for Hexa-Cover siden 2004.

Søren Madsen, CEO, Hexa-Cover, tilføjer:

- I Murcia har man skabt et nyt grønt kredsløb ved at fjerne problematisk plastikaffald fra naturen lokalt, og genbrugt det i et produkt, der drastisk reducerer fordampningen af vand som er et af landbrugets – og Spaniens – helt store udfordringer.

Projektet i Murcia har givet Hexa-Cover mod på mere:

Succesen med opsamling og genbrug af affald i Murcia var tiltænkt gentaget i 2020, men er på grund af corona udsat til 2021.

- Men det er min overbevisning, at der er fornuftige kommercielle muligheder i lignende projekter over hele verden, siger Søren Madsen til.

-hawin

 

 

1) Om vandmangel

17/9 2020
  • Scape Technologies lancerer Scape CoCreator

    Scape Technologies lancerer Scape CoCreator

    logistikloesninger ›3D robot guidance platformen, Scape CoCreator kombinerer avanceret 3D Vision-teknologi og AI med intuitiv, kodefri programmering af robotter, og er designet til at forenkle robot-automatisering
  • Molslinjen vinder prestigefuld pris for AI-styret lastesystem

    Molslinjen vinder prestigefuld pris for AI-styret lastesystem

    logistikloesninger ›I Orlando i Florida blev Molslinjen i nat dansk tid udråbt som vindere af Franz Edelman Award, der betragtes som "Nobelprisen i Operations Research”. Rederiet vandt prisen foran giganter som eks. tyske ALDI, American Airlines og McDonalds i Kina
  • Siemens, Universal Robots og Zivid præsenterer totalløsning til plukkeopgaver

    Siemens, Universal Robots og Zivid præsenterer totalløsning til plukkeopgaver

    logistikloesninger ›De tre parter er gået sammen om at skabe en innovativ løsning, der strømliner lagerautomatisering og løser vedvarende udfordringer ved intralogistiske "fulfillmentopgaver". Løsningen er i fuld gang med at blive præsenteret på messer og ved forskellige arrangementer
  • ROBOTBRAG er klar med årets program

    ROBOTBRAG er klar med årets program

    logistikloesninger ›Under overskriften "Find din rute med robotter" inviterer Teknologisk Institut og DIRA Business danske virksomheder til den årlige robot-komsammen i Odense torsdag den 30. maj. Programmet byder på rådgivning, udstillinger og konferenceoplæg om robotter både på og udenfor fabriksgulvet
  • Best Product-prisen uddelt på LogiMAT

    Best Product-prisen uddelt på LogiMAT

    logistikloesninger ›En innovativ plukkerobot der henter ordrer i lagergangene, en pakkemaskine der skræddersyr papemballagen til produkterne, og et AI-sprogstyringssystem til lagerets WMS var højdepunkterne inden for innovation, som blev hædret med Best Product-prisen på LogiMAT 2024
  • Nye robotter til Brings logistikcenter i Greve

    Nye robotter til Brings logistikcenter i Greve

    logistikloesninger ›Transport og logistikvirksomheden har netop indgået aftale med robotvirksomheden Addverb. I juli flytter fem robotter ind i Greve, hvor de skal hjælpe med sortering af pakker på flere lokale ruter
  • Kompakt og minimeret energikæde til skuffer mm.

    Kompakt og minimeret energikæde til skuffer mm.

    logistikloesninger ›Producenten af motion plastics, igus har til kabelføring i f.eks skuffer og udtræk af enhver slags udviklet draw-e-chain. Med sin reducerede størrelse kan energikæden spare 30 procent af omkostningerne i applikationer med en lav grad af bevægelse
  • Opkøb skal styrke inits tilbud til life science industrien

    Opkøb skal styrke inits tilbud til life science industrien

    logistikloesninger ›Virksomheden Industrial IT & Automation - init - har købt danske Zatea, som leverer it-ydelser til automationsløsninger og produktionsforbedringer til f.eks fyldelinjer og farmaceutiske processer