Hanstholm Havn søsætter stort kunstprojekt

Hanstholm Havn søsætter stort kunstprojekt

En fiskerihavn kan også sagtens være et kulturelt rum. Det mener man i hvert fald på Hanstholm Havn, hvor man har igangsat et større kunstprojekt i samarbejde med Statens Kunstfond, der har bevilget penge til et indledende skitsearbejde. Ambitionen er at skabe markante samtidskunstprojekter i havnens offentlige rum inden for de kommende år

Som led i at skabe sammenhæng mellem havn og by i Hanstholm, blev der i efteråret 2020 nedsat en bred styregruppe, som har til formål at understøtte lokal udvikling med flere sideløbende projekter.

Initiativet udspringer af den udvikling, som havnen har sat kurs mod efter endt havneudvidelse. Det tæller ikke alene erhvervsudvikling på selve havnen, men også et stærkt fokus på at bidrage til en havn, som i højere grad åbner sig mod omverdenen og interagerer med den bagvedliggende by.

Et af disse projekter er at skabe markant kunst på havnen, som er i stand til at indfange Hanstholm og sætte byen på landkortet på en ny måde. Fokus er derfor på at tilføre en ny dimension, som bidrager til sammenhængen mellem havn og by.

Havnen har i den forbindelse indgået i samarbejde med Statens Kunstfond, som har bevilget midler til at finde egnede kunstnere, som i første omgang skal udarbejde skitseforslag til mulige kunstprojekter.

Velafprøvede kunstnernavne til Hanstholm

Til projektet er inviteret store og velafprøvede navne fra den danske kunstscene. Det gælder Nils Norman, Simon Starling, gruppen SUPERFLEX og duoen Astrid Myntekær og Sophie Sahlqvist.

Kunstnerne er bragt i spil på baggrund af deres evne til at interagere med et lokalsamfund og skabe fortællende værker, ligesom de alle har solid erfaring med at skabe større kunstproduktioner og værker til det offentlige rum.

Om arbejdet med at udvælge og invitere kunstnere til projektet fortæller Signe Højmark fra en nedsat arbejdsgruppe for kunstprojektet, at gruppen har drøftet valget af kunstnere, ligesom der har været et centralt fokus på, hvad kunstnerne vil blive bedt om at forholde sig til i Hanstholm:

- I kunstgruppen har vi lagt vægt på, at kunstnerne skal have frie tøjler til at tænke stort, overraske os og byde ind med værker, der forholder sig til det overordnede tema ’at skabe sammenhæng mellem havn og by’. Hanstholm er fuld af historie, en helt særlig kontekst og spændende steder, hvor havnens rå og industrielle miljø på mange måder er en unik og spændende scene at arbejde i for en dygtig kunstner.

Kunst skal øge sammenhængskraften i byen

Ideen om at skabe kunst i større dimensioner på Hanstholm Havn er vokset ud af et nu treårigt samarbejde med projektet Hanstholm Art Space, der holder til på Det Nordatlantiske Fyr i Hanstholm. Her har flere kunstnere over de senere år ønsket at interagere med Hanstholm Havn i deres arbejde og værkudstilling.

I første omgang kommer de involverede kunstnere til Hanstholm for at lære stedet og dets DNA at kende, søge inspiration og viden og gå i dialog med mulige produktionssamarbejdspartnere.

Det sker i den nærmeste fremtid, hvor havnen ser frem til at møde kunstnerne. Om visionerne for det kommende arbejde med udvikling af kunstprojekter på Hanstholm Havn udtaler havnedirektør Nils Skeby:

- Vi tror på, at kunst kan være med til at øge sammenhængskraften mellem havn og by i Hanstholm ved at tilføre en ny oplevelsesdimension, som bliver en spændende kontrast til det rå havnemiljø præget af industri og anlæg af asfalt og beton. På den måde håber vi at skabe et mere kulturelt miljø, hvor nyskabende kunst kan komplementere oplevelsen af havnen for både lokale og besøgende.

Kunstnernes skitseprojekter vil blive præsenteret for kunstprojektets arbejdsgruppe i løbet af november, hvorefter der vil blive lagt en strategi for realisering af de værker, som havnen ønsker at gå videre med. Afhængigt af omstændighederne ventes det første værk at stå færdigt i løbet af 2023.

-hawin

 

Fakta om kunstprojektet på Hanstholm Havn

Hanstholm Havn og Statens Kunstfond finansierer i samarbejde udgifterne til en udviklingsfase af kunstværker til Hanstholm.

