Der er rift om produktionslokaler i Nordjylland Hvis man står med en lagerejendom på 10.000 kvadratmeter, vil det være klogt at dele den op, fx i fem sektioner, hver på 2.000 kvadratmeter, siger Mattias Manstrup fra Nordicals.

Der er rift om produktionslokaler i Nordjylland

Lokaler til produktion bliver hevet ned fra erhvervsmæglernes hylder. Det går mere trægt med store lagerlokaler, som erhvervsmægler mener, man med fordel kan sektionere i mindre enheder

Antallet af skilte med ”til leje” og ”til salg” foran lokaler til lager, logistik, produktion eller værksteder er vokset i hele landet det sidste halvandet år, men i Nordjylland har stigningen i tomme lokaler været mærkbart mindre end i resten af landet.

Det dokumenterer data fra Ejendomstorvet.dk.

- I slutningen af 2022 oplevede vi det laveste udbud af lokaler til lager, logistik og produktion i de 20 år, vi har data for – det gjaldt både for Nordjylland og i hele landet.

- Siden er udbuddet af ledige lokaler vokset, men stigningen har været mere afdæmpet i de 11 nordjyske kommuner.

- I 2022 svarede de udbudte lokaler på landsplan til 1,3 procent af de samlede kvadratmeter mod blot 0,9 procent i Nordjylland, altså en forskel på 0,4 procentpoint.

- Nu er forskellen mere end fordoblet til 0,9 procentpoint – i det nordjyske er 1,3 procent af samtlige arealer udbudt, mens tallet er 2,2 procent for hele Danmark, siger Jakob Wegener, administrerende direktør for Ejendomstorvet.dk.

Portalen bliver drevet på foreningsbasis af erhvervsmæglerne i Danmark uden krav om overskud – ligesom portalen Boligsiden.

I øjeblikket er over 10.500 erhvervslejemål og ejendomme over hele landet udbudt på Ejendomstorvet.dk, heraf præcis 1.475 lagerbygninger, logistikejendomme, fabrikshaller og værksteder.

Af dem ligger 123 i Nordjylland – mod 99 for knap halvandet år siden.

Flest er udbudt i Aalborg Kommune med 48 (36 i slutningen af 2022), i Hjørring med 28 (19) og Frederikshavn med 22 (24). I de øvrige otte kommuner er det samlede udbud 25 lokaler (mod 20).

Aktuelt er det lokale marked præget af to forskellige tendenser, vurderer lokale erhvervsmæglere.

- Vi oplever meget god efterspørgsel på produktionslokaler, mens det er sværere at få afsat især de store lokaler til lager/logistik.

- Vi har for nylig formidlet salg af to produktionsejendomme – i Pandrup og i Skagen – og formidlet to store grunde for Port of Aalborg i Aalborg Øst; her bygger både energikoncernen Verdo og HMF Kraner nye produktionsfaciliteter, fortæller Martin Brasholt Mikkelsen, partner i EDC Erhverv Poul Erik Bech Aalborg.

Han tilføjer, at mæglervirksomheden også har undersøgt, om tomme lagerbygninger kunne omdannes til produktion.

- Men det er ofte ret dyrt: Der skal trækkes ekstra strøm ind til produktionen, gulvet skal forstærkes til tungt maskineri, og virksomhederne vil gerne have travers-kraner, der kan bære tunge elementer som led i produktionen, siger Martin Brasholt Mikkelsen.

Også en anden nordjysk erhvervsmægler oplever stor efterspørgsel på lokaler til produktion og knap så stor interesse for kvadratmeter til lager.

- Generelt er vores udbud af lokaler ikke så stort i Region Nordjylland, fordi der gennem to-tre årtier ikke er blevet bygget lige så meget som fx længere sydpå i Jylland langs E45-motorvejen.

- Men mange virksomheder centraliserer deres lagre, og nogle vurderer, at én samlet placering, fx i Trekantområdet, er mest oplagt. Faktisk er det dog ikke altid den rigtige beslutning.

