Transportbranchen skal hjælpe med at levere god netforbindelse i landdistrikterne
Et stort europæisk projekt skal forbedre internetdækningen i Europa, og i Danmark skal transportbranchen hjælpe. Branchen er selv afhængig af stabilt netværk, og Padborg Transport Center er partner i projektet, som skal give bedre internet i landområderne
13 procent af Europas samlede areal mangler stabilt net eller blot adgang, og det vedrører primært de ydre landområder.
Det er en udfordring, der skaber skel mellem land og by, og som danske virksomheder og vidensinstitutioner nu skal bidrage med en løsning til med deltagelse i det europæisk forskningsprojekt COMMECT.
I et partnerskab mellem blandt andre danske Padborg Transport Center, Aarhus Universitet, Aalborg Universitet, franske Viveris, hollandske TNO, samt luxembourgske SES, og i samarbejde med transportselskabet DTL har man oprettet et såkaldt Living Lab, der indsamler og analyserer data for mobil netforbindelse, i store områder af Europa.
- Vores branche er dybt afhængige af stabile netværk, da både chauffører og virksomheder konstant er online. På den måde kan de vælge de bedste ruter, undgå lange køer og få forbindelse til centrale stationer i nødsituationer. I nogle tilfælde kræves der også en konstant logføring og overførsel af data om lasten, som skal kunne uploades, siger direktør for Padborg Transportcenter, Jesper Schimann.
Man undersøger muligheder og tester forskellige teknologiske løsninger, der kan sikre, at blandt andet lastbiler hele tiden er online og dermed kan modtage og levere data om trafikforhold, sanitet og placering.
Selve indsamlingen sker ved hjælp af lastbiler, som hver dag krydser grænser og bevæger sig rundt i alle afkroge af Europa. Områder, hvor det er sværest at udbrede internetforbindelserne.
Danmark som testområde
Formålet med hele COMMECT er at skabe bedre internetdækning, så borgere og virksomheder har samme muligheder, uanset om det er på landet eller i byen.
Foruden Danmark deltager fire andre europæiske lande i projektet, med hver sit fokus. Det danske fokus er på teknologisk udvikling i dyretransporten, og her er det den danske transportvirksomhed DTL, der står for indsamlingen af den nødvendige data.
- Det er helt oplagt, at vi bidrager til et projekt som dette, fordi vores chauffører i forvejen bevæger sig rundt i hele Europa. Vi begynder og afslutter ofte vores ture i landområderne, og her kan det knibe med den gode dækning, som er nødvendig for at sikre dyrenes velfærd og undgå smittefarer fra bedrift til bedrift. På samme måde opsamler vi hver dag vigtig data om positioner, køretider og dyrenes sundhedsdata, siger direktør i DTL, Thorsten Simonsen.
Projektets tilknyttede forskere håber, at COMMECT vil gøre det mere attraktivt at starte virksomhed og investere i landdistrikterne i Europa. Det siger Michael Nørremark, forsker ved Aarhus Universitet.
- Noget af det vi undersøger er, hvordan vi sikrer netforbindelse hele vejen under transporten. Der bliver både arbejdet med udstyr på lastbilerne og mulighed for at forbinde med satellit WiFi. I Danmark har vi mange virksomheder, som udnytter og er afhængig af den teknologiske udvikling indenfor telekommunikation, og det er dem, vi vil aktivere i dette projekt, siger Michael Nørremark.
-hawin
Fakta om COMMECT:
- COMMECT har som mål at mindske det digitale skel i Europa ved at sikre pålidelig og sikker internetadgang i landområder og afsides områder.
- I Danmark samarbejder Padborg Transport Center, Aarhus Universitet, Aalborg Universitet, transportselskabet DTL med SES S.A., der er en luxembourgsk kommunikationssatellit-operatør og jordbaseret telekommunikationsudbyder, og hollandske TNO og franske Viveris, som begge er uafhængige forskningsorganisationer.
- COMMECT-samarbejdet i Danmark kaldes Living Lab og foruden Danmark, hvor fokus er på dyretransport, medvirker fire andre lande:
- Luxemburg, der har fokus på vinproduktion
- Norge, der har fokus på skovbrug
- Serbien, der har fokus på landbrug
- Tyrkiet, der har fokus på produktion af oliven
- COMMECT er støttet af Horizon Europe, som er et EU’s forsknings- og innovationsprogram der vil løse samfundsmæssige udfordringer gennem forskning. Horizon Europe har et budget på 95,5 mia. EUR i perioden 2021-2027. Det omfatter 5,4 mia. EUR fra NextGenerationEU-instrumentet, som navnlig skal støtte den grønne og den digitale genopretning efter covid-19-krisen.