Over 1 milliard ekstra kroner til europæisk batteriforskning
Danmarks Tekniske Universitet er del af forskningssamarbejdet Battery 2030+ som nu går ind en ny fase. Målet er gøre Europa til verdens førende inden for udvikling og produktion af batterier, der er miljø- og livstidsbæredygtige, sikre og effektive
Det europæiske forskningsinitiativ har været i gang i tre år med det svenske Uppsala Universitet som koordinator.
Nu fortsætter det som en del af projektet,'Horizon Europe' stadig under ledelse af professor Kristina Edström, og med et nyt budget på 150 millioner euro - eller omkring 1,125 milliard d.kr.
Ialt seks nye forskningsprojekter går nu i gang, og tre af dem arbejder med sensorer og batteriets selvhelbredende egenskaber. Tre forskningsprojekter fokuserer på de indre grænselag i batteriet, hvor en dybere forståelse kan bane vejen for mere effektive batterier. De vil blive efterfulgt af yderligere ti projekter i 2024 og ni i 2025.
-Nogle af disse projekter vil være mere anvendte og fokusere på fremstilling og genbrug, mens andre vil være mere datalogisk orienterede, siger Kristina Edström
DTU med i projekt om grænseflader mellem elektrolyt og elektrodemateriale
De tre, der beskæftiger sig med en dybere forståelse af dynamikken i de komplekse grænseflader mellem elektrolyt og elektrodemateriale i batteriet, er Ultra Bat, der ledes af Martin Meedom Nielsen fra Danmarks Tekniske Universitet, Opera, der ledes af Celia Polop fra Madrid Universitet (UAM) og Opincharge, der ledes af Santhana Eswara fra Luxembourg Institute of Technology and Science (LIST).
De tre projekter, der fokuserer på sensorer og batteriets selvhelbredende egenskaber, er Phoenix, som ledes af Maitane Berecibar ved Free University of Brussels (VUB), Salamander, som ledes af Yuxiu Lai ved Norwegian Institute for Energy Technology (IFE), og Healingbat, som ledes af Stefan Palzer ved Technical University of Dortmund.
-lipe