Svensk distributør investerer i elbiler til danske veje

Svensk distributør investerer i elbiler til danske veje

Efter en vellykket start i Sverige triller Gordon nu sine første elbiler ud på danske veje. Målet er 100 procent CO2-neutral levering af afkølede fødevarer i de største danske byer i 2025

Klimavenlig transport af kølede fødevarer kræver både teknologi, lovgivning og tålmodighed. Men fra denne uge kan danske forbrugere glæde sig over at få leveret måltidskasser, færdigretter og andre kølekrævende madvarer med elbiler. Det sker, når det store svenske transportselskab Gordon eksporterer sine grønne ambitioner til Danmark.

- Investeringen i elbiler til Danmark er et vigtigt skridt på vores rejse mod fossilfri fødevaretransport. Vi starter med 10 elbiler i Aarhus og København, hvor vores distributionscentre er tæt på og sikrer, at bilerne oplades med grøn strøm, siger Gordons administrerende direktør, Ali Ghoce.

Der er tale om den helt nye kinesiske elbilmodel model Maxus E-Deliver. Den stammer fra en af Kinas største bilproducenter, SAIC Motor, som bl.a. har produceret biler for VW i Kina i næsten 40 år.

- Vi sætter en ære i at være de bedste til afkølet fødevaretransport, så vores krav til bilerne var store og meget specifikke. Maxus er bl.a. stærke på avancerede batteriløsninger, som gør det muligt at holde maden i den rette temperatur samtidig med, at bilerne har en god rækkevidde, siger Ali Ghoce.

Gordons administrerende direktør, Ali Ghoce.

Gordon er hurtigt blevet en stor spiller inden for køletransport i Sverige. Siden de åbnede i Danmark i 2020, er det også gået stærkt herhjemme, og i dag leverer de bl.a. mad for Hello Fresh, Get Fit Food og Eat Grim.

Selvom der har været fart på, lægger Ali Ghoce dog ikke skjul på, at han gerne havde set indfasningen af fossilfri køletransport i Danmark gå endnu hurtigere.

- Målet er, at vi skal have CO2-neutral levering af afkølede fødevarer i både danske og svenske byer i 2025. Krigen i Ukraine har desværre påvirket leverancen af biler, og det har gjort, at vi har måttet sænke tempoet en kende, men her og nu er vi glade for dette første skridt med 10 biler. Så må der komme flere, så hurtigt forholdene tillader det, siger Ali Ghoce.

Gordon er nået langt i grøn retning i Sverige, men på et punkt har den danske lovgivning vist sig at gøre omstillingen herhjemme lettere end i Sverige.

En let lastbil, der må køres af en chauffør med almindeligt kørekort, må nemlig normalt ikke veje mere end 3,5 tons med last. Den grænse har man i Danmark hævet til 4,25 tons, fordi eldrevne lastvogne, som er tungere på grund af batteriet, ellers kun måtte køres af en chauffør med stort kørekort.

- Reglerne påvirker logistikken mere, end man måske skulle tro. I Danmark kan vi ikke blot køre med større kapacitet og være mere effektive. Det er også væsentligt nemmere at rekruttere gode chauffører, hvilket spiller en stor rolle for kvaliteten i leverancen, siger Ali Ghoce om forholdet, som har gjort, at de i Sverige har investeret i en særlig type af mindre biler.

-hawin

 

FAKTA

  • I uge 49 triller første elbil fra svenske Gordon ud i København
  • Firmaet indfaser i første omgang 2 elbiler i Aarhus og 8 i København
  • Bilerne lades op med grøn strøm på firmaets egne distributionscentre
  • Batterierne i kølelastbiler skal både kunne drive bilen og nedkølingen, hvilket kræver en særlig teknologi
  • Bilerne er fra Maxus og produceres af kinesiske SAIC Motor, som bl.a. laver biler for VW i Kina
  • Gordon er specialiserede i ubrudte kølekæder og leverer primært fødevarer, men har også kunder i medicinalindustrien
  • Bilerne er af mærket Maxus e-Deliver 9 og har et volumenkabinet fra CAB-kassen med lift bagtil. 
  • Batteripakken er på 65 kWh og belastningsvægten på op til 790 kg

 

OM GORDON

  • Gordon Delivery blev grundlagt i 2015 og udfører over 600.000 månedlige leverancer af dagligvarer, medicin og måltidsløsninger. 
  • Virksomheden har specialiseret sig i digitaliserede strømme af temperaturkontrollerede last mile-leverancer. 
  • Hertil kommer en last mile SaaS platform, som licenseres til andre virksomheder. 
  • I løbet af 2021, havde virksomheden en omsætning på 413 mio. kr. 
6/12 2022
  • Flere ladeudtag netværket

    Flere ladeudtag netværket

    transport ›Med købet af den østjyske energikoncern Auras offentlige ladeforretning udvider Norlys sit landsdækkende ladenetværk med mere end 275 ladeudtag
  • Nye klimakrav påvirker hele værdikæden

    Nye klimakrav påvirker hele værdikæden

    transport ›Fra 1. juli træder skærpede klimakrav i kraft for byggebranchen. Iveco forventer at det sætter strøm til markedet for eldrevne varevogne og lastbiler
  • Tyveri af ladekabler eksploderer

    Tyveri af ladekabler eksploderer

    transport ›OK oplever flere og flere tyverier af ladekabler og skruer derfor op for kampen mod kobbertyvene
  • Flexbus forsøger sig med kollektiv trafik

    Flexbus forsøger sig med kollektiv trafik

    transport ›En ny type kollektiv trafik har set dagens lys i Vordingborg Kommune. En flexbus på rute 668 er en del af et forsøgsprojekt igangsat af Region Sjælland
  • Først i Europa med ny tung Man-el-lastbil

    Først i Europa med ny tung Man-el-lastbil

    transport ›Bring har sat sin første tunge el-lastbil i drift i Danmark. Lastbilen, der er 25 meter lang, er den første af sin slags, som MAN har leveret til Europa
  • Københavns Lufthavn dropper fossil diesel

    Københavns Lufthavn dropper fossil diesel

    transport ›Københavns Lufthavn har fået sin sidste leverance af fossil diesel. Fra 1. juli køber lufthavnen HVO biodiesel til sine egne dieselkøretøjer og teknisk udstyr - fra plæneklippere til brandbiler og kæmpestore sneryddere. I alt overgår omkring 320 enheder til det fossilfri brændstof.
  • Offentlige ladestandere til ellastbiler på vej på havnen i Aalborg

    Offentlige ladestandere til ellastbiler på vej på havnen i Aalborg

    transport ›Et nyt samarbejde mellem Port of Aalborg og Norlys betyder, at ellastbiler snart kan tanke strøm på Rørdalsvej i Aalborg. Projektet bliver en del af Norlys’ landsdækkende udbygning af ladeinfrastruktur til tung transport og skal styrke den grønne omstilling i både transportsektoren og havnens erhvervsliv
  • Fart på udbygningen af lynladernetværket

    Fart på udbygningen af lynladernetværket

    transport ›Lynladning langs motorvejsnettet er essentielt for at elbilister kan komme nemt og hurtigt videre, når de kører på tværs af landet – og det bliver kun nemmere fremover. E.ON Drive Infrastructure har nemlig vundet seks rastepladser i vejdirektoratets seneste udbud