Gemmer strøm til de vindstille dagePartnerne i MOSS-projektet, Semco Maritime, der huser det nye energilager og EUDP, der har støttet projektet. I midten Søren Gade, formand for Folketinget og Esbjerg Havn. Foto @Energy Cluster Denmark

Gemmer strøm til de vindstille dage

Termisk energilager, der skal gemme grøn strøm fra vedvarende energikilder i smeltet hydroxidsalt, er netop blevet indviet på havnen i Esbjerg

Det nye lagringsanlæg skal efter indvielsen sættes i drift for at demonstrere, at teknologien kan lagre grøn strøm over tid, så den kan bruges igen til produktion af damp og varme til industrien og energisystemet.

Efter endt test er det planen, at det nye anlæg skal forstørres til industriel skala, så det kan sælges til det globale energimarked.

Udviklingen af det nye anlæg er sket i innovationsprojektet Molten Salt Storage – MOSS, hvor virksomhederne Alfa Laval, KIRT X Thomsen, Sulzer, Seaborg og Hyme Energy medvirker.

Partnerkredsen består også af forskere fra Aalborg Universitet og DIN Forsyning fra Esbjerg.

Danmarks energiklynge, Energy Cluster Denmark, faciliterer projektet, der er støttet af Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP).

Opbevarer grøn strøm i smeltet hydroxidsalt
Det nye, termiske energilager i Esbjerg er det første i MW-skala i verden. På sigt vil et kommercielt anlæg kunne opbevare grøn strøm i op til 700 grader smeltet hydroxidsalt i GWh-skala.

Det fortæller Ask Emil Løvschall-Jensen, CEO og medstifter af Hyme Energy.

- Innovationskraft styrkes gennem samarbejde, og i Hyme er vi ikke kun på en mission, der handler om at skabe banebrydende energilagringsløsninger; vi dyrker også nye, innovative partnerskaber.

- Jeg er enormt stolt over projektets partnerkreds og vores fælles indsats. Den grønne omstilling er ikke et soloridt – det er en fælles mission, hvor forandringsparate brugere og innovative partnere er nøglen til succes.

- Vi sætter scenen sammen – ikke bare frem mod 2030, men også mod et CO2-neutralt 2050 – ved at bevise, at banebrydende teknologier kan forandre vores verden mod en mere bæredygtig fremtid, siger Ask Emil Løvschall-Jensen.

En begejstret formand
Det var Folketingets og Esbjerg Havns formand, Søren Gade, som sammen med virksomheden Hyme Energy, DIN Forsyning og en række andre partnere klippede båndet til løsningen. 

Det skete ved en ceremoni hos Semco Maritme.  

Søren Gade er da også begejstret for det nye projekt, der skal huse teknologien, der kan gemme den grønne strøm til solfattige eller vindstille dage. 

- Innovation og grønne løsninger er en del af dna’et hos dansk erhvervsliv. At udvikle og gå nye veje er til gavn for både bundlinjen og vores klima.

- Derfor glæder det mig, at der nu bliver introduceret en ny energilagringsløsning her i Esbjerg, som bliver helt afgørende for en succesfuld omstilling af vores energisystem, siger Søren Gade.

-hawin

Mere om MOSS
Molten Salt Storage (MOSS) er støttet af Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) og partnerkredsen består af: Alfa Laval Aalborg, KIRT X THOMSEN, SULZER, Seaborg, Aalborg Universitet, Energy Cluster Denmark, Hyme Energy og DIN Forsyning fra Esbjerg.

Teknologien fra projektet er udviklet af Hyme Energy i samspil med partnerkredsen i MOSS.

På sigt vil MOSS-teknologien spille en væsentlig rolle i energiomstillingen ved at gøre det muligt for industrien og forsyningsselskaber at erstatte fossile brændsler med grøn strøm til varme og dampproduktion.

Varmeforbrug svarer til halvdelen af det globale energiforbrug og udgør 40 % af de globale CO2-udledninger.

Højtemperatur damp bruges i el-produktion samt i en lang række industriprocesser til produktionen af mange af vores daglige varer (fødevarer, kemikalier, materialer, osv).

MOSS-anlægget er et skridt tættere på dekarbonisering af disse processer.

I forlængelse af arbejdet med demonstrationsanlægget i Esbjerg er det planen at kommercialisere løsningen i 2026.

 

29/4 2024
  • Grenaa Havn og Hallands Havne danner Kattegat Port Alliance

    Grenaa Havn og Hallands Havne danner Kattegat Port Alliance

    havne ›De to venskabshavne med relationer til Stena Lines færgeforbindelse imellem Grenaa, tidligere Varberg og nu Halmstad i Sverige, tager skridtet videre med et strategisk samarbejde for nøglesegmenterne Cargo Mobility, Energy og Offshore Wind
  • Søtransporten af flydende CO2 er i sikre hænder

    Søtransporten af flydende CO2 er i sikre hænder

    havne ›Et samarbejde om at etablere Europas første operationelle CO2-lagringsanlæg ved hjælp af et specialmodificeret CO2-transportskib til det Ineos-ledede CCS-projekt, Greensand Future har fået Blue Water med om bord som samarbejdspartner
  • Udvidelse af Odense Havn har fået grønt lys

    Udvidelse af Odense Havn har fået grønt lys

    havne ›Et flertal i byrådet i Kerteminde, har vedtaget et omdiskuteret lokalplanforslag om havneområdet ved det tidligere Lindøværft i Munkebo, som ejes af Odense Havn. Med vedtagelsen kan havnen udvides med 28 hektar til bl.a. vindmølleproduktion
  • Kunstige rev styrker biodiversiteten

    Kunstige rev styrker biodiversiteten

    havne ›ReefCircular har testet kunstige rev fremstillet af ler, og de første resultater viser en mere lovende fremtid for havets økosystemer og biodiversiteten. Siden sommer har 2,3 millioner fisk besøgt testrevet i Hundested Havn
  •  Nyt liv i gamle batterier

    Nyt liv i gamle batterier

    havne ›Gamle bilbatterier fra elbiler er nu klar til at blive genbrugt kraftvarmeværket i Rønne Havn. Det EU-finansierede projekt ”Second Life for Power Plants - 2LIPP”, står bag. Målet er at transformere gamle fossil-afhængige kraftvarmeværker til lagerplads for vedvarende energi
  • Rønne Havn modtager ESG Transparency Award

    Rønne Havn modtager ESG Transparency Award

    havne ›Rønne Havn har modtaget prisen ESG Transparency Award, som uddeles af EUPD Research – en organisation, der arbejder med analyser, optimering og anerkendelse af bæredygtighedsinitiativer på tværs af brancher
  • Esbjerg Havn sender jacket-fundamenter til USA

    Esbjerg Havn sender jacket-fundamenter til USA

    havne ›Det første fundament til USA’s største offshore vindprojekt, Coastal Virginia Offshore Wind (CVOW), blev for nyligt færdiggjort og afskibet fra Esbjerg Havn, som er den eneste havn i verden med infrastruktur og kapacitet til at facilitere produktionen af fundamenter i denne skala
  • Billund Lufthavn øger sikkerheden med nyt, automatiseret baggrundstjek

    Billund Lufthavn øger sikkerheden med nyt, automatiseret baggrundstjek

    transport ›Lufthavne er kritisk infrastruktur og skal ifølge NIS2 direktivet og CER, loven om kritiske enheders modstandsdygtighed, der begge træder i kraft i 2025, lave baggrundstjek af medarbejdere og virksomheder. Derfor har Billund Lufthavn indført en automatisk screeningsløsning