TI åbner nyt center for industriel 3D

TI åbner nyt center for industriel 3D

Med et nyt produktionscenter vil Teknologisk Institut uddanne virksomheder i industriel 3D-print

Med det første center af sin art i Danmark vil Teknologisk Institut uddanne virksomheder i brugen af 3D-print i industrien.

 

Centeret, som åbner i slutningen af 2017, skal demonstrere og udvikle det industrielle potentiale ved 3D-print i metal i produktionen i Danmark. På verdensplan spår Deloitte at markedet for 3D-print vil stige til mere end 20 milliarder dollars i 2020.

- Med centeret vil vi hjælpe virksomhederne med at skabe det industrielle gennembrud for 3D-print i Danmark. Teknologien benyttes allerede nu flere steder til prototyper, men potentialet for at implementere 3D-print i produktionskæden er lige så stor, hvis ikke endnu større, siger sektionsleder Jeppe Skinnerup Byskov, Teknologisk Institut.

I løbet af produktionscenterets første år sigter Teknologisk Institut efter at producere mere end 3.000 3D-printede komponenter samt at uddanne mere end 500 ingeniører, designere og direktører i teknologien. Med industriel 3D-print kan man printe unikke emner i fx metal, og teknologien indeholder en række fordele inden for design, produktionstid og pris, som passer til kundernes stigende krav om fleksible produkter og korte deadlines.

En af de første virksomheder, der er parat til at uddanne medarbejderne er Danfoss, der som partner i det nye center ser en række strategiske fordele ved at opkvalificere kompetencerne inden for 3D-print.

- Vi tror på, at 3D-printprocesserne vil blive industrialiserede inden for de nærmeste år. Ved at bruge denne teknologi i produktionen kan vi nedsætte vores omkostninger, og derfor har vi brug for uddannede medarbejdere, der er parate til at eksekvere, siger Werner Stapela, Global Head of Additive Design & Manufacturing, Danfoss.

Hos Grundfos har man i flere år arbejdet med 3D-print i metal og ser teknikken som en måde at optimere virksomhedens produktion. Med involveringen i 3D print centeret vil Grundfos gøre metalprint operationelt i virksomhedens produkter.

- Grundfos ser 3D-print som en fremtidig produktionsmetode og for os handler det om at være klar til dette og undersøge de nye muligheder inden for proces og design. Vi forventer, at 3D-print kan skabe radikale forandringer i måden vi producerer som vil bibringe øgede konkurrencefordele siger Thorsten Brorson Otte, Manager for Additive Manufacturing hos Grundfos.

-hawin

 

FAKTA:

Centeret bygges videre på de eksisterende 3D print faciliteter på Teknologisk Institut, Kongsvang Alle, Aarhus.

Antal maskiner: 5 metalprintere + maskiner til alle omkringliggende processer (hærdeovn, bearbejdningscenter, overfladebehandling o.l.)

Forventet åbning: Slut 2017

I første omgang planlægger Teknologisk Institut at investere ca. 20 mio kr. centeret. Der er indgået aftale med projektpartnerne om yderligere investering.

Centeret skal dels uddanne specialister i industriel 3D print, udføre udviklings- og produktionsopgaver for eksterne kunder samt investere i forskellige forsknings- og udviklingsprojekter.

Teknologisk Institut fik installeret sin første 3D-printer i 1989 og har siden da arbejdet kontinuerligt med teknologien. De sidste ti år har TI også printet i metal, som har et stort potentiale for produktionen i danske virksomheder.

15/6 2017
  • Fokus på ergonomi øger trivslen hos DSV

    Fokus på ergonomi øger trivslen hos DSV

    uddannelse ›På lageret hos transportvirksomheden DSV har fysisk træning og ergonomisk oplæring skabt markante resultater for medarbejdernes sundhed og trivsel. Det giver nu en nominering til Arbejdsmiljøprisen 2024 i kategorien Ergonomi
  • Lærlingeoprøret modtager årets SMV-pris 2024

    Lærlingeoprøret modtager årets SMV-pris 2024

    uddannelse ›SMVdanmark præmierer Lærlingeoprøret for den bemærkelsesværdige indsats, gruppen har ydet for at få bedre forhold og stoltheden tilbage på erhvervsuddannelserne i Danmark
  • SMVdanmark jubler over plan om ny ungdomsuddannelse

    SMVdanmark jubler over plan om ny ungdomsuddannelse

    uddannelse ›-Det erhvervsrettede gymnasium EPX er en gave til både de unge og til erhvervslivet, lyder det fra SMVdanmark, der tager meget positivt imod de planer, som regeringen netop har lagt frem på uddannelsesområdet. Den vil blive mange unges naturlige førstevalg, mener direktøren
  • Robotter og AI skal forlænge produkters levetid

    Robotter og AI skal forlænge produkters levetid

    uddannelse ›Nyt EU-projekt skal ved hjælp af kunstig intelligens og avanceret robotteknologi styrke de cirkulære processer, når det kommer til genfremstilling af produkter. Teknologisk Institut repræsenterer Danmark i projektet
  • Erhvervsskole skal arbejde målrettet med grøn transport

    Erhvervsskole skal arbejde målrettet med grøn transport

    uddannelse ›Technical Education Copenhagen er en af tre 'klimaerhvervsskoler', regeringen har udnævnt til at sikre miljøvenlige kompetencer og færdigheder på uddannelserne. TEC-skolen på Frederiksberg, som bl.a. uddanner mekanikere, chauffører og lager- og logistikoperatører får transporten som ansvarsområde
  • Inspiration, salg og rekrutteringsmuligheder på Automatik 2024

    Inspiration, salg og rekrutteringsmuligheder på Automatik 2024

    uddannelse ›Den 11. udgave af messen i Brøndby i sidste uge tiltrak 2042 gæster og 133 udstillere. De roser bl.a. arrangementet for placeringen på Sjælland og for at invitere en masse skolelever på messens tredje dag
  • SMVdanmark: Uddannelsesoptag er godt men ikke godt nok

    SMVdanmark: Uddannelsesoptag er godt men ikke godt nok

    uddannelse ›Stigningen i optaget på de såkaldte STEM-fag er gode nyheder. Men der er brug for mange flere STEM-talenter, end dem, der blive uddannet lige nu, siger direktør i SMVdanmark, Jesper Beinov
  • Ny aftale ruster erhvervsuddannelserne til den grønne omstilling

    Ny aftale ruster erhvervsuddannelserne til den grønne omstilling

    uddannelse ›Erhvervsuddannelserne skal styrkes til at uddanne faglærte med de rette kompetencer til den grønne omstilling. Det mener regeringen og Folketingets partier, der har indgået en aftale, der blandt andet afsætter midler til tidssvarende udstyr og grønne lærerkompetencer på erhvervsuddannelserne