
Når der er rygsmerter på lager
Rygsmerter rammer nogle brancher hårdere end andre, viser nye tal fra udbyderen af sundhedsforsikringer, Dansk Sundhedssikring. Og samfundet kan spare milliarder, hvis arbejdspladserne bliver endnu bedre til at forebygge dem, lyder det fra selskabet
Forebyggelse af rygsmerter kan spare milliarder for samfundet samt øge trivsel for medarbejdere i hele landet – også i udsatte brancher. I nogle brancher benytter medarbejderne sig nemlig i højere grad af deres sundhedsforsikring til at få bugt med rygsmerter.
Det viser helt nye tal fra Dansk Sundhedssikring, der er leverandør af sundhedsforsikringer med over 630.000 kunder.
Tallene fastslår, at metalindustrien og brancher for fremstilling af transportmidler, maskiner og udstyr er hårdere ramt af rygsmerter. Samtidig viser en analyse fra Statens Institut for Folkesundhed september 2024, at rygsmerter koster det danske samfund op mod 33,5 milliarder kroner årligt i tabt produktion, primært på grund af førtidspensioner, sygefravær og tidligere død.
Men med de rette tiltag kan dette tal reduceres markant, fortæller Dansk Sundhedssikring i en pressemeddelelse.
Heri hedder det at forsikringsselskabet hjælper sine virksomhedskunder med at nedbringe forekomsten af rygsmerter hos medarbejderne. Og selskabet har netop udviklet en ny forebyggelsespakke, som hjælper virksomheder, hvor risikoen for rygsmerter er stor.
- Rygsmerter er et stort samfundsproblem og dominerer i mange brancher sygefraværsbilledet, men det er i høj grad noget, der kan forebygges med en anden tilgang på arbejdspladserne og i sundhedsforsikringsregi.
- Her hjælper vi vores virksomhedskunder med at implementere tiltag på arbejdspladsen, som kan hjælpe til at dæmme op for problemet, siger Per Gade, fagdirektør hos Dansk Sundhedssikring om den nye forebyggelsespakke til virksomheder.
SelfCare og ergonomi på arbejdspladserne
Blandt andet kan Dansk Sundhedssikring hjælpe flere af sine over 18.000 virksomhedskunder ved f.eks. at tilbyde forebyggelse på arbejdspladsen via at styrke ryggen med øvelser i arbejdstiden, bedre forståelser for smerter og ved at klæde virksomhedskundernes medarbejdere på til at håndtere symptomer fra ryggen, når de opstår.
- Arbejdspladserne er et godt sted at forebygge rygsmerter. Der er mulighed for at hjælpe og påvirke medarbejderne, så de styrker deres sundhed – også i ryggen. Både medarbejdere og arbejdsgivere, forsikringsselskaber og samfundet har en interesse i, at medarbejderne får de rette værktøjer til at styrke deres rygs sundhed, siger Per Gade.
SOLAR vil være rygvenlig arbejdsplads
Solar Danmark i Vejen, der er leverandører af el- og vvs-artikler samt klima-, industri- og energiløsninger, har valgt at forsikre sine godt 350 medarbejderes sundhed via Dansk Sundhedssikring.
Virksomheden arbejder konsekvent med sine medarbejderes sundhed. Ud over at have forsikret sine medarbejdere via Dansk Sundhedssikring, har ledelsen i Solar desuden fået forsikringsselskabet hjælp til at gennemgå arbejdspladsen minutiøst for at skabe en mere rygvenlig arbejdsplads og et bedre arbejdsmiljø.
- Vores medarbejderes sundhed og sikkerhed er vigtig for os. Vi håndterer tonsvis af varer til vores kunder hver eneste dag. Vores medarbejdere skal transportere og behandle disse varer, så de når frem til kunderne i rette tid.
- Det kræver stor sans for logistik, og det er vigtigt, at der er styr på alle vores lagerprocesser, så vi også fremover kan tiltrække nye medarbejdere og passe godt på dem, vi har, siger Carsten Antonisen fra Solar Danmark.
Solar Danmark har gennemgået sine arbejdsstationer, så arbejdspladsen samlet set er blevet mere rygvenlig. Blandt andet har Solar Danmark anskaffet nye hjælpemidler til medarbejderne i form af moderne kraner, der kan gøre en del af det tunge løftearbejde.
Og så har fysioterapeuter fra Dansk Sundhedssikring hjulpet med at gennemgå arbejdspladsen og lavet en udførlig sundhedsrapport med forslag til sundhedsfremmende forbedringer på arbejdspladsen.
Positivt modtaget af medarbejdere
Tiltaget er foreløbigt blevet godt modtaget hos medarbejderne hos Solar Danmark:
- Jeg har tidligere døjet lidt med ryggen. Det er vigtigt for mig at vide, at min arbejdsplads har min ryg. Den skal jo holde hele livet. Det oplever jeg, at man tager seriøst her hos Solar Danmark, siger lagermedarbejder, Pernille Mikkelsen.
Arbejdet med at gøre Solar Danmark til en endnu mere rygvenlig arbejdsplads fortsætter.
- Vi arbejder hele tiden på at forbedre forholdene for vores medarbejdere. Senest er vi begyndt at se på, om vi kan benytte Dansk Sundhedssikrings hjælp til f.eks. at få bevægelser ind i arbejdsdagen, som styrker medarbejdernes ryg og nakke, siger Ulf Gregers Jensen, director, warehouse operations, hos Solar Danmark.
Hjælpen fra Dansk Sundhedssikring består i, at lagerledelsen i Solar Danmark får vejledning i, hvordan de kan klæde deres medarbejderne på til at træne sig til stærkere rygmuskulatur samt bruge patientuddannelse, så medarbejderne får en større forståelse for, at rygsmerter ikke nødvendigvis er farlige og faktisk kræver bevægelse for at blive lindret.
Ifølge Dansk Sundhedsforsikring viser al sundhedsfaglig evidens nemlig, at den bedste indsats mod rygsmerter er at lære mennesker med smerter at forstå smerter og samtidig håndtere dem ved blandt andet at styrke muskulaturen omkring ryggen.
- Vi hjælper teamlederne til at kunne tage dialogen med deres medarbejdere om, hvad medarbejderne selv – med arbejdspladsens støtte – kan gøre for at håndtere smerter samt styrke deres rygmuskulatur i dagligdagen.
- Det handler f.eks. om at gøre plads til rygsunde øvelser og klæde medarbejderne på til at forstå, at rygsmerter oftest ikke er farlige, siger Dansk Sundhedssikrings fysioterapeut Piet Duffy, som har rådgivet Solar.
De næste måneder fortsætter Solar Danmark sit arbejde med at skabe en endnu mere rygvenlig arbejdsplads blandt andet med hjælp fra Dansk Sundhedssikring.
-hawin