Logistikoperation for amerikansk militær går glat

Logistikoperation for amerikansk militær går glat

På containerterminalen på Aarhus Havn er der i øjeblikket fuld gang i opgaven med at losse 1200 stk. militært materiel i form af køretøjer, udstyr og soldater fra skibet ARC Patriot, der ankom tidligere på ugen. -Vi sparer tid, og alt går hurtigt, lyder meldingen

Skibet ankom i sidste uge til Aarhus havn, hvorfra CEO Thomas Harder Boch siger:

-Logistik er vores kernekompetence. Vi har et togspor direkte ind til containerterminalen, så der er ikke langt fra vandet til togbanen, hvor materiellet kommer på, så det kan blive sendt videre ned gennem Europa. Det er virkelig effektivt.

Netop togbanen spiller en afgørende rolle i opgaven, for materiellet skal fra Aarhus Havn og videre til Østeuropa.

Og med så massive mængder af materiel sparer det mange kræfter, at materielle ikke først skal køres på asfalt til et tog, inden det kan fragtes langs skinnerne.

-Jeg synes, at det er vildt, men det er sejt at se alting i aktion. Så snart materiellet kommer af skibet, er det på toget. Det sparer os tid, og alting går ret hurtigt. Alt virker til at være sat rigtigt op, siger Cole Shackleford, fra det amerikanske militær.

ARC Patriot ankom onsdag den 16. august, og dagen efter holdt Aarhus Havn i samarbejde med Forsvaret en pressebegivenhed.

Her fik journalister og fotografer muligheden for at spørge ind til operationen og tage billeder. Og et af de tilbagevendende spørgsmål var naturligvis, hvorfor amerikanerne lige havde valgt Aarhus Havn som centrum for den logistiske operation.

-Vi kigger efter tilgængelighed, kapacitet og sikkerhed. Og Aarhus Havn har de tre ting i overflod. Havnen har tonsvis af plads, og så har vi adgang til togskinner, og det er, hvad vi har brug for, fortalte Robert L. Kellam fra 598th Transportation Brigrade blandt andet til en journalist.

Havnen er afgørende i den kritiske infrastruktur
Selvom det er glædeligt, at amerikanerne oplever at have god plads, så er lige den del ikke kommet af sig selv.

Det har nemlig krævet stor samarbejdsvillighed for flere af Aarhus Havns kunder at rydde området, og især APM Terminals har flyttet mange af deres containere i anledning af anløbet.

-Vi sætter stor pris på samarbejdsvilligheden fra vores kunder, men sådan et anløb her viser jo, at vi er trængt på pladsen. Vi har brug for noget fleksibel plads, når der opstår sådan nogle opgaver. Vi har ikke plads til at tage sådan en opgave fra den ene dag til den anden, siger Thomas Haber Borch.

Det er anden gang, at Aarhus Havn løser en opgave for det amerikanske militær. Første gang var i januar i år, og at amerikanerne allerede nu vælger at bruge havnen igen sender lidt af et signal.

-At Aarhus Havn endnu en gang bliver valgt til en opgave af denne kaliber viser, at havnen er helt afgørende, når det gælder den kritiske infrastruktur både i Danmark og Europa, siger havnedirektøren.

ARC Patriot forventes at sejle ud af Aarhus Havn den 21. august, og i starten af september anløber ARC Indepence med det resterende materiel.

Dele af Aarhus Havn vil være lukket af under den militære logistikoperation, som gennemføres i tæt samarbejde med Østjyllands Politi, Søværnet, Hjemmeværnet og Forsvaret.

-lipe

 

21/8 2023