Hanstholm Havn søsætter stort kunstprojekt

Hanstholm Havn søsætter stort kunstprojekt

En fiskerihavn kan også sagtens være et kulturelt rum. Det mener man i hvert fald på Hanstholm Havn, hvor man har igangsat et større kunstprojekt i samarbejde med Statens Kunstfond, der har bevilget penge til et indledende skitsearbejde. Ambitionen er at skabe markante samtidskunstprojekter i havnens offentlige rum inden for de kommende år

Som led i at skabe sammenhæng mellem havn og by i Hanstholm, blev der i efteråret 2020 nedsat en bred styregruppe, som har til formål at understøtte lokal udvikling med flere sideløbende projekter.

Initiativet udspringer af den udvikling, som havnen har sat kurs mod efter endt havneudvidelse. Det tæller ikke alene erhvervsudvikling på selve havnen, men også et stærkt fokus på at bidrage til en havn, som i højere grad åbner sig mod omverdenen og interagerer med den bagvedliggende by.

Et af disse projekter er at skabe markant kunst på havnen, som er i stand til at indfange Hanstholm og sætte byen på landkortet på en ny måde. Fokus er derfor på at tilføre en ny dimension, som bidrager til sammenhængen mellem havn og by.

Havnen har i den forbindelse indgået i samarbejde med Statens Kunstfond, som har bevilget midler til at finde egnede kunstnere, som i første omgang skal udarbejde skitseforslag til mulige kunstprojekter.

Velafprøvede kunstnernavne til Hanstholm

Til projektet er inviteret store og velafprøvede navne fra den danske kunstscene. Det gælder Nils Norman, Simon Starling, gruppen SUPERFLEX og duoen Astrid Myntekær og Sophie Sahlqvist.

Kunstnerne er bragt i spil på baggrund af deres evne til at interagere med et lokalsamfund og skabe fortællende værker, ligesom de alle har solid erfaring med at skabe større kunstproduktioner og værker til det offentlige rum.

Om arbejdet med at udvælge og invitere kunstnere til projektet fortæller Signe Højmark fra en nedsat arbejdsgruppe for kunstprojektet, at gruppen har drøftet valget af kunstnere, ligesom der har været et centralt fokus på, hvad kunstnerne vil blive bedt om at forholde sig til i Hanstholm:

- I kunstgruppen har vi lagt vægt på, at kunstnerne skal have frie tøjler til at tænke stort, overraske os og byde ind med værker, der forholder sig til det overordnede tema ’at skabe sammenhæng mellem havn og by’. Hanstholm er fuld af historie, en helt særlig kontekst og spændende steder, hvor havnens rå og industrielle miljø på mange måder er en unik og spændende scene at arbejde i for en dygtig kunstner.

Kunst skal øge sammenhængskraften i byen

Ideen om at skabe kunst i større dimensioner på Hanstholm Havn er vokset ud af et nu treårigt samarbejde med projektet Hanstholm Art Space, der holder til på Det Nordatlantiske Fyr i Hanstholm. Her har flere kunstnere over de senere år ønsket at interagere med Hanstholm Havn i deres arbejde og værkudstilling.

I første omgang kommer de involverede kunstnere til Hanstholm for at lære stedet og dets DNA at kende, søge inspiration og viden og gå i dialog med mulige produktionssamarbejdspartnere.

Det sker i den nærmeste fremtid, hvor havnen ser frem til at møde kunstnerne. Om visionerne for det kommende arbejde med udvikling af kunstprojekter på Hanstholm Havn udtaler havnedirektør Nils Skeby:

- Vi tror på, at kunst kan være med til at øge sammenhængskraften mellem havn og by i Hanstholm ved at tilføre en ny oplevelsesdimension, som bliver en spændende kontrast til det rå havnemiljø præget af industri og anlæg af asfalt og beton. På den måde håber vi at skabe et mere kulturelt miljø, hvor nyskabende kunst kan komplementere oplevelsen af havnen for både lokale og besøgende.

Kunstnernes skitseprojekter vil blive præsenteret for kunstprojektets arbejdsgruppe i løbet af november, hvorefter der vil blive lagt en strategi for realisering af de værker, som havnen ønsker at gå videre med. Afhængigt af omstændighederne ventes det første værk at stå færdigt i løbet af 2023.

-hawin

 

Fakta om kunstprojektet på Hanstholm Havn

Hanstholm Havn og Statens Kunstfond finansierer i samarbejde udgifterne til en udviklingsfase af kunstværker til Hanstholm.

