ncnielsen
ncnielsen

 

Avanceret gravesystem sikrer højere effektivitet og lavere forbrug

Avanceret gravesystem sikrer højere effektivitet og lavere forbrug

Kombinationen af Topcons semiautomatiske gravesystem installeret i en Komatsu PC240LC-11 har allerede sparet HPH Totalbyg for både tid og brændstof

Kort efter det seneste årsskifte tog HPH Totalbyg A/S endnu et skridt ind i den moderne digitale byggebranche. Her modtog de fra Scantruck deres fabriksnye Komatsu PC240LC-11 monteret med Topcons semiautomatiske gravesystem.

Lige siden har maskinen arbejdet ud fra digitale projekttegninger indlæst i gravemaskinens computer.

Under udførelsen overtager softwaren kontrollen over gravearmen i forhold til niveauer. Den styrer selv bommens bevægelser op og ned i forhold til den ønskede gravedybde, så maskinføreren skal blot placere maskinen i den rigtige position og trække i gravearmen som normalt.

Det er således ikke fysisk muligt at grave mere af, end hvad data er indstillet til, og det gør en stor forskel, lyder erfaringen fra Morten Henningsen, afdelingschef i HPH Totalbyg:

- Med investeringen i maskinen og Topcons system har vi opnået større præcision i vores gravearbejde. Samtidig sparer det også tid, når man kun skal trække af én gang. Når data er på plads, kan systemet styre både gravedybden og tilt-funktionen, og så kan man rykke nok så meget i håndtagene, uden at maskinen gør andet, end det den er indstillet til. Det spiller en vigtig rolle i forhold til vores kvalitetssikring, siger han.

Investeringen værd

Topcons semiautomatiske gravesystem har integration til Engcons joysticks, så alle features og funktioner i systemet er tilgængelige via knapper i joysticks.

Fordi systemet selv kan tage styringen over gravearbejdet på baggrund af de digitale tegninger i maskinstyringen, gør det maskinføreren i stand til at grave hurtigere og mere præcist.

Efter at have arbejdet med systemet i godt et halvt år kan Morten Henningsen godt nikke genkendende til den beskrivelse.

- Det er vores første maskine med Topcons maskinstyring, og det kører bare og er meget præcist. Det har krævet, at vores fører på maskinen kører på en lidt andet måde. Det tog lidt tilvænning, men han er meget glad for både maskinen og systemet. Det er klart, at systemet ikke er gratis, men på den lange bane er jeg overbevist om, det er investeringen værd. Det sparer tid, brændstof og reducerer de mængder, vi skal håndtere, siger Morten Henningsen.

Hjælp fra Scantrucks eksperter

Han blev interesseret i systemet efter at have læst om en anden af Scantrucks kunder, der som de første i Danmark havde investeret i det semiautomatiske gravesystem fra Topcon til deres nye Komatsu PC138US-11. Det inspirerede ham til at kontakte Scantruck for en løsning, der passede til HPH Totalbyg.

- Det er Scantrucks eksperter på området, der har stået for det hele: Præsentation, opsætning, demonstration og support. De har klargjort og indkodet alle data i maskinerne, og fået det hele til at køre. Det var en meget smidig proces med at få det hele i gang, og den eneste ændring, vi bad om, var at ændre monteringen af monitoren fra lodret til liggende position, siger Morten Henningsen.

Maskinen er anvendt ved kloakopgaver, udgravninger og ved anlæg af mindre pladser, hvor den står for alt det grove jordarbejde og afretningen. Her kommer systemet virkelig til sin ret.

- Vi flytter ikke større mængder materiale, end vi behøver, og opgaven løses derfor hurtigere. Normalt kræver det stor koncentration i mange timer for maskinføreren at udføre disse opgaver korrekt. Med Topcons semiautomatiske system trætter det ganske enkelt ikke føreren så meget i øverste etage. Så nej, vi vil ikke undvære systemet igen. Det kan jeg ikke se ske. Når man først er begyndt at anvende det, har man ikke lyst til at stoppe igen, siger Morten Henningsen.

Firmaet har efterfølgende også investeret i en Komatsu PC138US-11, som er forberedt til Topcons semiautomatiske gravesystem.

- Jeg tror på, at det er den vej, fremtiden går. Vi skal som virksomhed tænke over, hvad vi forbruger af ressourcer, og med systemet mindsker vi vores forbrug. Jeg tænker, det bliver et parameter i fremtiden for at vinde opgaver, siger Morten Henningsen.

Næste projekt for deres PC240LC-11 bliver forventeligt en lagerhal på 20.000 kvadratmeter i Midtjylland med en tilhørende plads på 10.000 kvadratmeter.

-hawin

Læs mere om truck & intern transport

19/8 2021