- For virksomheder, der betjener hele Skandinavien eller Norden fra Danmark, kan en nordjysk placering nemlig være oplagt i kraft af færgeruterne mod Sydnorge og Sverige, pointerer Mattias Manstrup, partner i Nordicals Aalborg.

Med den træge efterspørgsel på især de største lager- og logistiklejemål opfordrer han udlejere med store lokaler til at opdele eller sektionere dem.

- Hvis man står med en lagerejendom på 10.000 kvadratmeter, vil det være klogt at dele den op, fx i fem sektioner, hver på 2.000 kvadratmeter, siger Mattias Manstrup fra Nordicals.  

De 11 nordjyske kommuner har i alt 10,1 mio. kvadratmeter lagerlokaler, logistikejendomme, produktionshaller og værksteder – eller knap 13 procent af landets samlede arealer.

-hawin

 

1/5 2024
 • Nuveen køber logistikejendom i Horsens

  Nuveen køber logistikejendom i Horsens

  logistikcentre ›Logistikentreprenør, privat investor og tidligere ejer af DKI Logistics, Preben Borregaard sælger en 33.000 kvadratmeter stor nybygget logistikejendom i Horsens til en logistikfond under Nuveen
 • Strategisk opkøb udvider Danx' produktudbud

  Strategisk opkøb udvider Danx' produktudbud

  logistikcentre ›Danx udvider servicen for sine kunder med opkøb af den skandinaviske specialist i teknisk 3PL-udstyr, TLS
 • Flere tomme lagerbygninger i Midt- og Vestjylland

  Flere tomme lagerbygninger i Midt- og Vestjylland

  logistikcentre ›På under et år er udbuddet af lokaler til lager og logistik mere end fordoblet i det midt- og vestjyske, viser nye tal fra Ejendomstorvet.dk. Højere rente har gjort det dyrere at have lagre, og så samler nogle virksomheder sig på færre adresser, siger to erhvervsmæglere
 • Et år med massive investeringer

  Et år med massive investeringer

  logistikcentre ›Den globale transport- og logistikvirksomhed Leman, som har hovedkontor syd for København, har netop offentliggjort sin årsrapport for 2023. Resultatet viser et tab på 65 millioner danske kroner, som dog nogenlunde svarer til årets massive investeringer
 • Nyt tiltag skaber jobs for unge med autisme i Ishøj Kommune

  Nyt tiltag skaber jobs for unge med autisme i Ishøj Kommune

  logistikcentre ›Det kan være svært at få foden indenfor på arbejdsmarkedet, hvis man har autisme, men det skal et nyt samarbejde mellem Ishøj Kommune, jobtræningsforløbet Klar Til Start og Dagrofa Foodservice nu gøre noget ved
 • Lemvigh-Müller udvider med højlager i Kolding

  Lemvigh-Müller udvider med højlager i Kolding

  logistikcentre ›Stål- og teknikgrossisten Lemvigh-Müller køber sit logistik- og administrationscenter i Kolding af den nuværende ejer. Ændring af lokalplanen for området betyder, at en kommende udvidelse blandt andet sker i form at et automatiseret højlager
 • Verdion køber svensk last-mile byggegrund

  Verdion køber svensk last-mile byggegrund

  logistikcentre ›Verdion fortsætter ekspansionen af sin nordiske forretning med opkøbet af en 44.000 kvm stor brownfield-grund i Göteborg, Sverige. Opkøbet sker i forlængelse af, at Verdion fortsat oplever vækst i Norden
 • Derfor er rene varer en konkurrencefordel

  Derfor er rene varer en konkurrencefordel

  logistikcentre ›SPONSORERET INDHOLD: Alle foretrækker rene varer: dine kunder, deres kunder og dit personale. Men at holde varerne rene på dit lager er ikke bare "nice to have". Det er også en god forretning. Du får en mere effektiv drift end dine konkurrenter, du differentierer din service og ikke mindst forbedrer du din omkostningseffektivitet betragteligt