Genbrugsplast i grønt eksporteventyr
Danskproducerede flydebrikker er en international salgssucces, der bidrager til en voksende eksport af dansk grøn teknologi. Hexagoner af genbrugsplast sikrer mod spild af en eftertragtet ressource: vand
Eksporten af dansk grøn energi buldrer fremad. Ifølge Dansk Energi voksede eksporten med 13,5 % i 2019, med bioenergi og vindmøller ofte fremhævet som frontløberne.
Blandt de mindre kendte danske grønne eksportsuccesser er imidlertid genbrugsplast, som gennem bearbejdning af Thisted-virksomhederne Hexa-Cover A/S og Kellpo A/S får en lidt uvant funktion.
Udformet som små sekskantede plasticstykker på 23 centimeter danner flydebrikkerne et kæmpe plastictæppe, der dækker vandreservoirer- og opbevaringstanke og forhindrer på denne måde op til 95 procent af det livsvigtige vand i at fordampe. Brikkerne har samtidig 25 års levetid, og kan efterfølgende omstøbes og genanvendes igen.
Hexa-Cover har siden starten i 2004 oplevet vækst, og denne tog for alvor fart da virksomheden tilbage i 2010 implementerede en ny strategi med fokus på vand. I dag eksporteres Hexa-Cover til 30 lande og på alle kontinenter.
Fordampning af vand er et verdensomspændende problem
Med stadig varmere temperaturer, voksende befolkninger og et stigende vandforbrug per person, er vand blevet en knap og værdifuld ressource overalt på kloden.
Eksperter antog i 2014, at 40 procent af verdens befolkning led under vandmangel, og dette tal er vurderet til at stige til 60 procent i 2025. 1)
En af de helt store forbrugere af vand er landbruget, som alene i Europa står for 25 % af forbruget af ferskvand, der i de varmeste områder typisk opbevares i store vandreservoirer- og tanke. På grund af stigende temperaturer og stadig tørrere sommerperioder fordamper op til halvdelen af vandet, og tallet stiger fortsat.
Genbrugsplast lukker det grønne kredsløb i spansk region
Et af de hårdest ramte områder i Europa, er Murcia-regionen i Spanien, hvor der dyrkes store mængder frugt- og grønsager. Indtil nu har vand været billigt i regionen, hvor landbruget står for 85 procent af vandforbruget. Men det er ved at ændre sig.
I det golde og ørkenagtige landskab er vandfordampning blevet et problem, som bønderne ikke længere kan ignorere. Samtidig har flere års skødesløs brug af plastik i landbruget skabt et stort problem: Plastikforurening, hvor store mængder plastik hvert år bliver brændt af eller ender på marker, i naturen, på strandene og i havet, når landmændene fjerner overdækningen fra markerne og drivhusene.
I Murcia besluttede man derfor i 2019 at lave et eksperiment og slå to fluer med ét smæk ved at indsamle plastikaffald fra naturen, for så at genbruge plastikken til overdækning af vandreservoirer.
Hexa-Cover blev valgt som samarbejdspartner på grund af deres know-how med produktion af flydebrikker af genbrugsplast. Projektet blev en stor succes og beviste, at løsningen sikrer mere og renere vand til landbruget og reducerer mængden af plastikforurening i naturen.
- Det grønne aftryk har altid været en essentiel del af vores projekter. Vi benytter i dag teknologi, der gør det muligt at genbruge selv meget nedbrudt plastik af ringe kvalitet og give det nyt liv frem for at sende mere jomfrumateriale i omløb, siger Ole Petersen, CEO i Kellpo, der har produceret flydebrikker for Hexa-Cover siden 2004.
Søren Madsen, CEO, Hexa-Cover, tilføjer:
- I Murcia har man skabt et nyt grønt kredsløb ved at fjerne problematisk plastikaffald fra naturen lokalt, og genbrugt det i et produkt, der drastisk reducerer fordampningen af vand som er et af landbrugets – og Spaniens – helt store udfordringer.
Projektet i Murcia har givet Hexa-Cover mod på mere:
Succesen med opsamling og genbrug af affald i Murcia var tiltænkt gentaget i 2020, men er på grund af corona udsat til 2021.
- Men det er min overbevisning, at der er fornuftige kommercielle muligheder i lignende projekter over hele verden, siger Søren Madsen til.
-hawin