Selvkørende transportmidler skaber juridiske udfordringer

Selvkørende transportmidler skaber juridiske udfordringer

Mens den teknologiske udvikling stormer frem og skaber nye muligheder i samfundet, rejser der sig samtidig en rækkespørgsmål i forhold til de juridiske rammer på fremtidens marked. Advokat og partner Bjarke Holm Hansen kaster lys over emnet til Logistikkens Dag i Aalborg

Den 6. december 2017 danner Aalborg Kongres & Kultur Center igen rammen om Logistikkens Dag, hvor der som altid stilles skarpt på en række aktuelle emner, der skal holde danske logistik- og produktionsvirksomheder på forkant med den teknologiske udvikling. Men hvordan stiller de juridiske rammer sig egentlig i forhold til emner som selvkørende transportmidler, dataanvendelse og 3D-print?

Spørger man advokat og partner Bjarke Holm Hansen fra CORE Advokatfirma, der er specialister inden for juridisk rådgivning til fortrinsvis produktions-, logistik- og transportbranchen, er der især tre juridiske områder, som bliver mere og mere aktuelle i takt med den voldsomme teknologiske udvikling:

- Når vi taler om digitalisering og ny teknologi, er det ikke alene faktorer, der potentielt set sprænger rammerne på handelsmarkederne. Den teknologiske udvikling skaber også juridiske udfordringer og usikkerheder, eftersom at ny lovgivning og regulering ofte udformes som et led i en reaktiv proces, der efterfølger udviklingen i samfundet, forklarer Bjarke Holm Hansen og fortsætter:

- Derfor er det yderst relevant at betragte de nye og fremtidige teknologiske muligheder ud fra de eksisterende juridiske rammer. Her er det min vurdering, at emner som autonome teknologier, brug af data og 3D-print ikke kun vil skabe et utal af muligheder for danske virksomheder i fremtiden – det vil også øge kompleksiteten i markedet set fra et juridisk perspektiv.

Autonome teknologier
Autonomi ligger højt på dagsordenen blandt mange danske produktions- og logistikvirksomheder, da overgangen fra menneskestyret til computer- og maskindrevet teknologi allerede er i fuld gang.

- Blandt nogle af de mest ventede teknologiske udviklinger inden for autonomi er selvkørende transportmidler og skibe med en høj grad af autonomi. Disse teknologier vil unægteligt skabe store logistiske muligheder og medføre markante forandringer inden for transport og shipping. Samtidig skaber de også en række juridiske gråzoner, for hvem bærer det juridiske ansvar ved eventuelle ulykker og forvoldelse af skade? Bør juraen tilgodese passagererne inde i den selvkørende bil eller føreren af den konventionelle bil? Og hvilke beslutninger vil overhovedet kunne overlades til maskiner og kunstig intelligens? spørger Bjarke Holm Hansen retorisk.

Dataanvendelse og -håndtering
Data har været et varmt emne i dansk industri over en årrække og bliver i stadig stigende grad betragtet som det nye værdifulde råstof, der kan skabe stor værdi for både den enkelte virksomhed såvel som for hele industrier.

Datahåndtering og -anvendelse er ord, som de fleste er bekendte med, men som for mange virksomheder stadig kan virke diffust og sværttilgængeligt.

- Vigtigheden af data i den moderne industri er svær at komme udenom. Det helt afgørende er dog, at man fra starten af sikrer en korrekt håndtering af data både i forhold til kunder og samarbejdspartnere samt hele vejen gennem forsyningskæden. Udveksling af data mellem virksomheder er helt almindelig, men det er yderst vigtigt at gøre sig klart, hvem der ejer data, og hvordan man må bruge data, forklarer Bjarke Holm Hansen.

Det kan for eksempel vise sig vigtigt i forhold til fusioner mellem virksomheder eller andre virksomhedssamarbejder, hvor data fra den ene virksomhed skal kunne overgå til fælles anvendelse. Dette kan kun opnås gennem rettidig og korrekt datahåndtering, der samtidig sikrer virksomheden de nødvendige rettigheder over egne indsamlede data, fortsætter han.

3D-print teknologier
3D print er et teknologisk fremskridt som på sigt kan redefinere måden, hvorpå vi tænker produktion, alt imens det potentielt set også kan føre til et mindsket behov for oversøisk transport af varer. Masseproduktionen kan i stedet klares effektivt ved printere, der vækker 3D-filens indhold til live med komplet nøjagtighed.
 
- 3D-print er lidt af et dilemma, da teknologiens positive egenskaber samtidig danner nogle store problemstillinger. Med 3D-print bliver det meget lettere at lave nøjagtige kopier og forfalskninger af analoge produkter i store mængder på meget kort tid. Der er dermed store risici forbundet med 3D-print og det at opbevare samtlige nødvendige produktdetaljer som 3D-filer. Fra et juridisk synspunkt er 3D print da også en kompleks størrelse, da det kan berøre mange dele af juraen såsom ophavsret, patentret, designret, markedsføringsret, kontraktregulering, fortrolighedsbestemmelser, osv., siger Bjarke Holm Hansen.

