Flere unge vil tage en erhvervsuddannelse
Hver femte elev, som forlader grundskolen ønsker i 2019 at begynde på en erhvervsuddannelse. Det er en stigning på 0,7 procentpoint siden sidste år og 1,6 procentpoint siden søgningen i 2017. Transport og teknikuddannelserne er blandt de mest populære. Og det er godt, men stadig ikke godt nok, lyder reaktionerne
Af Lisbeth Petersen
De nye tal kommer fra undervisningsministeriet og viser, at det dog stadig er gymnasierne, der trækker hele 72 procent af de
elever, som til sommer forlader grundskolen. Det er et fald på 1,1 procentpoint i forhold til sidste år.
I alt har 13.309 elever søgt mod en erhvervsuddannelse. Det er 414 elever eller 3,2 procent flere end sidste år. Hver tredje elev, der søger en erhvervsuddannelse, vælger en eux, hvor man både får svendebrev og samtidig opnår generel studiekompetence, så man har mulighed for at læse videre, som dem der gennemfører en gymnasial ungdomsuddannelse.
Organisationen Lederne håber, at den gode udvikling for erhvervsskolerne vil fortsætte de kommende år, når iværksætteri og
ledelse forventeligt bliver en større del af uddannelserne, lyder det i en udtalelse.
Snobberiet er ved at vende
I Dansk Metal kalder Forbundssekretær i Dansk Metal. Kasper Palm, som også er og ansvarlig for uddannelse,udviklingen 'fantastisk' og uddyber:
- Jeg tror, at uddannelsessnobberiet er ved at vende og så tror jeg vores arbejde med at få fortalt de unge og deres forældre, at en erhvervsuddannelse er mulighedernes uddannelse, også virker. Du har nemlig rigtig gode muligheder for at få et godt, velbetalt arbejde bagefter, og hvis du har lyst, så er der også rigtig gode muligheder for at læse videre.
Teknologi, byggeri og transport er steget mest
Kasper Palm hæfter sig ved, at det lige netop er inden for Dansk Metals område, at der særlig er fremgang:
Kasper Palm
- Dansk Metals område, som særligt er 'Teknologi, byggeri og transport', er det område der er steget mest. Det betyder at der er over 650 flere unge end sidste år, der har fået øjnene op for denne ungdomsuddannelse. Det er vi mere end tilfreds med, da virksomhederne nemmere kan få den arbejdskraft, de så højt efterspørger, og fordi vi jo i Dansk Metal selvfølgelig mener at lige netop denne retning, er en fremragende vej at gå som ung.
Elever og forældre overser mange muligheder
Trods begejstringen er der dog enighed om, at træerne ikke vokser ind i himlen. Målet er, at 25 procent af en ungdomsårgang skal vælge at gå videre til en erhvervsuddannelse fra 9. eller 10. klasse.
Undervisningminister Merete Riisager siger til de nye tal:
- Det er positivt, at vi for tredje år i træk ser en fremgang i søgningen til erhvervsuddannelserne. Men jeg havde gerne set, at fremgangen var endnu større. Der er stadig store kommunale forskelle, så jeg vil igen opfordre kommuner til at søge
inspiration hos andre kommuner, der forstår at introducere folkeskoleeleverne for erhvervsuddannelserne. Der er så mange muligheder for de unge med en erhvervsuddannelse. Det tror jeg, at mange elever og forældre overser. Måske sommerens folkeskoleeksamen og de nye adgangskrav til gymnasiet vil føre til, at flere elever ender med at begynde på en erhvervsuddannelse – det vil vi holde øje med.
Nye forsøg skal appelere til kvinderne
Chefkonsulent hos Lederne, Henrik Casper siger:
- Vi er stadig et godt stykke fra det mål, som blev sat, da erhvervsuddannelsesreformen blev vedtaget i 2014. Den gang lød
ambitionen, at mindst 25 procent i 2020 skal søge en erhvervsuddannelse direkte efter grundskolen. Det mål er mere end
opfyldt for drengenes vedkommende, men andelen af piger, som søger en erhvervsuddannelse efter 9. eller 10. klasse, halter stadig efter.
Henrik Casper
- Derfor har vi hos Lederne blandt andet foreslået, at der formuleres nationale måltal for andelen af kvinder og mænd på erhvervsuddannelserne, ligesom der skal afsættes en pulje til udvikling og forsøg med nye toninger af eksisterende uddannelser på det tekniske område, så de appellerer mere til kvinderne, siger Henrik Casper.
Hverken gravøl eller champagne
Kasper Palm fra Dansk Metal supplerer:
- Det er netop nu det er så utrolig vigtigt, at vi ikke hviler på laubæerne. Det her kræver stadig stort politisk fokus, og så har både arbejdsgiverne, uddannelsesinstitutionerne og vi i fagbevægelsen stadig et stort arbejde foran os. Man kan sige, at vi er gået fra tidligere nærmest at have fundet gravøllene frem, til at stemningen er blevet bedre. Vi er dog stadig en del skridt fra at finde champagneflaskerne frem.