Emballageløsninger til sæsonpræget, bredt udvalg af pottemuld

Emballageløsninger til sæsonpræget, bredt udvalg af pottemuld

Markedet for vækstmaterialer til hjemmebrug vokser. BEUMER Group har udviklet skræddersyede, effektive emballageløsninger baseret på standardiserede maskinkoncepter til både sikker og holdbar transport og opbevaring - selvom indholdet ofte er forskellig konsistens

-Coronapandemien har helt sikkert øget efterspørgslen efter pottemuld, tørv, humus og alternative plantesubstrater betydeligt. Under pandemien kunne folk ikke rejse mere, så de tog sig mere af deres haver og terrasser. Denne tendens fortsætter stadig. siger Jörg Spiekermann, leder af salgsdivisionen for forbrugsvarer hos BEUMER Group.

Men kunderne omfatter også store detailkæder, gartnerier og ejere af store havearealer, der dyrker forskellige typer grøntsager såvel professionelt som på hobbyplan.

Producenterne af pottemuld kommer hovedsageligt fra Europa, hvor de største tørveforekomster findes, og BEUMER Group forsyner disse producenter med komplette pakkelinjer, herunder højtydende palleterings- og pakkemaskiner.

Til pakning og forarbejdning, såsom dosering, sigtning og endda hakning, arbejder systemleverandøren sammen med partnervirksomheder, så kunderne kan få alt leveret fra en enkelt kilde.

Fuldt forberedt til spidsbelastningsperioder
-Det er den sæsonbetonede forretning, der gør denne branche til noget særligt, siger Spiekermann, og forklarer:

-Den betyder, at maskinerne skal køre uafbrudt i flere måneder, ofte i flerholdsskift, for at kunne overføre de normalt enorme ordremængder af forskellige jordmaterialer. Maskinerne skal altid være yderst tilgængelige og kraftfulde - og uden nedetid i denne begrænsede tidsperiode.

Endnu en udfordring er de forskellige jordsammensætninger, fordi tørv for eksempel opfører sig anderledes end humus, barkflis og alternative plantesubstrater. Det påvirker påfyldningshastigheden - og stabiliteten af både sækkene og den palleterede stak.

Fra fugtig til grovkornet
Tørv, for eksempel, er stadig råmaterialet til meget pottemuld. Det dannes i moser på grund af manglen på ilt under vandet og består af ufuldstændigt nedbrudte og konserverede planterester som er mættet med vand, fordi moser lagrer meget regnvand eller får næring fra grundvand.

-Fugtig tørv er særlig let at lægge i poser, siger Volker Feldmeyer, Business Development Manager hos BEUMER Group.

Situationen er dog anderledes for tørvefri eller tørvereducerede jorde, som bruges oftere i dag, fordi plantematerialerne, der deponeres i tørv, hovedsageligt består af kulstofforbindelser.

I dag bruges substrater af træfibre, kompost, grønt affald, halm, perlit, lava, savsmuld, forskellige kokosfibre og barkhumus i stigende grad.


-Materialerne er meget grovere, og vandet løber igennem, og jo grovere jorden er, jo mere voluminøs er den. Derfor er alternative plantesubstrater meget sværere at pakke i poser og palletere. Det er især tilfældet med groft barkflis, siger Feldmeyer.

-Vi forsyner vores kunder med standardsystemer, som vi tilpasser til det pågældende produkt, fortæller emballageekspert Spiekermann.

Disse systemer ryster poserne mere eller mindre under påfyldningsprocessen for at opnå en optimal fordeling under pakningen. Højden på posens fladtryksbånd og trykkraften skal også justeres i det efterfølgende palleteringssystem for at tvinge den resterende luft ud af poserne. Nu er poserne og de færdige produktstakke perfekt tilpasset og kommer ud af maskinen med stabile dimensioner.

-De palleterede stakke kan være op til 2,40 meter høje. Stablingsmønsteret skal være helt rigtigt, siger Spiekermann, og uddyber:

-Det er relativt nemt med pottemuld. Sækkene er lige så solide som mursten bagefter. Men det er meget sværere med den grovfibrede barkmuld. Hvis pressehøjden ikke er indstillet korrekt, kan sækkene rette sig op igen efter udjævningsprocessen, hvilket påvirker stablingsmønsteret negativt.

