Nyt center skal modne Danmark til usikker fremtid Arbejdet med at etablere styregruppe, roller og arbejdsprocesser for Resilienscenter Danmark er allerede så småt i gang. Alle syv GTS-institutter bidrager med hver deres spidskompetencer til centret.

Nyt center skal modne Danmark til usikker fremtid

Oprettelsen af Resilienscenter Danmark skal styrke udviklingen af viden og løsninger, der kan hjælpe virksomheder og organisationer med at leve op til nye krav om øget robusthed. Centret samler de syv danske GTS-institutters indsats for at fremme vækst og eksport af resiliensteknologi

Oversvømmelser, cyberangreb, brand, nedbrud i forsyningskæden, terror, strømsvigt, hybridkrig og pandemier. Listen over trusler mod danske virksomheder er lang, og sandsynligheden for hændelser, der vil påvirke virksomhedens drift, er stigende.

Derfor er de syv GTS-institutter gået sammen om at oprette Resilienscenter Danmark, der skal styrke udviklingen af innovative løsninger, så leverandører kan hjælpe virksomhederne med at blive mere robuste og mindre sårbare over for det øgede trusselsbillede.

Skal både skabe forretning og hjælpe virksomheder
Resilienscenter Danmark skal bidrage til at styrke Danmarks teknologiske kapacitet inden for samfundssikkerhed og beredskab og til at udvikle nye teknologier, der kan styrke samfundssikkerheden.

Centret skal medvirke til, at Danmark har adgang til de nyeste og mest avancerede teknologier til styrket samfundssikkerhed ved at løse følgende hovedopgaver:

    • Forskning og udvikling: Centret udfører forskning og udvikling inden for en række forskellige teknologiområder, herunder blandt andet simulering af oversvømmelser, kunstig intelligens, cybersikkerhed og droner.
    • Teknologioverførsel: Centret arbejder på at demonstrere og overføre nye teknologier til virksomheder og kritiske samfundsfunktioner, så de kan anvendes i praksis.
    • Samarbejde: Centret samarbejder med danske og internationale forskningsinstitutioner, private virksomheder, brancheorganisationer og myndigheder for at fremme udviklingen af nye teknologier.

I første omgang fokuseres på at støtte leverandører, der udvikler resiliensteknologier og løsninger til virksomheder, blandt andet ved at udvikle standarder og certificeringsordninger, som skaber et effektivt og gennemsigtigt marked.

På den måde understøtter centret virksomhederne i at leve op til NIS2- og CER-lovgivningen, som træder i kraft i 2025.

Derudover er det på sigt tanken, at alle virksomheder skal kunne trække på centrets opbyggede viden, infrastruktur og testfaciliteter.

- Vi fokuserer på at bringe forskning og teknologi tættere på virksomhederne, så de kan udnytte de nye muligheder, som lovkravene skaber.

- Det er en unik chance for dansk erhvervsliv til at styrke deres konkurrenceevne, siger Jesper Florin, leder af Resilienscenter Danmark.

Nationalt kontaktpunkt for resiliens og robusthed
Alle syv GTS-institutter bidrager med hver deres særlige kompetencer til Resilienscenter Danmark, og det giver en stærk muskel i arbejdet med at skabe et mere robust og resilient Danmark.

Denne styrkeposition gør centeret til et nationalt kontaktpunkt for øget robusthed, som både virksomheder og det offentlige kan trække på.

- I tilfælde af en større national krise vil vi hurtigt kunne finde, mobilisere og koordinere de rette kompetencer blandt institutternes i alt 3700 eksperter – lidt ligesom under coronakrisen, hvor Teknologisk Institut hjalp spiritusproducenter med hurtigt at omlægge produktionen til håndsprit, siger Jesper Florin.

Resilienscenter Danmark og de syv GTS-institutter
Resilienscenter Danmark er et nationalt samarbejde mellem Alexandra Instituttet, Bioneer, DBI, DFM, DHI, FORCE Technology og Teknologisk Institut.

Centret er støttet af Uddannelses- og Forskningsministeriets resultatkontraktmidler med en årlig bevilling på 7,8 mio. kr. i perioden 2025-2028.

