jungheinrich banner
jungheinrich banner

 

Kommende chauffører skal uddannes i den nyeste vognteknologi

Kommende chauffører skal uddannes i den nyeste vognteknologi

Når 2017 er omme, har Dekra på få år udskiftet 90 procent af sin vognpark med fabriksnye busser og lastvogne, så chauffører under uddannelse trænes i den nyeste teknologi

Den teknologiske udvikling i busser og lastbiler går stærkt og stiller høje krav til den vognpark, landets kommende chauffører bliver uddannet i.

Alene inden for de sidste par år har uddannelsesvirksomheden Dekra udskiftet omkring 75 procent af sine køretøjer med fabriksnye busser og lastbiler, og inden udgangen af 2017 vil 90 procent af Dekras vognpark være skiftet ud.

- Vi mener, at det er vigtigt, at det udstyr, fremtidens chauffører uddannes i, er så moderne og tidssvarende som muligt og lever op til de standarder og krav, der vil møde de nye chauffører ude hos vognmændene efter endt uddannelse. Det er baggrunden for, at vi i de sidste par år har investeret i mere end 100 fabriksnye busser, lastbiler og påhængskøretøjer til vores uddannelser og køretekniske anlæg – og flere nye køretøjer vil altså komme til.

Det siger Torben Lauesen, administrerende direktør for Dekra AMU Centre, Erhvervsskole og Køretekniske Anlæg i Region Syddanmark.

Biler får nye egenskaber

Moderne busser og lastbiler er typisk udstyret med en række nye teknologiske løsninger, som det ifølge Dekra er vigtigt at få kendskab til, når man uddannes til chauffør.

- Det gælder for eksempel lane keeping-systemer, der sørger for, at vognen holder sig inden for kørebanen, og automatiske nødbremsesystemer, der får vognen til at bremse op, hvis chaufføren overser, at den forankørende bremser. Chaufførerne kan kun lære disse ting at kende, hvis de uddannes i en moderne vognpark, der har disse nye egenskaber, siger Torben Lauesen.

Andre nyskabelser, som Dekras chaufførkursister får kendskab til med den nye vognpark, er fuldautomatiske selvtænkende gearkasser og de såkaldte Euro 6-motorer for mindre forurening og bedre brændstoføkonomi.

Dertil kommer for eksempel den nyeste viden om aerodynamik og korrekt montering af spoilere.

150 køretøjsenheder

- Teknologi, sikkerhed og miljø har stor betydning for vognmænd og chauffører i fremtidens udbud af kørsel på gods- og personbefordringsområdet, og hvis vi som en tidssvarende uddannelsesinstitution kan sikre, at de kommende chauffører er rustede til at håndtere den nye teknik, gavner det både de enkelte vognmænd, der skal ansætte nye chauffører, og den danske transportbranche og samfundet som helhed, siger Torben Lauesen.

På landsplan råder Dekra i dag over 150 køretøjsenheder alene til undervisning på lastbil- og busområdet. Køretøjerne fordeler sig på lastbiler, busser og påhængskøretøjer.

-hawin

Læs mere om uddannelse

16/6 2017