Power-to-X-anlæg på Ensted er rykket et skridt nærmereEnsted Head of Clean Hydrogen i DK Ulrik Nielsen (th) havnedirektør Henrik Thykjær (mf) samt Dan Skov Sørensen Business Developer Aabenraa Havn (tv) på den tidligere kulhavn.

Power-to-X-anlæg på Ensted er rykket et skridt nærmere

Blot ni måneder efter offentliggørelsen af planerne om at opføre et Power-to-X-anlæg på Ensted, der er en del af Aabenraa Havn, tror Linde Gas nu så meget på idéen, at koncernen forhåndsreserverer 180.000 kvadratmeter til projektet.

Siden april 2021 har den internationale koncern Linde Gas analyseret på den fremtidige businesscase for produktion af grøn brint på Aabenraa Havn.

Power-to-X-projektets omdrejningspunkt er etableringen af et elektrolyseanlæg, der skal producere den klimavenlige brint af grøn strøm fra bl.a. havvindmøllerne i Nordsøen.

Brinten skal bruges til produktion af en række grønne, brintbaserede produkter på Aabenraa Havn som f.eks. fossilfrit brændstof til lastbiler, fly og skibe.

- Vi er nu kommet et skridt nærmere, for businesscasen er positiv, og vi tror på projektets potentiale. Derfor har vi netop indgået aftale med Aabenraa Havn om at forhåndsreservere 180.000 kvadratmeter på Ensted. Vores aftale definerer bl.a. de rammer og betingelser, der vil gælde for fremtidig leje af det store areal, siger Ulrik Nielsen, der er Lindes Head of Clean Hydrogen i Danmark.

Perfekt beliggenhed
Linde Gas er en global nøglespiller inden for Power-to-X og har en klar målsætning om at understøtte den grønne omstilling ved dels at producere og distribuere grøn brint og dels ved at gøre både produktion og distribution stadig mere bæredygtig.

Linde Gas udvikler derfor Power-to-X-projekter i hele Norden og i Danmark, hvor blikket i første omgang er rettet mod Aabenraa Havn.

Det er Aabenraa Havns strategiske beliggenhed og de infrastrukturelle forhold, der gør Aabenraa så interessant for Linde, og som skaber noget nær perfekte rammer for Power-to-X-projektet.

- Man kan sige, at alle brikkerne passer og spiller sammen på Ensted i Aabenraa. Først og fremmest er der selve havnen, der er en af de to dybeste i hele Østersøområdet. På Ensted, hvor det gamle kulkraftværk lå, vil vi samtidig få direkte adgang til transmissionsnettet, og hele arealet har de rette sikkerheds- og miljøklassifikationer, siger Ulrik Nielsen og fortsætter:

- Den strategiske beliggenhed med nem adgang til E45 og med rigtig gode eksportmuligheder til det tyske marked bakker også op om projektet, ligesom der er adgang til store mængder teknisk vand, der er en forudsætning for elektrolyse.

Grønt fyrtårn
På Aabenraa Havn vækker forhåndsreservationen af det store areal på Ensted glæde og begejstring, da det bringer Aabenraa et skridt tættere på en førerposition inden for Power-to-X og udvikling af mere bæredygtige løsninger.

- Vi står i en helt enestående situation, som slet ikke kunne forudses, da vi i 2015 begyndte at overveje købet af Ensted. Dengang rakte fantasien ikke meget længere end til tradition havnedrift, for ingen var endnu begyndt at tale om Power-to-X.

- I dag er faktum, at vi har alle forudsætninger for at udvikle Ensted til en egentlig erhvervsklynge inden for grøn energi og bæredygtighed. Det betyder, at Aabenraa er godt på vej til at blive et grønt fyrtårn, der for alvor kan sætte os på landkortet og som vil få stor betydning for vores fælles fremtid, siger bestyrelsesformand for Aabenraa Havn Erwin Andresen.

Stor interesse
Aabenraa Havn overtog officielt Ensted den 1. november 2021, og havnen oplever massiv interesse for de resterende ledige arealer.

Arealerne tæller både flere forskellige grunde og en stor administrationsbygning, der bl.a. rummer kontorer, laboratorier, værksteder og lagerhaller.

- Vi er i rigtig god dialog om de ledige arealer med flere spændende virksomheder, der vil passe ind i den bærdygtighedsklynge, Ensted er under udvikling til. Samtidig håber vi, at administrationsbygningen i fremtiden kommer til at summe af liv fra studerende i gang med nye grønne uddannelser, forskning i Power-to-X-teknologier samt virksomheder og iværksætteri inden for den grønne omstilling, siger Henrik Thykjær, der er direktør for Aabenraa Havn.

Pladsmangel kan blive en udfordring
Aabenraa Kommune, der ejer Aabenraa Havn, har ambition om, at der skal skabes 300 nye arbejdspladser over de kommende fem-ti år på Ensted.