Denne støtte gør det muligt for centret at fremme forskning og udvikling, der skal styrke danske virksomheders position i det internationale marked for resiliensteknologier.

- Resilienscenter Danmark skal være drivkraften bag et stærkt marked for resiliensteknologier, der ikke kun gør Danmark mere robust, men også giver danske virksomheder en global konkurrencefordel, siger Carsten Damgaard, forskningsdirektør hos DBI.

-hawin

GTS – Godkendt Teknologisk Service
Danmark har syv Godkendte Teknologiske Serviceinstitutter (GTS-institutter), der arbejder for at skabe et innovativt og konkurrencedygtigt erhvervsliv ved at accelerere anvendelsen af ny viden og teknologi. Institutterne arbejder på forkant af teknologiudviklingen, og det sikrer, at virksomheder hurtigt kan få adgang til den nyeste viden. GTS opererer mellem almennytte og marked og formidler både viden på kommercielle og ikke-kommercielle vilkår. Det er uddannelses- og forskningsministeren, der godkender de enkelte GTS-institutter.

28/1 2025
  • Nyt robotanlæg håndterer æg med millimeterpræcision

    Nyt robotanlæg håndterer æg med millimeterpræcision

    logistikloesninger ›Automationsvirksomheden RoboTool, har netop leveret et nyt avanceret anlæg til effektiv palletering af æg hos Danæg
  • Rhenus udvider direktionen

    Rhenus udvider direktionen

    logistikloesninger ›Den globale logistikvirksomhed med afdelinger i bl.a. Horsens og Hvidovre, udvider antallet af medlemmer i direktionen fra fire til syv medlemmer. Det sker for at drive vækst og transformation yderligere frem
  • Digitaliseret grænsehandel styrker Fleggaard

    Digitaliseret grænsehandel styrker Fleggaard

    logistikloesninger ›Fleggaard har investeret massivt i onlineforretningen bl.a. med et fuldautomatisk robotlager og en click&collect-ordning. Det seneste år har det løftet onlineomsætningen med 35 procent. Og det stopper ikke her
  • Teradyne Robotics præsenterer AI Accelerator-drevne løsninger

    Teradyne Robotics præsenterer AI Accelerator-drevne løsninger

    logistikloesninger ›AI-robotter, der kan opfatte og reagere på den virkelige verden og selv tilpasse sig forholdene i disse dage for første gang præsenteret i kommercielt anvendelige løsninger. Det sker på messen NVDIA GTC-messen i San Jose i USA
  • Kommuner kan nu indmelde arealer til nye industriparker i Danmark

    Kommuner kan nu indmelde arealer til nye industriparker i Danmark

    logistikloesninger ›For at give produktionsdanmark et rygstød skal der etableres nye industriparker rundt om i landet. Og nu kan interesserede kommuner indmelde arealer, der kan blive til nye industriparker, meddeler Erhvervsministeriet, som sigter mod at udpege fem industriparker
  • Magazino viser de nye generationer af logistikrobotter på LogiMAT

    Magazino viser de nye generationer af logistikrobotter på LogiMAT

    logistikloesninger ›SOTO- og TORU, som er navnene på to af automationsløsningerne, får hovedrollerne på Magazinos stand på messen i næste uge
  • Konference: Transportcentre for 20 milliarder kroner

    Konference: Transportcentre for 20 milliarder kroner

    logistikloesninger ›Transportcentre er det hurtigst voksende segment indenfor byggeri og ejendom i Danmark, og til november sætter videnscentret, Byens Ejendom spot på tendensen på konferencen: Transportcentrenes udvikling, investeringer og byggeri
  • Ny direktør for Coops Supply Chain, Logistik & Teknologi

    Ny direktør for Coops Supply Chain, Logistik & Teknologi

    logistikloesninger ›Martin Seier, 48 år kommer fra en stilling som direktør hos en af Coops største leverandører, Carlsberg. Her har han været direktør for Supply Chain Operations i Carlsberg Western Europe, tidligere som en del af ledelsen i Carlsberg Danmark