Danmarks første insektmotorvej ruller ud langs E45
De første frø til en ny insektmotorvej langs E45 er sået. Det er begyndelsen på arbejdet med at skabe bedre levevilkår for insekter og dyr langs de danske motorveje
Bilisterne kan med udvidelsen af E45 mellem Aarhus og Vejle ikke kun se frem et ekstra spor at boltre sig på. Langs med motorvejen vil der med årene også dukke flere vilde og blomstrende vejkanter op til gavn for insekterne, biodiversiteten og udsigten.
Mandag den 23. september markerede Vejdirektoratet – sammen med transportminister Thomas Danielsen – det første ”spadestik” til Danmarks første insektmotorvej.
Det skete på en vejskråning langs E45 ved Aarhus Syd, hvor transportministeren spredte de første frø fra en pickuptruck.
Biolog Lars Linneberg fra Vejdirektoratet gav et indblik i nogle af de hjemmehørende plantearter som i fremtiden vil give både dyre- og plantelivet et tiltrængt løft langs E45. (Foto: Vejdirektoratet).
Insektmotorvejen, der i alt vil strække sig over 60 kilometer og 1,5 hektar, vil skabe en varieret vegetation med hjemmehørende plantearter som knopurt, røllike og blåhat.
Det er planter, som skal fungere som levesteder og fødekilder for en lang række insekter som for eksempel sommerfugle, svirrefluer og pragtbuskebier.
De første spirer forventes at vise sig i foråret 2025. Hele insektmotorvejen forventes færdiggjort i 2028.
-hawin
Transportminister Thomas Danielsen satte officielt gang i arbejdet med at anlægge Danmarks nye insektmotorvej med en gang vanding langs med E45 mellem Vejle og Aarhus. (Foto: Vejdirektoratet).
Fakta om insektmotorvejen langs E45
- Strækningen er cirka 60 kilometer lang og dækker 1,5 hektar
- Anlæggelsen sker i forbindelse med udvidelsen af E45 med et ekstra spor.
- Frøblandingen består af hjemmehørende arter, der understøtter biologisk mangfoldighed.
- Insektmotorvejen etableres blandt andet ved udsåning af frø. Andre tiltag dækker over muldfrie skråninger, bekæmpelse af invasive arter, udlægning af træstammer og stendynger mv.