
Storebæltsforbindelsen som økonomisk malkeko for Femernprojektet
Bilisterne på Storebælt skal betale højere brotakster for at Femernforbindelsen kan løbe økonomisk rundt. Regeringen og Dansk Folkeparti er blevet enige om en langsigtet plan for investeringer i den danske infrastruktur.
Af Dan Bjerring
Christiansborg
Planen indeholder projekter for cirka 112 milliarder kroner frem mod 2030 og har også en prioriteret rækkefølge for, hvilke projekter der skal fremmes.
Der skal både bygges nye jernbaner og motorveje, og de mest belastede motorveje udvides eller forlænges. Dertil kommer en 3. Limfjordsforbindelse, og desuden er der afsat puljer til blandt andet støjbekæmpelse
Med planen får Danmark 450 kilometer mere vej i form af nye veje eller udbygninger af eksisterende veje.
Mange spændende projekter
Blandt de projekter, der er prioriteret højest er (igangsætnings år i parentes):
- 3. limfjordsforbindelse (2024) 6,6 milliarder kroner
- Kalundborgmotorvejens 3. etape (2023) 1,8 milliarder kroner
- Frederikssundsmotorvejens 3. etape (2022) 3,4 milliarder kroner
- Anlæg af motorvej, Næstved-Rønnede (2024) 1,5 milliarder kroner
- Ny Midtjyske Motorvej, Haderslev-Give (2023) 5,8-7,5 milliarder kroner
- Ring 5 syd ved København (2025-2030) 6,5 milliarder kroner
- Ny jernbane over Vestfyn (2024) 4,8 milliarder kroner
- Udvidelse af E45, Aarhus S – Aarhus N (2021) 1,5 milliarder kroner
- Udvidelse af E45, Vejle (Hornstrup) – Skanderborg S (2023) 3,0 milliarder kroner
Storebælt og Øresund skal bidrage med mange milliarder
Finansieringen kommer dels fra statskassen, men endnu en gang forgriber politikkerne sig på Storebæltsforbindelsens pengekasse, der tydeligvis har udviklet sig til en økonomisk malkeko.
Denne gang koster det igen bilisterne næsten otte milliarder kroner lagt oveni i de otte milliarder kroner, der allerede er hentet ud af Storebæltsforbindelsen.
Desuden hentes 5,8 milliarder kroner på Øresundsforbindelsen.
Storebælt er gidsel for Femern
BygTek spurgte direkte finansminister Kristian Jensen, hvorfor bilisterne på Storebælt skal betale dyrt for at komme mellem Øst- og Vestdanmark, selv om forbindelsen bliver betalt, og det var en ren tilståelsessag:
- Hvis vi skal have økonomi i Femern Bælt projektet, kan vi ikke gøre transporten over Storebælt helt gratis. Derfor skal pengene fra Storebælt bruges til at udbygge infrastrukturen. Skal vi have både en Storebælts- og en Femernforbindelse, kræver det, at der er brugerbetaling på begge forbindelser, sagde finansministeren til BygTek.
Han understregede dog, at priserne for at passere Storebælt de kommende år ville blive sat ned, men altså inden for visse begrænsninger.
Realistisk finansiering
Kristian Jensen slog desuden fast, at finansieringen af de mange infrastrukturprojekter er realistisk, og at planen vikl skabe et mere samlet Danmark, hvor vi kan komme hurtigere frem:
- Vi er enige om prioriteringen af de nævnte projekter, og der er samtidig en fifty-fifty fordeling af investeringerne mellem Østdanmark og Vestdanmark. Det er en fin balance i lyset af, at vi de senere år har investeret forholdsvis meget i motorvejsnettet i Jylland men ikke ret meget i motorvejsnettet i København, slutter finansministeren.
Hør hele interviewet med finansminister Kristian Jensen på nedenstående link
Infrastrukturen bliver valgtema
Venstres transportordfører Kristian Pihl Lorentzen, der har fulgt udviklingen på vejområdet i årevis, ser også den nye investeringsplan som et valgoplæg og han er ”meget begejstret” for den samlede plan:
- Vi har længe været i en situation, hvor der er trængsel på vejene. Det har spildt mange danskeres tid og kostet erhvervslivet penge. Nu får vi løst en række trængselsproblemer rundt om i landet, og der bliver bedre opkoblinger til motorvejene. Vi har nu aftalt at gennemføre de i planen nævnte projekter, og desuden er der etableret nogle store puljer på i alt 12 milliarder kroner, så vi, hvis der kommer nogle nye udfordringer, kan gøre noget fremadrettet, siger Kristian Pihl Lorentzen, der vil satse hårdt på, at den danske infrastrukturs fremtidige udbygning får en fremtrædende plads i valgkampen.
Hør hele interviewet med Kristian Pihl Lorentzen på nedenstående link
http://radioupdate.dk/Updatenyheder.asp?page=3534&T=Infrastrukturen bliver valgtema