Selvtænkede robotter er fremtiden

Selvtænkede robotter er fremtiden

EU-projektet RoboSapiens vil give morgendagens robotter evnen til at tilpasse sig store og uforudsete ændringer i deres miljø – herunder arbejdet tæt med mennesker. Projektet ledes af Aarhus Universitet og med i det er Teknologisk Institut, som bl.a. har fokus på renovering af elektronik

Kunstig intelligens bringer mange og nye muligheder med sig – også når det kommer til automatiseringen af robotter, der i fremtiden skal kunne tilpasse og klare sig selv i langt højere grad, end tilfældet er i dag.

Det skal et nyt EU-projekt med navnet RoboSapiens (Robotic Safe Adaptation In Unprecedented Situations) blandt andet være med til at sikre.

– Målet med projektet er, at robotter – ved hjælp af kunstig intelligens – med færre begrænsninger selv skal kunne tilpasse sig til forholdene omkring sig – også store, uforudsete ændringer. I den forbindelse arbejder vi blandt andet på at udvikle nogle sikkerhedsteknikker, der sikrer robottens troværdighed, drift og sikkerhed i arbejdet, fortæller Mikkel Labori Olsen, der er konsulent ved Teknologisk Institut.

For at realisere RoboSapiens-projektets overordnede mål demonstreres projektets resultater i fire forskellige brugercases.

For Teknologisk Institut er fokus rettet mod refurbishment – nærmere bestemt på renovering af produkter, der ellers ville blive skrottet.

Derudover vil der også blive set nærmere på noget så forskelligt som navigation af autonome skibe, navigation af lagerrobotsværme og interaktion mellem menneske og robot.

 Mikkel Labori Olsen, konsulent ved Teknologisk Institut.

- Robotter har gennem tiden hjulpet rigtig meget med at øge produktionen. I vores brugercase vil vi nu se nærmere på, hvordan vi kan skalere cirkulære processer op ved hjælp af automatiserede robotter, så

- vi på den måde kan forlænge produkters levetid i stedet for at producere nyt.

- Her ser vi mere specifikt nærmere på refurbishment af bærbare computere, og hvad der er muligt at automatisere på området, fortæller Mikkel Labori Olsen.

Afgørende for fremtidens produktion
De fire brugercases i RoboSapiens-projektet dækker et bredt spektrum af applikationer, men de deler alle den fælles udfordring, at de involverer opgaver med stor variation, som traditionelle robotter ofte har svært ved at tilpasse sig.

Dette understreger ifølge Mikkel Labori Olsen en væsentlig begrænsning i nutidens automatiseringsteknologi, hvor fleksibilitet ofte må vige for effektivitet.

– Med RoboSapiens-projektet vil vi demonstrere, hvordan man med kunstig intelligens og dynamiske rutiner til at træne og kontrollere den, gør det muligt for robotter at tilpasse sig løbende til en lang række miljøer og anvendelsesscenarier, samtidig med at de opretholder en høj grad af effektivitet og sikkerhed.

- Kunstig intelligens brugt rigtigt, i gode processer, har potentialet til at revolutionere industriel automatisering ved at kombinere den hidtil usete fleksibilitet med de traditionelle styrker ved robotteknologi.

- Derfor kan resultaterne fra RoboSapiens også få stor betydning for den måde, vi i fremtiden vil producere på, siger han.

Projektets løber frem til og med 2027 og har fire centrale nedslagspunkter
1. Projektet skal sikre en robotteknologi med nye og ubegrænsede muligheder for selvtilpasning som reaktion på hidtil usete og uforudsete systemstrukturelle og miljømæssige ændringer.
2. Projektet skal fremme sikkerhedssoftware, der knytter sig til robotteknologien, så robotsikkerheden er i top både før, under og efter robotternes selvtilpasning.
3. Projektet skal fremme deep learning-teknikker for aktivt at reducere usikkerhed i forbindelse med robotteknologisk selvtilpasning.
4. Projektet skal overordnet set sikre de enkelte systemers troværdighed, så robotter ved hjælp af deep learning og IT-arkitektur i højere grad kan tilpasse sig omverdenen på egen hånd – uden at gå på kompromis med troværdigheden i arbejdet.

