Ny teknologi reducerer  løftemængden til næsten nul hos Lidl Danmark

Ny teknologi reducerer løftemængden til næsten nul hos Lidl Danmark

Dagligvarekæden Lidl har udviklet et nyt plukkesystem, der har reduceret den daglige løftemængde fra op til seks tons om dagen pr. medarbejder til tæt på nul. Indsatsen er nomineret til Arbejdsmiljøprisen 2022 i kategorien Muskel- og skeletbesvær

Lagerarbejde kan være tungt og bøvlet arbejde.

For under et halvt år siden løftede lagermedarbejdere i tørvareafdelingen hos discountkæden Lidl i Køge op til seks tons dagligt, når de plukkede varer fra lagerreolerne.

Det er den maksimale løftemængde, Arbejdstilsynet tillader. Men Lidl Danmark mente, det kunne gøres meget bedre, og derfor blev der nedsat en arbejdsgruppe.

- I dag står vi med et halvautomatisk plukkesystem og et fuldt automatiseret palle-højlager til tørvarer. Det har været en høj prioritet at få skabt et bedre arbejdsmiljø for medarbejderne.

- Det er gjort ved, at vi har udviklet vores egen ergonomiske optimerede plukkestation, som fritager medarbejderne for næsten alle manuelle løft og forebygger nedslidning, udtaler ejendomsdirektør Mads T. Nielsen.

Før plukkede Lidls lagermedarbejdere varer fra pallereolerne og satte dem over på en palle. Med det nye system står lagermedarbejderne ved en plukkestation, hvor varen kommer til medarbejderen. Herfra skubbes og trækkes varen i en arbejdshøjde- og position på pallen, så medarbejderne næsten helt kan undgå løft.

Medarbejderne inddraget i udviklingen
Lagermedarbejderne fik en helt central rolle i udviklingen af plukkesystemet for både at sikre ejerskab over processen, og for at den nye løsning levede op til kravene om at eliminere løftemængden.

Sammen med logistikchefen, arbejdsmiljøchefen og en ekstern arbejdsmiljøekspert, blev en håndfuld lagermedarbejdere derfor inviteret med til Holland, hvor udviklingen af den nye løsning skulle foregå.

- For at udvikle det mest ergonomisk korrekte system blev medarbejderne iklædt måleudstyr, som observerede og målte deres bevægelser og belastning under udviklingen. I tæt samarbejde formåede vi at finde frem til en løsning, som medarbejderne på egen krop syntes var bedst, og samtidig kunne vi dokumentere deres bevægelser via måleudstyret ved arbejdet på plukkestationen.

- Arbejdet har resulteret i den plukkestation vi står med i dag, hvor vi trækker og skubber varerne på plads på pallen, forklarer arbejdsmiljøchef Berit Wolmar.

I dag bliver 90 procent af Lidl Danmarks tørvarer plukket via den nye ergonomiske plukkestation.

Stor ros fra Arbejdsmiljørådet
- Lidl har gennemgået en imponerende rejse for at løse en kendt udfordring for de medarbejdere, der pakker varer.

- Dagligvarekæden har taget fat i en stor problemstilling og inddraget medarbejdere i at udvikle en ny teknologisk løsning, der sørger for, at medarbejdere dagligt skånes for løft af adskillige kilo. Det er rigtig godt gået, siger Cristina Lage, formand for Arbejdsmiljørådet.

Lidl er nomineret til Arbejdsmiljøprisen 2022 i kategorien Muskel- og skeletbesvær. Vinderne af Arbejdsmiljøprisen 2022 kåres torsdag d. 19. maj i DGI Byen i København.

-hawin

 

Om Arbejdsmiljøprisen
Arbejdsmiljøprisen uddeles af Arbejdsmiljørådet til fire arbejdspladser, som gør noget særligt for arbejdsmiljøet, og som kan inspirere andre. De 12 nominerede arbejdspladser og de fire vindere udvælges af en dommerkomité, der består af repræsentanter fra DA, FH, KL, Lederne og Akademikerne og formand for Arbejdsmiljørådet Cristina Lage.

Om Arbejdsmiljørådet
I Arbejdsmiljørådet mødes arbejdsgivere og arbejdstagere om den fortsatte udvikling af et bedre arbejdsmiljø i Danmark. En af Arbejdsmiljørådets kerneopgaver er at rådgive beskæftigelsesministeren om tiltag på arbejdsmiljøområdet.

Nominerede til Arbejdsmiljøprisen 2022

 Arbejdsulykker
· HKScan Danmark A/S · Kemp & Lauritzen · Elopak Denmark A/S

Kemi og vådt arbejde
· EFApaint A/S · Scantox A/S · HOUNÖ A/S

Psykisk arbejdsmiljø
· Nykøbing F. Sygehus · Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune · EWII A/S

Muskel- og skeletbesvær
· Lidl Danmark · NH Jespersen · Aalborg Kommunes Kirkegårde og Krematorium

 

Om Lidl Danmark Lidl
Danmark er en dagligvarekæde inden for discount, der siden 2005 har drevet butikker i Danmark. Kæden består af et hovedkontor i Kolding, 138 butikker fordelt i Danmark og to logistikcentre. Lidl Danmark beskæftiger mere end 3300 medarbejdere. Lidl Danmark er en del af Schwarz-gruppen med hovedkontor i Neckarsulm i Tyskland.

Læs mere om lagerindretning

5/4 2022

Affugtning

Afspærringsværn

Dækreoler

Eftersyn af lagerinventar

Gitterbure - Rullebure

Gittervægge

Grenreoler

Gulvafmærkning

Hyldereoler

Kasser og beholdere

Lagerautomater

Lagerreoler

Mezzaninsystemer

Modulkontorer

Opmærkning

Pakkeborde

Pallereoler

Rådgivning

Reoler til materialeforsyning

Volumenreoler

Tilføj dit firma her.
Send en mail.