Sanktioner kan være en udfordring i logistikindustrien

Sanktioner kan være en udfordring i logistikindustrien

Lars Persson, nordisk salgschef hos Descartes, uddyber begreberne og giver tips til, hvad virksomheder, der arbejder med transport og logistik, bør tænke ind, når det kommer til handel, der er påvirket eller er i risiko for at blive påvirket af sanktioner

Sanktioner er udenrigspolitiske værktøjer. De kan antage forskellige former, som f.eks. indefrysning af aktiver, embargoer, restriktioner for kapitalbevægelser samt bistands- og handelsrestriktioner.

Der er risici forbundet med at gøre forretninger med en part, der er underlagt direkte sanktioner, men virksomheder, organisationer eller enkeltpersoner kan også blive underlagt indirekte sanktioner som følge af deres ejerskab eller kontrol.

Alligevel kan det være indviklet og tidskrævende at identificere sådanne parter, hvis en virksomhed ikke har de rette systemer og data, hvilket gør, at de risikerer utilsigtet at overtræde internationale handelsregler.

- Som det ser ud i dag, oplever vi, at der ofte,  ja nærmest dagligt, sker ændringer i sanktionslisterne. Disse hurtige ændringer, som kan være tilføjelser og opdateringer af gældende handelsregler, gør det svært at spore og kontrollere ejerstrukturen for sanktionerede parter, siger Lars Persson og fortsætter:

- Som følge heraf står de ansvarlige for overholdelse af handelsregler over for udfordringer med at holde trit med de daglige ændringer i sanktionslisterne.

- Uanset om det skyldes begrænsede ressourcer eller reduceret kapacitet, bliver det sværere for disse teams at kontrollere ejerstrukturer, hvilket øger risikoen for at komme til at overse vigtige ændringer og potentielt overtræde gældende regler for, hvem virksomheder må handle med.

Tilsynsmyndigheder som f.eks. EU-Udenrigstjenesten (EEAS), der bidrager til EU’s overholdelse af handelsreglerne ved at koordinere sanktioner og politikker, og Office of Foreign Assets Control (OFAC), der administrerer økonomiske sanktioner i USA, giver ikke altid den nødvendige indsigt.

Lars Persson, nordisk salgschef hos Descartes.

Med hensyn til sidstnævnte offentliggør OFAC kun navnene på de sanktionerede virksomheder og angiver ikke de virksomheder, der ejes af en sanktioneret part.

Ikke desto mindre fremgår det af 50 %-reglen, at hvis en sanktioneret person ejer 50 % eller mere af en enhed, anses personen automatisk for at være sanktioneret og kan opføres på OFAC’s liste over personer, der er genstand for særlige restriktioner, eller spærrede personer (Specially Designated Nationals and Blocked Persons/ SDN).

- Det kan være vanskeligt at forstå sanktionerede ejerstrukturer, som kan være både ressourcekrævende og svære at holde styr på.

- Men i betragtning af det hurtigt skiftende geopolitiske miljø, som virksomheder befinder sig i i dag, er det vigtigt at undgå at handle med nogen som helst internationalt sanktionerede parter, konstaterer Lars Persson og fortsætter:

- En måde, hvorpå virksomheder kan implementere en risikobaseret tilgang og sikre gennemsigtighed og overholdelse i forbindelse med international handel, er at bruge software til regelmæssig screening.

- Brug af en sikker systemløsning til Denied Party Screening sikrer, at organisationer er på forkant med de stadigt skiftende regler og mindsker risikoen for brud på de internationale handelsregler.

-hawin

12/6 2024
  • Transport- og logistikbranchen er den største aftager af robotter

    Transport- og logistikbranchen er den største aftager af robotter

    logistikloesninger ›Mere end hver anden professionelle servicerobot, der blev solgt i 2023, blev bygget til anvendelsesklassen transport og logistik. Salget steg med 35 %, og der blev solgt næsten 113.000 enheder i 2023, viser rapport fra International Federation of Robotics (IFR)
  • Nye 3D vision-scannere fra Scape

    Nye 3D vision-scannere fra Scape

    logistikloesninger ›Scape Technologies introducerer en serie af seks industrielle 3D Vision Scannere på Vision 2024 i Stuttgart. Det er løsninger som gør det nemt og overskueligt at automatisere bl.a. plukprocesser i logistik og industri
  • Flere kræfter til stærk cobot

    Flere kræfter til stærk cobot

    logistikloesninger ›Universal Robots (UR), den danske producent af kollaborative robotter (cobots), øger nu løftekapaciteten for sin nye generation af cobots, robotterne UR20 og UR30 til henholdsvis 25 og 35 kg
  • BILA Group køber konkursramte Sealing System

    BILA Group køber konkursramte Sealing System

    logistikloesninger ›Automatiseringsvirksomheden BILA overtager den overvejende del af Grindstedvirksomheden, og sikrer dermed den fortsatte produktion af Sealing Systems pakke- og palleteringsanlæg og en stor del af arbejdspladserne. Ny direktør er fundet
  • Körber Supply Chain åbner nyt kontor i Sverige

    Körber Supply Chain åbner nyt kontor i Sverige

    logistikloesninger ›Nyt kontor i Sverige skal håndtere det stigende salg af automationsløsninger inden for lager og logistik i Norden for Körber Supply Chain.
  • Automatiseringsprisen 2024 til 'Ferrari-robotløsning' i Galten

    Automatiseringsprisen 2024 til 'Ferrari-robotløsning' i Galten

    logistikloesninger ›– AVK International købte sin første robot for 30 år side til produktionen af drikkeventiler. Nu har familievirksomheden modtaget det danske robotnetværk, DIRAs automatiseringspris for sin omfattende automatiseringsløsning, der er udviklet sammen med Kilde Automation. Se video om vinderløsningen:
  • Behov for flere transport management-investeringer

    Behov for flere transport management-investeringer

    logistikloesninger ›Den ottende årlige udgave af Descartes Systems Groups "Global Transportation Management – Benchmark Survey" viser, at omkostningsreduktion, vækst og forbedret kundeservice står øverst på listen over afgørende faktorer for, om virksomheder skal satse mere på transport management
  • Ny bestyrelsesformand i Mover

    Ny bestyrelsesformand i Mover

    logistikloesninger ›Kenneth Juhls bliver ny bestyrelsesformand for Mover. Han er direktør i ZeroNorth Bunker fra en lignende branche, og medbringer relevant erfaring indenfor især strategi, ESG og finans, som kan dreje Movers vækstkurve endnu højere op