Partnere i projektet som drives af Aarhus Universitet
Foruden Teknologisk Institut tæller partnerlisten ligeledes University of Antwerp, Aristotle University of Thessaloniki, Norwegian University of Science and Technology, University of York, PAL Robotics, Fraunhofer IFF, ISDI Accelerator og Simula Research Lab.

Projektet er finansieret af Horizon Europes forsknings- og innovationsprogram (2021-2027).

-lipe

19/4 2024
  • Ny direktør for Coops Supply Chain, Logistik & Teknologi

    Ny direktør for Coops Supply Chain, Logistik & Teknologi

    logistikloesninger ›Martin Seier, 48 år kommer fra en stilling som direktør hos en af Coops største leverandører, Carlsberg. Her har han været direktør for Supply Chain Operations i Carlsberg Western Europe, tidligere som en del af ledelsen i Carlsberg Danmark
  •  Årets Robotbrag i maj har åbnet for tilmeldinger

    Årets Robotbrag i maj har åbnet for tilmeldinger

    logistikloesninger ›Hvordan kan danske virksomheder fremtidssikre sig ved hjælp af robotberedskab og kunstig Intelligens? Det er temaet ved ROBOTBRAG 2025, som Teknologisk Institut og Dansk Robot Netværk (DIRA) arrangerer i Odense den 8. og 9. maj
  • Få realiseret din virksomheds fulde potentiale med en STL lagerløsning

    Få realiseret din virksomheds fulde potentiale med en STL lagerløsning

    logistikloesninger ›SPONSORERET INDHOLD: Logistik og lagerstyring bliver stadig mere kompleks, og behovet for effektive, fremtidssikrede løsninger er større end nogensinde. Hos STL tilbyder vi avancerede semi- og fuldautomatiske lagerløsninger, der hjælper virksomheder med at optimere lagerdriften, reducere omkostninger og forbedre effektiviteten
  • Nyt center skal modne Danmark til usikker fremtid

    Nyt center skal modne Danmark til usikker fremtid

    logistikloesninger ›Oprettelsen af Resilienscenter Danmark skal styrke udviklingen af viden og løsninger, der kan hjælpe virksomheder og organisationer med at leve op til nye krav om øget robusthed. Centret samler de syv danske GTS-institutters indsats for at fremme vækst og eksport af resiliensteknologi
  • Ahlsell henter ny logistikdirektør i egne rækker

    Ahlsell henter ny logistikdirektør i egne rækker

    logistikloesninger ›Ahlsell Danmark har udnævnt sin distributionschef gennem 15 år, Morten Laumann, som ny logistikdirektør. Samtidig har virksomheden samlet al drift i én operationel enhed under divisionsdirektør Henrik Krabbe, som med en kommerciel tilgang til logistik vil tage kundeoplevelsen til næste niveau
  • Truckleverandørerne indtager LogiMAT

    Truckleverandørerne indtager LogiMAT

    logistikloesninger ›De nyeste tendenser inden for truck og materiel til varehåndering på lageret lægger vejen forbi LogiMAT 2025 i Stuttgart. Fleksible og skalerbare løsninger, som optimerer varehåndteringen og giver operatørerne komfortable og ergonomiske arbejdsforhold, er blandt de mange løsninger, som samtidig afspejler, at der er stor efterspørgsel på automation og emissionsfrit materiel
  • Når der går sport i logistikken

    Når der går sport i logistikken

    logistikloesninger ›Sport Event Denmark vil styrke den danske sporteventindustri og et af midlerne handler om effektiv, smidig og sikker eventlogistik. Derfor har eventrådgiveren og -planlæggeren indgået et partnerskab med logistikvirksomheden DB Schenker
  • Intralogistikkens internationale branchetræf er lige på trapperne

    Intralogistikkens internationale branchetræf er lige på trapperne

    logistikloesninger ›LogiMAT 2025 indtager igen alle 10 udstillingshaller og fylder over 120.000 kvadratmeter i Messe Stuttgarts kongrescenter. Globale aktører, smv'er og nystartede virksomheder udstiller deres nyeste produkter, innovationer og løsninger til nutidens og fremtidens logistikudfordringer