ncnielsen
ncnielsen

 

Første palle af 100 procents genbrugsplastPallen fra MV Plast vejer 11 kilo og kan tåle en belastning på fire tons og temperaturer fra minus 20 til plus 60 graders varme. Foto: MV Plast

Første palle af 100 procents genbrugsplast

-Det skal være i orden, og det må ikke være dyrere, siger brødrene bag MV Plast i Randers. Efter fire års forarbejde er de nu på vej med plastpallen, bl.a. godt hjulpet af det store regionalfondsprogram:Grøn Cirkulær Omstilling i SMV'er

-Som vi har indrettet os i samfundet, kan vi ikke undvære plastic. Men vi er nødt til at se på, hvilken planet vi efterlader til vores efterkommere. Vi producerer rigtig meget plastic, og det kan ikke passe, at vi ikke kan genbruge mere af det, end vi gør.

Sådan lyder det fra brødreparret Michael og Mogens Velling, som løbende forsøger at gøre plastproduktionen i deres virksomhed, MV Plast i Randers, endnu mere bæredygtig.

Lige nu sker det blandt andet med en cradle-to-cradle-certificering, som Velling-brødrene får hjælp til via det store landsdækkende strukturfondsprogram Grøn Cirkulær Omstilling i SMV'er (GCO). Programmet er Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses hidtil største satsning på grøn omstilling i SMV'er, og bestyrelsen har støttet programmet med ca. 95 mio.

I MV Plast er 20 procent af produktionen baseret på genbrugsplast, og netop nu arbejder virksomheden på at lancere markedets første plastpalle, der udelukkende er produceret af genbrugsplast.

-Vi har mange kunder, som allerede har vist interesse for plastpallen. Den er lettere at gøre ren og sviner ikke, den holder længere end træ, og desuden vejer den kun 11 kilo, så der er mindre risiko for arbejdsulykker. Desuden får vi genbrugt en hel masse plastic, forklarer Mogens Velling.

Plastaffald er den væsentligste kilde til Danmarks CO2-udledning fra forbrænding af affald, og genanvendelse af plast er et vigtigt ben i klimaplanen, der er aftalt mellem Regeringen og en række af Folketingets partier. Her er visionen, at 80 pct. af Danmarks plastaffald i 2030 skal være genanvendt, så det ikke når frem til forbrændingen.

Bæredygtighed og pris er afgørende
Plastaffaldet er med andre ord en udfordring for samfundet, men også en mulighed for virksomhederne. For brødrene bag MV Plast har det formet tanken om at kaste sig ud i at konkurrere med en af de store klassikere inden for logistik, træpallen. Det kræver blandt andet, at det kan dokumenteres, at plasticpallerne er mindre miljøbelastende end træpallerne.

Her skal cradle-to-cradle-certificeringen være det, der overbeviser kunderne i fremtiden, for allerede nu stiller markedet krav til genbrugsprodukter, siger Mogens Velling:

-Produkter lavet af genbrugsmateriale må ikke være dyrere end varer lavet af nye råvarer. Først når prisen er den samme, bliver bæredygtighed et reelt tilvalg for kunderne – og når de står over for et valg mellem to produkter, bliver en C2C-certificering afgørende.

FAKTA Om cradle-to-cradle
Cradle-to-cradle - 'vugge til vugge' - er et designkoncept, hvor produkter indgår i biologiske eller tekniske kredsløb og skaber værdi for både mennesker, miljø og økonomi. Med udgangspunkt i cradle-to-cradle-konceptet er der udviklet en produktstandard, Cradle to Cradle Certified™ Product Standard. Standarden administreres af den uafhængige nonprofit organisation Cradle to Cradle Products Innovation Institute. Produkter kan certificeres gennem samarbejde med vurderingsorganer, der er akkrediteret af instituttet. Kilde: Vugge Til Vugge ApS

-lipe

Læs mere om truck & intern transport

15/2 2021