Den nedsatte arbejdsgruppe for kunstprojektet på Hanstholm Havn består af: Nils Skeby – direktør for Hanstholm Havn, Line Kjær Røge – PA og kommunikation ved Hanstholm Havn, Berith Holtebo – Projektleder for Task Force Hanstholm, Jytte Nielsen – Museumsleder ved Museum Thy, Stine Molin – lokal borger og medejer af Levested, Jeanette Lund – projektleder for styregruppen for ’Samspillet mellem by og havn’ og Signe Højmark – Kurator for Hanstholm Art Space og tovholder for kunstgruppen.

De indbudte kunstnere til Hanstholm Havns kunstprojekt

Nils Norman: Britisk kunstner bosat i London og Amsterdam. Arbejder på tværs af discipliner med kunst i det offentlige rum, arkitektur, leg og byplanlægning. I Danmark er han kendt for ’Trekrober Bro’ i Trekroner, Roskilde.

Simon Starling: Britisk kunstner bosat i København. Starlings praksis spænder over bl.a. film, installation og foto. I 2005 vandt Starling the Turner Prize, og han har bl.a. været kunstprofessor på Städelschule i Frankfurt.

SUPERFLEX: Kunstnergruppe baseret i Denmark grundlagt af Jakob Fenger, Rasmus Nielsen og Bjørnstjerne Christiansen. I over 30 år har SUPERFLEX skabt en stor produktion, der inkluderer skulpturer, film og kunst i det offentlige rum. I 2012 designede de parken ’Superkilen’ på Nørrebro I samarbejde med de lokale borgere.

Astrid Myntekær X Sophie Sahlqvist: Henholdsvis billedkunstner og landskabsarkitekt – bosat i København. De arbejder begge med sanselige rum og landskabsinstallationer.

12/8 2021
  • Nedbrydelige fiskenet bliver testet i Hirtshals

    Nedbrydelige fiskenet bliver testet i Hirtshals

    havne ›Hirtshals Havn deltager sammen med forskere og fiskere i et seksårigt forskningsprojekt som skal vise, om biologisk nedbrydelige fiskenet kan være en del af løsningen på plastforurening i havene
  • Stormflod har kostet Kolding Havn en million på bundlinjen

    Stormflod har kostet Kolding Havn en million på bundlinjen

    havne ›Havnens årsregnskab for 2023 bærer præg af den generelle afmatning, færre skibe og oktober måneds stormflod. Trods det er der ros fra bestyrelsen til ledelsen for at navigere i et svært marked
  • Port af Aalborg: Tilfredsstillende resultat på trods af udfordrende år

    Port af Aalborg: Tilfredsstillende resultat på trods af udfordrende år

    havne ›Sidste år var det første hele år uden grønlandsskibe i havnen i Aalborg. Det kan ses på årets regnskab, som dog, takket være en stærk slutspurt, betegnes som 'over forventning
  • ADP A/S fremlægger nyt rekordregnskab

    ADP A/S fremlægger nyt rekordregnskab

    havne ›På trods af øgede geopolitiske spændinger, stigende renter og truslen om recession formåede ADP at fastholde godsomsætningen på niveau med 2022. Samtidig indtog havneselskabet også nye markedsandele og øgede nettoomsætningen med intet mindre end 22 procent i forhold til 2022
  • Skagen Havn fejrer fremgang i 2023

    Skagen Havn fejrer fremgang i 2023

    havne ›Havnen har sidste år overgået alle forventninger og leveret en vækst, der slår forrige års historiske resultat. Med en god aktivitet indenfor alle forretningsområder viser resultatet en omsætning på 81,8 millioner kroner og et resultat på 28,7 millioner kroner
  • Militært område etableret på Kalundborg Havn

    Militært område etableret på Kalundborg Havn

    havne ›Frem til og med den 3. maj vil et område af havnen være bevogtet af Forsvaret på grund af en såkaldt værtsnationsstøtte. Ifølge Forsvaret er der tale om en tropperotation, men der er ikke oplysninger om de nærmere detaljer
  • Rekordomsætning på Rønne Havn

    Rekordomsætning på Rønne Havn

    havne ›Bornholms største havn havde sidste år et øget aktivitetsniveau med vækst i flere af sine forretningsområder. Resultatet blev en nettoomsætning på 126 mio. kr. og et overskud på 35 mio. kr., og det er betydeligt mere end det forventede
  • Port of Aalborg fremtidssikrer havnedrift med ny mobilkran

    Port of Aalborg fremtidssikrer havnedrift med ny mobilkran

    havne ›Større og mere komplekse typer af gods hos Port of Aalborg har medført yderligere investeringer i materiel. En ny mobilkran skal fra 4. kvartal 2024 understøtte udviklingen i projekt-, bulk- og containergods – og blandt andet håndtere nogle af verdens største vindmøllevinger