Grønt lys til selvkørende lastbiler på offentlige veje

Grønt lys til selvkørende lastbiler på offentlige veje

Den svenske Transportstyrelse har givet tilladelse til, at DB Schenker og Einride kan teste en batteridreven selvkørende lastbil på offentlige veje. Det er store skridt i retningen mod et mere miljøvenligt set-up i transport- og logistikbranchen. Det betyder, at den daglig transport mellem DB Schenker terminal og lageret i Jönköping kan begynde allerede i foråret

- Takket være samarbejdet med Einride kan vi nu introducere autonome, fuldt elektriske lastbiler i en kontinuerlig logistikstrøm på offentlige veje. Dette er en milepæl i rejsen mod det fremtidige transportsystem, siger Jochen Thewes, CEO DB Schenker Om T-pod Einrides .

T-pod har ikke et førerhus, hvilket betyder øget lastkapacitet, øget fleksibilitet, lavere produktionsomkostninger, lavere driftsomkostninger og optimeret energiforbrug - hvilket muliggør ren batteridrift. T-poden er selvkørende, men overvåges af en operatør, som, om nødvendigt, kan styre køretøjet eksternt. En operatør kan styre flere køretøjer samtidigt. Belastningen er ca. 16 tons, og den kan køre omkring 200 km på en ladning.

En sikker løsning
 - Tung vejtransport står for en væsentlig del af de globale emissioner/CO2. Pilotprojektet i Jönköping er et lille, men vigtigt skridt i overgangen til et sikkert og mere bæredygtigt transportsystem. Vi er derfor glade for at kunne udvide virksomheden til offentlige veje. Transportstyrelsens beslutning er også en forsikring om, at løsningen er sikker, siger Robert Falck, CEO og grundlægger af Einride.

Godkendt pilotprojekt
Transportstyrelsen og Einride har den 7. marts. 2019 gennemført en såkaldt Site Acceptance (SAT) – det vil sige en test under faktiske driftsforhold på det pågældende sted. Transportstyrelsen vurderede efterfølgende, at Einrides T-pod er i overensstemmelse med trafikforordningen. Ansøgningen om tilladelse til pilotaktivitet på offentlige veje blev derfor godkendt den 11. marts 2019.

Tilladelsen fra Transportstyrelsen strækker sig frem  til 31. december 2020 og gælder til en kort offentlig vej i et industriområde, hvor trafikken er ved lav hastighed. Jönköpings Kommune har godkendt, at forsøgsaktiviteter kan udføres på den pågældende rute. Mulighed for flere installationer Aftalen mellem Einride og DB Schenker vedrører pilotinstallationen i Jönköping med mulighed for flere installationer til DB Schenker globalt. Ericsson og Telia leverer installationen i Jönköping med 5G-baseret kommunikation.

Om DB Schenker
DB Schenker er en af verdens førende udbydere af integrerede logistikløsninger og Supply Chain Management. DB Schenker har 720 kontorer i 36 lande, et fuldt integreret netværk med 430 operationelle filialer, daglige afgange til alle europæiske terminaler, ca. 32.000 ruter pr. uge og faste dør-til-dør transittider.

-lipe

Læs mere om transport & distribution

17/3 2019