Stena Line og Frederikshavn indgår aftale om to nye fossilfrie færger

Stena Line og Frederikshavn indgår aftale om to nye fossilfrie færger

Senest i 2030 skal to eldrevne RoPax sættes ind på ruten mellem Frederikshavn og Göteborg. Det bliver verdens første fossilfrie færger i den størrelse, og bag aftalen står rederiet Stena Line, Frederikshavn Kommune og Frederikshavn Havn

Næsten 90 procent af verdenshandelen foregår via havene, hvorfor effektiv og miljøvenlig passager- og godstransport er afgørende for, at virksomheder og samfund kan vokse og bidrage til en grønnere fremtid. Det er et område, hvor Stena Line, Frederikshavn Kommune og Frederikshavn Havn ønsker at gå forrest.

På et pressemøde mandag underskrev parterne således en aftale om at sætte farten op på rejsen til en grønnere transportsektor ved at indsætte to emissions-og fossilfrie Stena Elektra-færger på ruten Frederikshavn-Göteborg senest i 2030.

 Birgit Hansen, borgmester (S) i Frederikshavn Kommune, Niclas Mårtensson, administrerende direktør i Stena Line og Mikkel Seedorff Sørensen, administrerende direktør for Frederikshavn Havn underskriver aftalen om de to nye færger

-Vores ambition er at lede udviklingen mod fossilfri søfart og bæredygtig transport til søs. Stena Line har bundet Danmark og Sverige sammen på tværs af Kattegat siden 1963, så i dag er en helt særlig dag. At vi i dag kan tage denne for os så historiske rute og føre den længst muligt ind i fremtiden med forpligtigelsen til to Stena Elektra-færger gør mig ekstra stolt, siger Niclas Mårtensson, administrerende direktør i Stena Line.

Politisk opbakning nødvendig for projektet
Stena Line vil reducere de samlede CO2-emissioner med 30 % inden 2030 og de nye Stena Elektra-færger er en central brik på vejen dertil. Men færgerne gør det ikke alene. For at realisere projektet, der skaber en fossilfri forbindelse mellem Frederikshavn og Göteborg, er der brug for politisk opbakning, de rette rammebetingelser samt ikke mindst partnerskaber på tværs af transportbranchen. I den forbindelse forpligter Frederikshavn Havn som samarbejdspartner sig til sikre den nødvendige infrastruktur i havnen og i baglandet.

-Frederikshavn Havn deler de høje og grønne ambitioner for færgetransporten, som muliggør projektet. Ligeledes viser byens virksomheder og DNA en unik evne til forandring, som også gør sig gældende for den grønne omstilling. At vi over tid gør os uafhængige af fossile brændstoffer på ruten Frederikshavn-Göteborg er ikke blot et positivt skridt for os, men for hele Kattegatregionen, siger Mikkel Seedorff Sørensen, administrerende direktør for Frederikshavn Havn.

Stort for Frederikshavn og for Danmark
Færgerne bliver verdens første fossilfrie RoPax-fartøjer i denne størrelse og vil måle omkring 200 meter med omkring 3.000 lanemeter kapacitet til biler og lastbiler samt plads til mere end 1.000 passagerer.

Allerede i 2018 investerede Stena Line i batterihybriddrift på Stena Jutlandica, der også sejler på ruten, og i alt sænker CO2-udledningen med 1.500 ton om året svarende til udledningen fra 600 biler årligt. Nu forpligter rederiet, byen og havnen sig til en bæredygtig forbindelse mellem Danmark og Sverige gennem to Stena Elektrafærger.

Klimaindsatsen har været essentielt for Frederikshavn Kommune siden 2007, hvor byrådet vedtog at synliggøre den samlede indsats under sit eget brand -Energibyen-.

-Stena Elektra er et fantastisk projekt for Frederikshavn. Vi ved af erfaring, at når kommunen går forrest, følger erhvervslivet og privatpersoner i de grønne fodspor. Relationen mellem vores by og Stena Line er historisk tæt, men denne ambitiøse aftale er ikke kun stor for os -den smitter af på hele Danmark, siger Birgit Hansen, borgmester (S) i Frederikshavn Kommune.

Fakta om Stena Elektra:
To fossilfrie RoPax færger
Rute: Frederikshavn - Göteborg
Indsættelse på ruten senest i 2030
Batteridrevet med kapacitet på cirka 60-70 MWh med opladning i havn
Landinfrastruktur: Behov for HVSC på omkring 30-40 MW
Overfartstid: 3 timer med en times turnaround/opladningstid
Længde: Omkring 200 meter
Fragt- og bilkapacitet: Omkring 3.000 lanemeter
Passagerkapacitet: 1.000-1.500 passagerer

-lipe

Læs mere om havne

21/9 2021