Matcher målgruppen
CORE Advokatfirma har især erfaring med industri- og produktionsvirksomheder i forhold til ansvars- og forsikringsforhold i kontrakter over for kunder og leverandører. Det rådgivende advokatfirma har samtidig en særlig interesse i nye teknologier og forretningsmodeller inden for transportsektoren, og netop derfor udgør Bjarke Holm Hansen en anderledes, men oplagt indlægsholder ved Logistikkens Dag:

- Jura er normalt ikke et emne, der fylder ret meget på Logistikkens Dag. Men i denne sammenhæng må det siges at være et yderst relevant indslag, som kan tilføre en helt anden vinkel på en lang række emner, der er i den grad interesserer vores kernemålgruppe, forklarer Jens Uggerhøj, som er netværksfacilitator for logistik- og vidensnetværket SmartLog, der står bag arrangeringen af Logistikkens Dag.

Formålet med Logistikkens Dag er at få flere virksomheder til at samarbejde om logistik og produktion samt at bidrage til en øget konkurrenceevne i dansk erhvervsliv. Blandt de andre bekræftede indlægsholdere ved konferencen er professor Steen Hildebrandt, senior specialist Stig Yding Sørensen, Teknologisk Institut, Sustainability Manager Jonas Engberg, IKEA A/S, CEO Jeremie Pierre Gay, Create it REAL, direktør Per Bech Rasmussen, BILA A/S, og Head of eCommerce ved Wupti.com Michael Ejby, Dansk Supermarked Group.

SmartLog, der står bag Logistikkens Dag, er et af de førende logistik- og vidensnetværk i Danmark og arbejder for at videreudvikle de danske kompetencer inden for logistikløsninger. SmartLog arbejder tæt sammen med Center for Logistik på Aalborg Universitet (CELOG), som er Danmarks eneste logistik-forskningscenter, og har blandt andet til formål at etablere erfa-netværk og at danne forum for vidensdeling og vidensudveksling.

-lipe

22/11 2017
  • Københavns Lufthavn installerer batteri til lagring af grøn strøm

    Københavns Lufthavn installerer batteri til lagring af grøn strøm

    transport ›Takket være EU-projektet ALIGHT kan man nu håndtere de risici, der er forbundet med at installere et batteri i en lufthavns kritiske infrastruktur. Det er ifølge udviklerne en milepæl, og årsagen til, at lufthavnen som en af de første i Europa har installeret et stort batteri, som skal bidrage til målet om bæredygtighed
  • Michelin opfinder nyt analyseværktøj til måling af partikelforurening fra dæk

    Michelin opfinder nyt analyseværktøj til måling af partikelforurening fra dæk

    transport ›Den franske dækkoncern har netop præsentere et nyt analyseredskab til udfordringerne med de partikler, der kommer fra dæk og vej under kørsel med biler og lastbiler. Teknologien skal bane vejen for fremtidens bionedbrydelige dæk
  • Recharge City indviet

    Recharge City indviet

    transport ›Fredag den 15. marts indviede Transportminister Thomas Danielsen det nye parkerings- og opladningscenter Recharge City ved afkørsel 57, Horsens Syd på motorvej E45
  • 21 større broer og tunneler skal have en makeover i 2024

    21 større broer og tunneler skal have en makeover i 2024

    transport ›Vejdirektoratet planlægger at gennemføre omkring 100 store og mindre vedligeholdelsesarbejder på bygværker i 2024. Heraf skal 21 større broer og tunneler have en opgradering, så de kan holde mange år frem i tiden
  • Total pakkeløsning for genanvendt plastfilm

    Total pakkeløsning for genanvendt plastfilm

    transport ›Danske SOCO System har for den tyske virksomhed POLIFILM bygget et fuldautomatisk pakke- og palleteringsanlæg til f.eks. plastiksække af genanvendt forbrugerplast. Se video:
  • Papirbaseret palleindpakning modtager pris

    Papirbaseret palleindpakning modtager pris

    transport ›Papir- og emballageproducenten Mondi har vundet Fastmarkets PPI Products innovationspris for sin Advantage StretchWrap, der erstatter plastfilm til transportemballage
  • Kvindelig chauffør styrker samarbejdet i Carl Ras-teamet

    Kvindelig chauffør styrker samarbejdet i Carl Ras-teamet

    transport ›Tanja Hyll Biersted blev for et år siden ansat som den første kvindelige chauffør i virksomheden, der arbejder på at styrke kønsdiversitet og inklusion i hele organisationen. Selvom hun ikke selv havde regnet med at få arbejde i håndværkerbranchen, trives hun både på 'vejen' og med sin kollegaer i teamet
  • Markant udledning af farlige stoffer fra skibe

    Markant udledning af farlige stoffer fra skibe

    transport ›Giftigt røggasvand er en markant kilde til miljøfarlige stoffer i havmiljøet. Op mod 20 procent af udledningen af nikkel i havet kommer fra det såkaldte scrubbervand, oplyser Miljøministeriet. Nu vil Miljøminister Magnus Heunicke have forbud mod udledning