Dansk verdenspatent letter lagerarbejdet
Palledrejeren kan give bedre arbejdsmiljø og mere lagerplads, men opfindelsen mangler stadig sit gennembrud
Af Lisbeth PetersenDen kræver ikke meget plads, bruger ingen energi, sparer tid i håndteringen og sikrer langt bedre ergonomiske forhold for medarbejderne.
Jens Therkildsen har da også opnået verdenspatent på sin gule palledrejer, som han opfandt for syv år siden på opfordring af Hørup Maskiner A/S, der blandt andet sælger trucks og lagersystemer i hele landet.
På sit værksted i Uldum i Østjylland, udviklede Jens Therkildsen redskabet, som kan løse de problemer med både pladsmangel og dårlige arbejdsforhold, mange lagre kender til;
Når en palle, der som oftest er kortsidehåndteret i lastbilen, ankommer til lageret, bliver den hentet af en truck eller en el-stabler, som løfter pallen hen på palledrejeren. Her bliver pallen nu drejet 90 grader, hvorefter den er klar til langsidehåndtering og kan køres til reolen og placeres med langsiden ud mod midtergangen. Dermed skal plukkemedarbejderne kun række de max. 80 cm, en palle måler i bredden.
Hvis lageret er indrettet med almindelige eller intelligente dybdestablingsreoler, der pr. definition er langsidehåndteret, er der ofte behov for at dreje pallerne, når de skal ind i eller ud af lageret.
Ligeledes kan der på de fleste lagre opstå et behov for at skifte mellem kort- og langsidehåndtering.
Smallere gange og flere paller
Selve drejeprocessen foregår hurtigt og uden brug af energi, da palledrejeren roterer ved hjælp af et lukket, hydraulisk system. Så snart pallen bliver sat på palledrejeren, starter rotationen. Hastigheden kan man selv justere efter ønske, og palledrejeren kompenserer selv for pallens vægt, så hastigheden altid er dén, man har indstillet den til. Når pallen er drejet og løftet af, roterer palledrejeren tilbage til udgangspositionen.
Palledrejeren kan vende paller med en vægt på 100 – 1200 kg og er nem at flytte rundt i lageret efter behov. Og da den kan håndteres af en let elstabler, der kun kræver en gangbredde på godt to meter, kan mange lagre spare gangplads og i stedet få plads til flere paller.
- På mange lagre bliver der jo plukket uanede mængder af varer hver dag, fordi kunderne skal have leverancer fire til fem gange i døgnet. Derfor er det vigtigt med en stor effektivitet i plukkeprocessen, og det er det, palledrejeren er udviklet til, siger Jens Therkildsen.
Foreløbigt har han solgt sin opfindelse til virksomheder i Danmark, Finland, Bulgarien og Tyskland. Og selv om palledrejeren er verdenspatenteret, er patentet endnu ikke udnyttet i så mange lande. For et patent koster penge i hvert enkelt land, produktet skal sælges, men Jens Therkildsen arbejder på, at palledrejeren bliver kendt nok til at få sit store gennembrud.
- Ikke mindst når det gælder nybyggeri eller nyindretning af lagre, vil det kunne betale sig at tænke palledrejeren ind, fordi man her vil kunne etablere smallere gangarealer og dermed mere lagerplads samtidigt med, at arbejdsmiljøet er optimalt, siger Jens Therkildsen.