
Seks organisationer udgiver katalog med forslag til reducering af affald
Danmarks affaldsmængder er blandt de største i Europa, og det er ikke nok at sortere mener Danmarks Naturfredningsforening, Plastic Change, Rådet for Grøn Omstilling, Ingeniørforeningen IDA, CONCITO og Brancheforeningen Cirkulær. Sammen giver de 64 forslag i nyt katalog
- Danmark lever over evne. Vores materialeforbrug er tre gange højere end vores planet kan holde til, og vores forbrugsbaserede CO2-udledning fire gange højere end det, forskningen anbefaler, hvis vi skal leve op til Paris-aftalen.
Sådan skriver organisationerne om baggrunden for det fælles opråb, de udgiver, i form at et katalog med 64 konkrete forslag til, hvordan Danmark får bugt med sine store store affaldsmængder og høje ressourceforbrug.
Kataloget rummer forslag til såvel konkret lovgivning, nødvendige tiltag og oplagte analyser, der adresserer nogle af de mest klimabelastende produkter, borgere og virksomheder bruger og smider ud alt for hurtigt – f.eks. tekstiler, elektronik og byggematerialer.
Forslagene er kategoriseret i en række temaer:
- Forebyggelse af emballageaffald
- Forebyggelse af organisk affald
- Forebyggelse af tøj- og tekstilaffald
- Forebyggelse af affald fra elektriske og elektroniske produkter
- Forebyggelse af byggeaffald
- Anbefalinger til arbejde i EU-regi
- Tværgående affaldsforebyggende tiltag
Foto: Cirkulær fra Katalog for affaldsforebyggelse og cirkularitet
Behov for øget regulering af markedsføring, influenceres rolle mv.
Organisationerne fokuserer især på tiltag, som kan hjælpe virksomheder på det danske marked med at levere gode og holdbare produkter, som gavner forbrugere og den offentlige sektor, og som bliver brugt i lang tid. Samtidig påpeger kataloget behovet for øget regulering af markedsføring, reklamer og influenceres rolle i forhold til at skabe og fastholde Danmarks høje materialeforbrug.
Louise Lerche-Gredal, direktør i Plastic Change, siger om forslagene:
- Danskernes ressourceforbrug er alt for højt, og vi er det land i Europa, som producerer mest affald per indbygger. Det er nemt at skyde skylden på den enkelte forbruger, men det er de politiske rammer, der for alvor kan sikre en langt mere forsvarlig brug klodens ressourcer. Det kræver, at vi fokuserer på at forebygge affaldet, frem for hvordan vi håndterer det, når det er skabt.
Og Laura Klitgaard, formand for Ingeniørforeningen IDA, peger bl.a. på et konkret indsatsområde:
- Vi smider alt for meget elektronik ud, som sagtens kunne repareres. Det skal vi løse, så det nye fradrag for reparation af bl.a. hårde hvidevarer skal gøres permanent, udvides til andre elektronikprodukter og suppleres med at reklamationsretten på f.eks. elektronik udvides, siger hun og tilføjer:
- Det kan både anspore virksomheder til at designe mere holdbare produkter og udvikle reparationserhvervet i Danmark.
-Positivt med helhedsløsninger
Forslagene i kataloget får opbakning fra Plastindustrien, som også selv er kommet med lignende anbefalinger.
Og Christina Busk, som er miljøpolitisk chef i brancheorganisationen siger:
- Vi har i lang tid advaret mod skævvridende politik, hvor man erstatter for eksempel plast med andre materialer og bare flytter ressourceproblemerne uden at løse dem. Det er derfor positivt, at flere organisationer nu taler for helhedsorienterede løsninger og fælles spilleregler på tværs af materialetyper.
-lipe