- Udviklingen går langt hurtigere, end nogen havde troet, og ambitionen er derfor ikke urealistisk. Men vi skal selvfølgelig også have plads nok. Vi er endnu ikke løbet tør for plads, men det er klart, at der kan komme en pladsmæssig udfordring. Jeg er dog sikker på, at den kommunale planlægning nok skal følge med og finde gode løsninger, for det her er en helt unik mulighed for hele Aabenraa, som vi ikke vil gå glip af, slutter Henrik Thykjær.

-hawin

 

FAKTA

Linde Gas

- Linde er et af verdens største industrigasselskaber og leverer bl.a. industrigasser, specialgasser, udstyr og teknisk support.
- Gasserne benyttes i en lang række applikation fra hospitals-ilt til højrene specialgasser til elektronikfremstilling samt brint til rent brændstof m.m.
- Globalt beskæftiger Linde-koncernen 80.000 medarbejdere og har kunder i flere end 100 lande
- I Norden og Baltikum har Linde 90 produktionsenheder på 59 lokationer.

 

Aabenraa Havn

- Aabenraa Havn har købt Ensted Havn af det europæiske energiselskab Vattenfall og overtog officielt havnen 1. november 2021.
- Ensteds samlede areal er 350.000 kvadratmeter
- Ensted har 480 meter kaj.
- Ensted er en af de to dybeste havne i hele Østersøen med en havnedybde på 18 meter.
- Ensteds infrastruktur, beliggenhed og store baggrundsareal gør området optimalt for bæredygtig produktion af grøn energi og lignende aktiviteter.
- Med købet af Ensted er Aabenraa Havns samlede areal 750.000 kvadratmeter.
- Aabenraa Havn er ejet af Aabenraa Kommune, men havnen og kommunen er helt adskilte enheder både administrativt og økonomisk.

24/1 2022
  • Grenaa Havn og Hallands Havne danner Kattegat Port Alliance

    Grenaa Havn og Hallands Havne danner Kattegat Port Alliance

    havne ›De to venskabshavne med relationer til Stena Lines færgeforbindelse imellem Grenaa, tidligere Varberg og nu Halmstad i Sverige, tager skridtet videre med et strategisk samarbejde for nøglesegmenterne Cargo Mobility, Energy og Offshore Wind
  • Søtransporten af flydende CO2 er i sikre hænder

    Søtransporten af flydende CO2 er i sikre hænder

    havne ›Et samarbejde om at etablere Europas første operationelle CO2-lagringsanlæg ved hjælp af et specialmodificeret CO2-transportskib til det Ineos-ledede CCS-projekt, Greensand Future har fået Blue Water med om bord som samarbejdspartner
  • Udvidelse af Odense Havn har fået grønt lys

    Udvidelse af Odense Havn har fået grønt lys

    havne ›Et flertal i byrådet i Kerteminde, har vedtaget et omdiskuteret lokalplanforslag om havneområdet ved det tidligere Lindøværft i Munkebo, som ejes af Odense Havn. Med vedtagelsen kan havnen udvides med 28 hektar til bl.a. vindmølleproduktion
  • Kunstige rev styrker biodiversiteten

    Kunstige rev styrker biodiversiteten

    havne ›ReefCircular har testet kunstige rev fremstillet af ler, og de første resultater viser en mere lovende fremtid for havets økosystemer og biodiversiteten. Siden sommer har 2,3 millioner fisk besøgt testrevet i Hundested Havn
  •  Nyt liv i gamle batterier

    Nyt liv i gamle batterier

    havne ›Gamle bilbatterier fra elbiler er nu klar til at blive genbrugt kraftvarmeværket i Rønne Havn. Det EU-finansierede projekt ”Second Life for Power Plants - 2LIPP”, står bag. Målet er at transformere gamle fossil-afhængige kraftvarmeværker til lagerplads for vedvarende energi
  • Rønne Havn modtager ESG Transparency Award

    Rønne Havn modtager ESG Transparency Award

    havne ›Rønne Havn har modtaget prisen ESG Transparency Award, som uddeles af EUPD Research – en organisation, der arbejder med analyser, optimering og anerkendelse af bæredygtighedsinitiativer på tværs af brancher
  • Esbjerg Havn sender jacket-fundamenter til USA

    Esbjerg Havn sender jacket-fundamenter til USA

    havne ›Det første fundament til USA’s største offshore vindprojekt, Coastal Virginia Offshore Wind (CVOW), blev for nyligt færdiggjort og afskibet fra Esbjerg Havn, som er den eneste havn i verden med infrastruktur og kapacitet til at facilitere produktionen af fundamenter i denne skala
  • Billund Lufthavn øger sikkerheden med nyt, automatiseret baggrundstjek

    Billund Lufthavn øger sikkerheden med nyt, automatiseret baggrundstjek

    transport ›Lufthavne er kritisk infrastruktur og skal ifølge NIS2 direktivet og CER, loven om kritiske enheders modstandsdygtighed, der begge træder i kraft i 2025, lave baggrundstjek af medarbejdere og virksomheder. Derfor har Billund Lufthavn indført en automatisk screeningsløsning