300 malkekøer får løst et vægtproblem
Gårdejer Niels Holger Nordendahl (i midten) får en snak med Topcon-montørerne Henry Hauge (til venstre) og Martin Laursen, som holder øje med kalibreringen af systemet fra kabinen.

300 malkekøer får løst et vægtproblem

Avanceret Topcon-vejesystem skal sikre bedre udnyttelse af foderet på kvæggård på Mors

Foderspild er penge ud ad vinduet. Så enkel er gårdejer Niels Holger Nordendahls filosofi bag de fire tingester, der netop er monteret på bommen på hans Manitou-teleskoplæsser.

Tingesterne er sensorer, og i kabinen har gårdejeren og hans folk fået et nyt, lille display, hvor de kan følge, hvad sensorerne fortæller. Dermed skulle de omkring 300 malkekøer på ejendommen på det nordlige Mors have udsigt til at få løst et vægtproblem.

- Via fuldfodervognen har vi i forvejen godt styr på, hvad der køres ind af foder til køerne. Men vi har ikke styr på, hvad det kommer ud af restfoder. Det får vi med vejesystemet, som simpelthen vil sikre os en bedre udnyttelse af foderet, forklarer Niels Holger Nordendahl.

Det er japanske Topcon, som via den danske importør Scantruck, har leveret det avancerede vejesystem til gårdejeren på limfjordsøen.

Montør Henry Hauge er en af specialisterne i Scantrucks IMC-team med speciale i intelligent maskinstyring. Herunder også de avancerede vejesystemer.

Et Topcon Weighlog 10 med touchskærmen Alpha10 til at følge, styre og kontrollere mængderne, der kommer i teleskoplæsserens skov. Og altså ikke mindst til at holde øje med, hvor meget der er tilbage i skovlen, når maskinen har kørt foderet ind.

Weighlog 10 er specielt konstrueret til kompakte og mindre læssemaskiner. Som Niels Holger Nordendahls Manitou MT 835 med en løftekapacitet på 3500 kilo.

Niels Holger Nordendahl tjekker Alpha10-skærmen, hvor han og hans folk på gården fremover kan holde øje med, at foderspildet minimeres.

Mange brugere, skovle og produkter

- Vejesystemet er særdeles brugervenligt med mulighed for flere brugere. Med Alpha10-skærmen kan maskinføreren skifte mellem op til 10 forskellige skovle og andre redskaber og indtaste op til 30 forskellige produkter, der løbende skal vejes. Tillige er der mulighed for op til fem produktblandinger i systemet, og selve vejningen foregår dynamisk, fortæller montør Henry Hauge. Det var ham, der sammen med kollega Martin Laursen monterede det nye vejesystem på teleskoplæsseren.

- Sensorerne måler trykket på bommens cylindre og sender besked ind til elektronikken, som så beregner, hvor meget, der er på vægten. På teleskoplæssere monterer vi fire sensorer. Når vi udstyrer gummihjulslæssere med Topcon-vejesystem, er det nok med to sensorer, forklarer Henry Hauge.

Mindre spild fremover

Monteringen af systemet og kalibreringen foregik helt efter alle forventninger og forhåbninger. Gårdejer Niels Holger Nordendahl har nu også forventning og forhåbning om at se det nye vejesystem afspejle sig på foderregnskabet.

Topcon Weighlog10-systemet får input fra fire sensorer på teleskoplæsserens bom og vejer løbende mængden af foder i skovlen.

- Der er ingen tvivl om, at vores foderspild bliver mindre fremover, når vi tydeligt kan se på displayet, hvor meget ubrugt foder, vi kører ud fra stalden igen. Det er trods alt ganske store mængder foder, vi bruger til 300 malkekøer, og foruden køerne i stalden, har vi også 230 hektar jord med grovfoder, siger gårdejeren, der er femte generation på ejendommen, som også hedder Nordendahl.

Sensorerne måler trykket på bommens cylindre, så systemet dynamisk kan beregne restmængderne af foder i skovlen.

- Jeg regner med, at sjette generation så småt er ved at blive kørt i stilling. Han går i øjeblikket i 9. klasse, og jeg håber da, at han går landbrugsvejen, siger Niels Holger Nordendahl, som sammen med fru Mette har yderligere en søn og to døtre.

-hawin

 

7/10 2019
  • Robotternes indtog på Vestkysten

    Robotternes indtog på Vestkysten

    logistikloesninger ›Til en af Danmarks største webshops - Med24.dk i Løkken - skal SystemTeknik Logistics (STL) og Geek+ levere en banebrydende automationsløsning som inkluderer 30 gulvrobotter gulvrobotter
  • Selvtænkede robotter er fremtiden

    Selvtænkede robotter er fremtiden

    logistikloesninger ›EU-projektet RoboSapiens vil give morgendagens robotter evnen til at tilpasse sig store og uforudsete ændringer i deres miljø – herunder arbejdet tæt med mennesker. Projektet ledes af Aarhus Universitet og med i det er Teknologisk Institut, som bl.a. har fokus på renovering af elektronik
  • Scape Technologies lancerer Scape CoCreator

    Scape Technologies lancerer Scape CoCreator

    logistikloesninger ›3D robot guidance platformen, Scape CoCreator kombinerer avanceret 3D Vision-teknologi og AI med intuitiv, kodefri programmering af robotter, og er designet til at forenkle robot-automatisering
  • Molslinjen vinder prestigefuld pris for AI-styret lastesystem

    Molslinjen vinder prestigefuld pris for AI-styret lastesystem

    logistikloesninger ›I Orlando i Florida blev Molslinjen i nat dansk tid udråbt som vindere af Franz Edelman Award, der betragtes som "Nobelprisen i Operations Research”. Rederiet vandt prisen foran giganter som eks. tyske ALDI, American Airlines og McDonalds i Kina
  • Siemens, Universal Robots og Zivid præsenterer totalløsning til plukkeopgaver

    Siemens, Universal Robots og Zivid præsenterer totalløsning til plukkeopgaver

    logistikloesninger ›De tre parter er gået sammen om at skabe en innovativ løsning, der strømliner lagerautomatisering og løser vedvarende udfordringer ved intralogistiske "fulfillmentopgaver". Løsningen er i fuld gang med at blive præsenteret på messer og ved forskellige arrangementer
  • ROBOTBRAG er klar med årets program

    ROBOTBRAG er klar med årets program

    logistikloesninger ›Under overskriften "Find din rute med robotter" inviterer Teknologisk Institut og DIRA Business danske virksomheder til den årlige robot-komsammen i Odense torsdag den 30. maj. Programmet byder på rådgivning, udstillinger og konferenceoplæg om robotter både på og udenfor fabriksgulvet
  • Best Product-prisen uddelt på LogiMAT

    Best Product-prisen uddelt på LogiMAT

    logistikloesninger ›En innovativ plukkerobot der henter ordrer i lagergangene, en pakkemaskine der skræddersyr papemballagen til produkterne, og et AI-sprogstyringssystem til lagerets WMS var højdepunkterne inden for innovation, som blev hædret med Best Product-prisen på LogiMAT 2024
  • Nye robotter til Brings logistikcenter i Greve

    Nye robotter til Brings logistikcenter i Greve

    logistikloesninger ›Transport og logistikvirksomheden har netop indgået aftale med robotvirksomheden Addverb. I juli flytter fem robotter ind i Greve, hvor de skal hjælpe med sortering af pakker på flere lokale ruter