Palletering og emballering i den bedst mulige kvalitet
BEUMER Group tilbyder forskellige palleteringsløsninger, såsom BEUMER paletpac. Systemleverandøren udstyrer paletpac'en med enten en klemme- eller drejeanordning med dobbeltbånd for at matche produktkravene.

Enheden bringer hurtigt poserne i den ønskede position og holder dem dimensionsstabile. Palletizer-serien er ikke kun robust, den er også designet til en lang levetid.

BEUMER Group har redesignet serien fuldstændigt, og med nye modulære design bruges de samme eller lignende komponenter og moduler nu i alle systemer. Der er også færre komponenter, hvilket reducerer antallet af reservedele og fremskynder leveringstiderne. Det har en betydelig indvirkning på tilgængeligheden, og BEUMER samler tillige modulerne individuelt, så de matcher kundens krav, tester dem in-house og samler dem hos kunden.

Poserne med pallestablede poser kan derefter transporteres til det efterfølgende pakkesystem - BEUMERs strækhætte, som dækker de palleterede varer med en strækhættefilm, der tilpasser sig hver enkelt stak.

Filmen er meget strækbar og fikserer materialet på pallen ved hjælp af horisontale og vertikale sammentrækningskræfter. Denne proces giver således en betydeligt højere belastningsstabilitet, og varerne er også sikkert beskyttet mod miljøpåvirkninger som sol, snavs og fugt, både under håndtering og ekstern opbevaring. Dermed kan operatørerne transportere produkter til deres kunder i perfekt stand - klar til præsentation på salgsstedet.

-lipe

7/9 2023
  • Flere ladeudtag netværket

    Flere ladeudtag netværket

    transport ›Med købet af den østjyske energikoncern Auras offentlige ladeforretning udvider Norlys sit landsdækkende ladenetværk med mere end 275 ladeudtag
  • Nye klimakrav påvirker hele værdikæden

    Nye klimakrav påvirker hele værdikæden

    transport ›Fra 1. juli træder skærpede klimakrav i kraft for byggebranchen. Iveco forventer at det sætter strøm til markedet for eldrevne varevogne og lastbiler
  • Tyveri af ladekabler eksploderer

    Tyveri af ladekabler eksploderer

    transport ›OK oplever flere og flere tyverier af ladekabler og skruer derfor op for kampen mod kobbertyvene
  • Flexbus forsøger sig med kollektiv trafik

    Flexbus forsøger sig med kollektiv trafik

    transport ›En ny type kollektiv trafik har set dagens lys i Vordingborg Kommune. En flexbus på rute 668 er en del af et forsøgsprojekt igangsat af Region Sjælland
  • Først i Europa med ny tung Man-el-lastbil

    Først i Europa med ny tung Man-el-lastbil

    transport ›Bring har sat sin første tunge el-lastbil i drift i Danmark. Lastbilen, der er 25 meter lang, er den første af sin slags, som MAN har leveret til Europa
  • Københavns Lufthavn dropper fossil diesel

    Københavns Lufthavn dropper fossil diesel

    transport ›Københavns Lufthavn har fået sin sidste leverance af fossil diesel. Fra 1. juli køber lufthavnen HVO biodiesel til sine egne dieselkøretøjer og teknisk udstyr - fra plæneklippere til brandbiler og kæmpestore sneryddere. I alt overgår omkring 320 enheder til det fossilfri brændstof.
  • Offentlige ladestandere til ellastbiler på vej på havnen i Aalborg

    Offentlige ladestandere til ellastbiler på vej på havnen i Aalborg

    transport ›Et nyt samarbejde mellem Port of Aalborg og Norlys betyder, at ellastbiler snart kan tanke strøm på Rørdalsvej i Aalborg. Projektet bliver en del af Norlys’ landsdækkende udbygning af ladeinfrastruktur til tung transport og skal styrke den grønne omstilling i både transportsektoren og havnens erhvervsliv
  • Fart på udbygningen af lynladernetværket

    Fart på udbygningen af lynladernetværket

    transport ›Lynladning langs motorvejsnettet er essentielt for at elbilister kan komme nemt og hurtigt videre, når de kører på tværs af landet – og det bliver kun nemmere fremover. E.ON Drive Infrastructure har nemlig vundet seks rastepladser i vejdirektoratets seneste udbud