Den nedsatte arbejdsgruppe for kunstprojektet på Hanstholm Havn består af: Nils Skeby – direktør for Hanstholm Havn, Line Kjær Røge – PA og kommunikation ved Hanstholm Havn, Berith Holtebo – Projektleder for Task Force Hanstholm, Jytte Nielsen – Museumsleder ved Museum Thy, Stine Molin – lokal borger og medejer af Levested, Jeanette Lund – projektleder for styregruppen for ’Samspillet mellem by og havn’ og Signe Højmark – Kurator for Hanstholm Art Space og tovholder for kunstgruppen.

De indbudte kunstnere til Hanstholm Havns kunstprojekt

Nils Norman: Britisk kunstner bosat i London og Amsterdam. Arbejder på tværs af discipliner med kunst i det offentlige rum, arkitektur, leg og byplanlægning. I Danmark er han kendt for ’Trekrober Bro’ i Trekroner, Roskilde.

Simon Starling: Britisk kunstner bosat i København. Starlings praksis spænder over bl.a. film, installation og foto. I 2005 vandt Starling the Turner Prize, og han har bl.a. været kunstprofessor på Städelschule i Frankfurt.

SUPERFLEX: Kunstnergruppe baseret i Denmark grundlagt af Jakob Fenger, Rasmus Nielsen og Bjørnstjerne Christiansen. I over 30 år har SUPERFLEX skabt en stor produktion, der inkluderer skulpturer, film og kunst i det offentlige rum. I 2012 designede de parken ’Superkilen’ på Nørrebro I samarbejde med de lokale borgere.

Astrid Myntekær X Sophie Sahlqvist: Henholdsvis billedkunstner og landskabsarkitekt – bosat i København. De arbejder begge med sanselige rum og landskabsinstallationer.

12/8 2021
  • Grenaa Havn og Hallands Havne danner Kattegat Port Alliance

    Grenaa Havn og Hallands Havne danner Kattegat Port Alliance

    havne ›De to venskabshavne med relationer til Stena Lines færgeforbindelse imellem Grenaa, tidligere Varberg og nu Halmstad i Sverige, tager skridtet videre med et strategisk samarbejde for nøglesegmenterne Cargo Mobility, Energy og Offshore Wind
  • Søtransporten af flydende CO2 er i sikre hænder

    Søtransporten af flydende CO2 er i sikre hænder

    havne ›Et samarbejde om at etablere Europas første operationelle CO2-lagringsanlæg ved hjælp af et specialmodificeret CO2-transportskib til det Ineos-ledede CCS-projekt, Greensand Future har fået Blue Water med om bord som samarbejdspartner
  • Udvidelse af Odense Havn har fået grønt lys

    Udvidelse af Odense Havn har fået grønt lys

    havne ›Et flertal i byrådet i Kerteminde, har vedtaget et omdiskuteret lokalplanforslag om havneområdet ved det tidligere Lindøværft i Munkebo, som ejes af Odense Havn. Med vedtagelsen kan havnen udvides med 28 hektar til bl.a. vindmølleproduktion
  • Kunstige rev styrker biodiversiteten

    Kunstige rev styrker biodiversiteten

    havne ›ReefCircular har testet kunstige rev fremstillet af ler, og de første resultater viser en mere lovende fremtid for havets økosystemer og biodiversiteten. Siden sommer har 2,3 millioner fisk besøgt testrevet i Hundested Havn
  •  Nyt liv i gamle batterier

    Nyt liv i gamle batterier

    havne ›Gamle bilbatterier fra elbiler er nu klar til at blive genbrugt kraftvarmeværket i Rønne Havn. Det EU-finansierede projekt ”Second Life for Power Plants - 2LIPP”, står bag. Målet er at transformere gamle fossil-afhængige kraftvarmeværker til lagerplads for vedvarende energi
  • Rønne Havn modtager ESG Transparency Award

    Rønne Havn modtager ESG Transparency Award

    havne ›Rønne Havn har modtaget prisen ESG Transparency Award, som uddeles af EUPD Research – en organisation, der arbejder med analyser, optimering og anerkendelse af bæredygtighedsinitiativer på tværs af brancher
  • Esbjerg Havn sender jacket-fundamenter til USA

    Esbjerg Havn sender jacket-fundamenter til USA

    havne ›Det første fundament til USA’s største offshore vindprojekt, Coastal Virginia Offshore Wind (CVOW), blev for nyligt færdiggjort og afskibet fra Esbjerg Havn, som er den eneste havn i verden med infrastruktur og kapacitet til at facilitere produktionen af fundamenter i denne skala
  • Billund Lufthavn øger sikkerheden med nyt, automatiseret baggrundstjek

    Billund Lufthavn øger sikkerheden med nyt, automatiseret baggrundstjek

    transport ›Lufthavne er kritisk infrastruktur og skal ifølge NIS2 direktivet og CER, loven om kritiske enheders modstandsdygtighed, der begge træder i kraft i 2025, lave baggrundstjek af medarbejdere og virksomheder. Derfor har Billund Lufthavn indført en automatisk screeningsløsning